News

CIA ajută în secret Ucraina să lupte împotriva lui Putin. ”Angajamentul SUA față de Kiev va continua”

Timp de peste un deceniu, SUA au cultivat un parteneriat secret cu Ucraina în domeniul serviciilor de informații, acum esențial pentru ambele țări în lupta împotriva Rusiei.
27.02.2024 | 16:23
CIA ajuta in secret Ucraina sa lupte impotriva lui Putin Angajamentul SUA fata de Kiev va continua
Colaborarea CIA Ucraina a început în 2014 Sursa foto: hepta, The New York Times / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Amplasată într-o pădure densă, baza militară ucraineană pare abandonată și distrusă, iar centrul său de comandă este o ruină arsă, victimă a unui baraj de rachete rusești la începutul războiului. Dar asta este doar la suprafață.

CIA ajută în secret Ucraina să lupte împotriva lui Putin

Nu departe, un pasaj discret coboară spre un buncăr subteran unde echipe de soldați ucraineni urmăresc sateliții de spionaj rusești și trag cu urechea la conversațiile dintre comandanții ruși. Pe un ecran, o linie roșie urmărește traseul unei drone explozive care se strecoară prin apărarea antiaeriană rusă dintr-un punct din centrul Ucrainei către o țintă din orașul rus Rostov.

ADVERTISEMENT

Buncărul subteran, construit pentru a înlocui centrul de comandă distrus în lunile de după debutul invaziei Rusiei, este un centru secret al armatei ucrainene. Mai există încă un secret: baza este finanțată aproape în totalitate, și parțial echipată, de către CIA. “110%”, a declarat generalul Serhii Dvorețki, un comandant de top al serviciilor de informații, într-un interviu pentru The New York Times.

Acum, le debutul celui de-al treilea an al unui război care a făcut sute de mii de victime, parteneriatul în domeniul informațiilor dintre Washington și Kiev este un pilon al capacității Ucrainei de a se apăra. CIA și alte agenții de informații americane furnizează informații pentru atacurile cu rachete, urmăresc mișcările trupelor rusești și ajută la susținerea rețelelor de spionaj.

ADVERTISEMENT

Dar parteneriatul nu este o creație a războiului și nici Ucraina nu este singurul beneficiar. Colaborarea a prins rădăcini în urmă cu un deceniu, formându-se pe alocuri sub conducerea a trei președinți americani foarte diferiți, împins înainte de persoane-cheie care și-au asumat adesea riscuri îndrăznețe.

Parteneriatul a transformat Ucraina, ale cărei agenții de informații au fost mult timp considerate ca fiind profund compromise de Rusia, într-unul dintre cei mai importanți parteneri de informații ai Washingtonului împotriva Kremlinului în prezent.

ADVERTISEMENT

Postul din pădurea ucraineană face parte dintr-o rețea de baze de spionaj susținută de CIA, construită în ultimii opt ani, care include 12 locații secrete de-a lungul frontierei rusești.

Înainte de război, ucrainenii și-au confirmat valoarea în fața americanilor colectând interceptări care au ajutat la dovedirea implicării Rusiei în doborârea în 2014 a unui avion de linie, zborul 17 al Malaysia Airlines. Ucrainenii i-au ajutat, de asemenea, pe americani să îi urmărească pe agenții ruși care s-au amestecat în alegerile prezidențiale americane din 2016.

ADVERTISEMENT

CIA antrenează o forță comando de elită

În jurul anului 2016, CIA a început să antreneze o forță de comando ucraineană de elită – cunoscută sub numele de Unitatea 2245 – care a capturat drone și echipamente de comunicații rusești, astfel încât tehnicienii CIA să le poată analiza și să spargă sistemele de criptare ale Moscovei.

Unul dintre ofițerii din această unitate era Kirilo Budanov, în prezent generalul care conduce serviciile de informații militare ucrainene.

De asemenea, CIA a ajutat la formarea unei noi generații de spioni ucraineni care au operat în interiorul Rusiei, în Europa, în Cuba și în alte locuri unde rușii au o prezență mare.

Relația este atât de înrădăcinată încât ofițerii CIA au rămas într-o locație îndepărtată din vestul Ucrainei atunci când administrația Biden a evacuat personalul american în săptămânile dinaintea invaziei rusești din februarie 2022. În timpul invaziei, ofițerii au transmis informații critice, inclusiv despre locurile în care Rusia plănuia lovituri și ce sisteme de armament urma să folosească.

“Fără ei, nu am fi avut cum să le rezistăm rușilor sau să-i învingem”, a declarat Ivan Bakanov, care era pe atunci șeful agenției de informații interne a Ucrainei, SBU. Detaliile acestui parteneriat cu serviciile de informații au fost un secret bine păzit timp de un deceniu.

Un parteneriat care aproape a naufragiat din cauza neîncrederii reciproce, înainte de a se extinde constant, transformând Ucraina într-un centru de colectare de informații care a interceptat mai multe comunicații rusești decât putea gestiona inițial stația CIA din Kiev.

