News

Chinezii au început exerciții ”de pregătire de luptă” în Strâmtoarea Taiwan: ”Un avertisment serios”

Chinezii au început exerciții de ”pregătire de luptă” în Strâmtoarea Taiwan, fiind detectate 42 de avioane de luptă și 8 nave de război în zonă.
08.04.2023 | 10:19
Chinezii au inceput exercitii de pregatire de lupta in Stramtoarea Taiwan Un avertisment serios
Chinezii au început exerciții de ”pregătire de luptă”. Foto: CGTN
ADVERTISEMENT

Chinezii au început ”exerciții de pregătire de luptă” în Strâmtoarea Taiwan, menite să intimideze și să avertizeze SUA și oricine s-ar implica în chestiunea pentru independența Taiwanului. Tensiunile ar fi fost declanșate de această dată de o întâlnire în SUA a președintelui din Taiwan Tsai Ing-Wen cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

Chinezii au început exerciții de ”pregătire de luptă”

“Comandamentul Teatrului de operaţii Est al Armatei de Eliberare a Poporului va organiza în perioada 8-10 aprilie un exerciţiu de pregătire în Strâmtoarea Taiwan, în părţile de nord şi de sud ale insulei şi în spaţiul aerian la est de insulă Taiwan”, este precizat într-un comunicat al armatei chineze, conform CGTN.

ADVERTISEMENT

Exercițiile militare ar fi un avertisment pentru ”forțele separatiste din Taiwan” și pentru SUA. ”Aceste manevre servesc ca un avertisment serios împotriva coluziunii dintre forţele separatiste care urmăresc independenţa Taiwanului şi forţele externe, precum şi activităţile lor provocatoare“, a declarat Shi Yi, unul dintre purtătorii de cuvânt ai armatei.

Ministerul Apărării din Taiwan a reacționat și i-a acuzat pe chinezi că amenință stabilitatea și securitatea regională. ”China a folosit vizita preşedintei Tsai în Statele Unite ca o scuză pentru a desfăşura exerciţii militare, ceea ce subminează grav pacea, stabilitatea şi securitatea în regiune”, a transmis ministrul apărării din Taipei.

ADVERTISEMENT

Mai mult, taiwanezii au declarat că au detectat 42 de avioane și 8 nave de război în jurul insulei. Dintre avioanele detectate, “patru au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan şi au intrat în partea de sud-est a zonei de identificare a apărării aeriene a Taiwanului”. Cea mai îngustă bucată a strâmtorii are o lățime de 130 de kilometri.

China a anunțat deja de multe ori că nu va renunța nici o clipă să integreze insula cu 23 de milioane de locuitori Taiwan, pe care a pierdut-o neoficial după 1949, în urma unui război civil. În condițiile în care președintele Tsai Ing-Wen susține în mod tradițional independența insulei, la fel ca și partidul din care face parte, chinezii au încercat constant să izoleze Taipeiul încă din 2016.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță cel mai tensionat moment dintre cele două părți a fost în august 2022, când politicianul american Nancy Pelosi a decis să aterizeze în Taipei și să viziteze oficial această țară. În acel moment, “21 de avioane ale armatei chineze au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ, mai largă decât spaţiul aerian teritorial) din sud-vestul Taiwanului la 2 august 2022”.

De altfel, reacția Chinei era foarte dură și multă lume se întreba cât mai durează până la un război de cucerire a insulei Taiwan. ”Vizita de astăzi subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, amenința ministrul de externe chinez. Specialiștii au făcut deja simulări și au explicat cum ar arăta un război între China și SUA, fără a fi folosite armele nucleare.

ADVERTISEMENT

Concluzia? Ambele armate ar fi aproape distruse. SUA ar avea capacitatea să scufunde 150 de vapoare chineze în tentativa de a apăra Taiwanul, însă și-ar pierde 50% din totalul de avioane de luptă, aproximativ 900, în doar 4 săptămâni. ”Cu toate acestea, contraatacurile aeriene și navale ale aliaților ar lovi cu forță flota chineză de nave amfibie și de suprafață, scufundând în cele din urmă aproximativ 150 de vapoare”, a declarat Mark Cancian, consilier principal la CSIS. Așadar, un război din care nimeni nu are nimic de câștigat.

ADVERTISEMENT
Tags: