News

China a mințit lumea în legătură cu noul coronavirus. Ce au descoperit acum cercetătorii

07.06.2020 | 17:52
China a mintit lumea in legatura cu noul coronavirus Ce au descoperit acum cercetatorii
ADVERTISEMENT

O serie de dovezi noi arată cum China a mințit lumea în legătură cu noul coronavirus, după ce s-a descoperit că autoritățile din această țară știau de mai mult timp cât de periculoasă este infecția COVID-19.

Cum a ascuns China adevărul despre noul coronavirus

Mai multe dovezi prezentate acum de cercetători arată că autoritățile din China au ascuns adevărul în legătură cu noul coronavirus, după ce au fost găsite mai multe rapoarte cenzurate din Wuhan, scrie Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Mai multe mostre prelevate de la pacienți COVID-19 și analizate de cel puțin cinci laboratoare au confirmat existența unui nou coronavirus letal înainte ca China să anunțe autoritățile de sănătate globale cu privire la o boală infecțioasă, despre care se spunea că este neidentificată.

Rapoarte obținute de presa străină arată că o echipă de specialiști a descoperit la acea vreme că virusul era „cu siguranță contagios”, în timp ce alte analize prezentau componența genetică a agentului patogen, vitală pentru producerea de teste și chiar vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, a mai durat încă 10 zile până când oficialii chinezi au recunoscut că este vorba despre un nou coronavirus și încă trei săptămâni până când Beijingul a confirmat, pe 20 ianuarie, că virusul este răspândit de oameni.

Descoperirile unui grup media independent

Descoperirile au fost făcute după o anchetă lungă, realizată de Caixin, un grup media independent din capitala Chinei.

ADVERTISEMENT

Raportul inițial, în chineză, a fost eliminat din mediul online, însă o versiune mai scurtă, în engleză, a rămas în continuare pe internet.

În raportul inițial se arăta cum înainte de 31 decembrie, dată la care China a informat OMS cu privire la o boală misterioasă, asemănătoare pneumoniei, fusese prelevate 9 mostre de la pacienți și trimise laboratoarelor din țară pentru a fi analizate.

ADVERTISEMENT

O mostră de la un livrator de 53 de ani, internat pe 18 decembrie, a mers la un centru de diagnostic deținut de o companie de genetică din Guangzhou, sudul Chinei.

Compania a fost atât de îngrijorată de descoperire, încât a alertat spitalul din Wuhan pe 27 decembrie, după care a detașat la unitatea medicală cei mai buni specialiști.

Grupul Caixin a descoperit și o postare a unui cercetător de la o firmă privată din Guangzhou, în care spunea că au realizat instant că agentul patogen semăna cu un alt coronavirus, SARS, purtat de lilieci, ce a dus la o altă epidemie, în 2003.

Laboratorul a trimis „o secvență a genomului viral aproape completă” către Academia Chineză de Științe Medicale pe 27 decembrie.

Un alt laborator ce a analizat mostre de la un alt pacient a atenționat că „virusul este transmis pe cale aeriană, prin stropi de salivă sau contact cu secrețiile respiratorii ale pacienților” și că este „cu siguranță contagios”.

În plus, a fost confirmat și faptul că autoritățile au emis un ordin prin care au interzis publicarea de informații legate de „rezultatele testării patologice sau a activităților experimentale” fără acordul oficialilor.

Descoperirea vine după ce au fost publicate înregistrări făcute în cadrul unei întâlniri de săptămâna trecută a reprezentanților OMS, în care se vorbea despre faptul că autoritățile chineze nu au publicat rapoarte esențiale legate de focarul inițial de coronavirus.

 

ADVERTISEMENT