Acum, aceste rețele de informații sunt mai importante ca niciodată, deoarece Rusia este în ofensivă, iar Ucraina este mai dependentă de sabotaje și de lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune care necesită spioni aflați departe în spatele liniilor inamice.

Iar acestea sunt din ce în ce mai mult în pericol. Dacă republicanii din Congres vor pune capăt finanțării militare către Kiev, CIA ar putea fi nevoită să își reducă activitatea. Pentru a încerca să îi liniștească pe liderii ucraineni, William J. Burns, directorul CIA, a făcut o vizită secretă în Ucraina joia trecută, a zecea sa vizită de la invazie.

Vladimir Putin, adversarul comun care a adus împreună CIA și partenerii ucraineni

Încă de la început, un adversar comun – președintele Rusiei Vladimir Putin – a adus împreună CIA și partenerii săi ucraineni. Obsedat să nu “piardă” Ucraina în favoarea Occidentului, Putin a intervenit în mod regulat în sistemul politic ucrainean, alegând liderii despre care credea că vor menține Ucraina în orbita Rusiei, dar de fiecare dată acest lucru s-a întors împotriva sa, scoțând protestatarii în stradă.

Putin a acuzat de mult timp agențiile de informații occidentale că au manipulat Kievul și au semănat sentimentul antirusesc în Ucraina.

Spre sfârșitul anului 2021, Putin cântărea dacă să lanseze invazia când s-a întâlnit cu șeful unuia dintre principalele servicii de spionaj din Rusia, care i-a spus că CIA, împreună cu MI6 din Marea Britanie, controlau Ucraina și o transformau într-un cap de pod pentru operațiuni împotriva Moscovei.

Dar Putin și consilierii săi au interpretat greșit o dinamică esențială. CIA nu și-a forțat intrarea în Ucraina. Oficialii americani au fost adesea reticenți în a se implica pe deplin, temându-se că oficialii ucraineni nu pot fi de încredere și temându-se să nu provoace Kremlinul.

Cu toate acestea, un cerc restrâns de oficiali ucraineni din cadrul serviciilor secrete a curtat cu asiduitate CIA și, treptat, a devenit vital pentru americani. În 2015, generalul Valerii Kondratiuk, pe atunci șef al serviciilor de informații militare ucrainene, a sosit la o întâlnire cu șeful adjunct al stației C.I.A. și, fără să fi anunțat în prealabil, a predat un teanc de dosare ultrasecrete.

Această primă tranșă conținea secrete despre Flota de Nord a Marinei ruse, inclusiv informații detaliate despre cele mai recente modele de submarine nucleare rusești. În scurt timp, echipe de ofițeri ai CIA plecau în mod regulat din biroul său cu rucsacuri pline de documente. “Am înțeles că trebuie să creăm condiții să ni se acorde încredere”, a declarat generalul Kondratiuk.

Pe măsură ce parteneriatul s-a aprofundat după 2016, ucrainenii au devenit nerăbdători cu ceea ce considerau că era prudența nejustificată a Washingtonului și au început să organizeze asasinate și alte operațiuni letale, care încălcau termenii pe care Casa Albă credea că ucrainenii îi acceptaseră. Înfuriați, oficialii de la Washington au amenințat că vor întrerupe sprijinul, dar nu au făcut-o niciodată.

Parteneriat CIA – MI6 – Ucraina

Originea parteneriatului CIA în Ucraina poate fi urmărită până la două apeluri telefonice în noaptea de 24 februarie 2014, cu opt ani înainte de invazia pe scară largă a Rusiei.

Milioane de ucraineni tocmai răsturnaseră guvernul pro-Kremlin al țării, iar președintele Viktor Ianukovici și șefii spionajului din regimul său au fugit în Rusia. În acest tumult, un guvern pro-occidental fragil a preluat rapid puterea.

Noul șef de spionaj al guvernului, Valentin Nalivaicenko, a sosit la sediul central al agenției de informații interne și a găsit în curte un teanc de documente în flăcări. În interior, multe dintre calculatoare fuseseră șterse sau erau infectate cu programe malware rusești. “Era gol. Fără lumini. Fără conducere. Nu era nimeni acolo”, a declarat Nalivaicenko.

El s-a dus într-un birou și i-a sunat pe șeful stației CIA și pe șeful local al MI6. Era aproape de miezul nopții, dar i-a chemat în clădire, le-a cerut ajutorul pentru a reconstrui agenția de la zero și le-a propus un parteneriat tripartit. “Așa a început totul”, a spus Nalivaicenko.

Nalivaichenko și-a ales pe un consilier cu ștate vechi, generalul Kondratiuk, ca șef al contraspionajului și au creat o nouă unitate paramilitară care a fost desfășurată în spatele liniilor inamice pentru a desfășura operațiuni și a colecta informații pe care CIA sau MI6 nu le-ar fi furnizat.

Cunoscută sub numele de Direcția a V-a, această unitate urma să fie completată cu ofițeri născuți după ce Ucraina și-a câștigat independența. “Ei nu aveau nicio legătură cu Rusia”, a declarat generalul Kondratiuk. “Nici măcar nu știau ce era Uniunea Sovietică.”

În vara anului 2015, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a zguduit serviciul intern și a instalat un aliat în locul lui Nalivaicenko, partenerul de încredere al CIA. Dar schimbarea a creat o oportunitate în altă parte.

În cadrul remanierii, generalul Kondratiuk a fost numit în fruntea agenției de informații militare a țării, cunoscută sub numele de HUR, unde, cu ani în urmă, își începuse cariera.

Relația a fost atât de reușită încât CIA a dorit să o reproducă cu alte servicii de informații europene care aveau în comun obiectivul de a contracara Rusia. Șeful Russia House, departamentul CIA care supraveghea operațiunile împotriva Rusiei, a organizat o întâlnire secretă la Haga.

Acolo, reprezentanți ai CIA, ai MI6 din Marea Britanie, ai HUR, ai serviciului olandez, un aliat esențial al serviciilor de informații, și ai altor agenții au convenit să înceapă să pună în comun mai multe dintre informațiile lor despre Rusia. Rezultatul a fost o coaliție secretă împotriva Rusiei, iar ucrainenii au fost membri vitali ai acesteia.

Rusia invadează Ucraina

În martie 2021, armata rusă a început să maseze trupe de-a lungul graniței cu Ucraina. Pe măsură ce lunile treceau și tot mai multe trupe înconjurau țara, se punea întrebarea dacă domnul Putin își arăta doar mușchii sau chiar se pregătea de război.

În luna noiembrie a acelui an și în săptămânile care au urmat, CIA și MI6 au transmis un mesaj unitar partenerilor lor ucraineni: Rusia se pregătea de o invazie la scară largă pentru a decapita guvernul și a instala la Kiev o marionetă care să execute ordinele Kremlinului.

Agențiile de informații americane și britanice aveau interceptări la care agențiile de informații ucrainene nu au avut acces. Noile informații enumerau numele oficialilor ucraineni pe care rușii plănuiau să îi ucidă sau să îi captureze, precum și pe ucrainenii pe care Kremlinul spera să îi instaleze la putere.

Președintele Zelenski și unii dintre consilierii săi de top nu păreau convinși, chiar și după ce Burns, directorul CIA, s-a grăbit să ajungă la Kiev în ianuarie 2022 pentru a-i informa.

Pe măsură ce invazia rusă se apropia, ofițerii CIA și MI6 au făcut ultimele vizite la Kiev cu colegii lor ucraineni. Unul dintre ofițerii MI6 a lăcrimat în fața ucrainenilor, de teamă că rușii îi vor ucide.

La îndemnul lui Burns, un mic grup de ofițeri CIA a fost exceptat de la evacuarea mai amplă a cetățenilor SUA și a fost mutat într-un complex hotelier din vestul Ucrainei. Ei nu au vrut să-și abandoneze partenerii.

După ce Putin a lansat invazia la 24 februarie 2022, ofițerii CIA de la hotel au fost singura prezență guvernamentală americană pe teren. În fiecare zi, la hotel, ei se întâlneau cu contactele lor ucrainene pentru a transmite informații.

Ucrainenii se tem că CIA îi va abandona

Casa Albă a lui Biden a autorizat agențiile de spionaj să ofere sprijin informațional pentru operațiuni letale împotriva forțelor rusești de pe teritoriul ucrainean. În cel puțin o ocazie, CIA a împărtășit informații cu agenția internă ucraineană care a ajutat la dejucarea unui complot împotriva președintelui Zelenski.

În câteva săptămâni, CIA s-a întors la Kiev, iar agenția a trimis zeci de noi ofițeri pentru a-i ajuta pe ucraineni. Un oficial american de rang înalt a declarat despre prezența considerabilă a CIA: “Oare ei apasă pe trăgaci? Nu. Ajută la stabilirea țintelor? Absolut.”

Unii dintre ofițerii CIA au fost detașați în bazele ucrainene. Aceștia au revizuit listele de potențiale ținte rusești pe care ucrainenii se pregăteau să le atace, comparând informațiile pe care le dețineau ucrainenii cu cele ale serviciilor de informații americane pentru a se asigura că sunt corecte.

Înainte de invazie, CIA și MI6 își instruiseră omologii ucraineni în ceea ce privește recrutarea de surse și construirea de rețele clandestine și de partizani. În sudul regiunii Herson, care a fost ocupată de Rusia în primele săptămâni ale războiului, aceste rețele de partizani au intrat în acțiune, potrivit generalului Kondratiuk, asasinând colaboratori locali și ajutând forțele ucrainene să țintească pozițiile rusești.

Întrebarea pe care unii ofițeri de informații ucraineni o pun acum omologilor lor americani – în timp ce republicanii din Camera Deputaților se gândesc dacă să taie miliarde de dolari din ajutor – este dacă CIA îi va abandona. “S-a mai întâmplat în Afganistan și acum se va întâmpla și în Ucraina”, a declarat un ofițer ucrainean de rang înalt.

Referindu-se la vizita lui Burns la Kiev săptămâna trecută, un oficial al CIA a declarat: “Am demonstrat un angajament clar față de Ucraina de-a lungul multor ani, iar această vizită a fost un alt semnal puternic că angajamentul SUA va continua”.

ADVERTISEMENT