News

Război în Ucraina, ziua 734. Macron nu exclude trimiterea de trupe occidentale pe front / Rusia: ”Conflictul cu NATO ar fi inevitabil”. Update

Trupele lui Putin lansează noi atacuri în puncte cheie din Ucraina. Forțele armatei ucrainene construiesc linii de apărare puternice în jurul Regiunii Kupiansk.
27.02.2024 | 12:27
Razboi in Ucraina ziua 734 Macron nu exclude trimiterea de trupe occidentale pe front  Rusia Conflictul cu NATO ar fi inevitabil Update
Rusia se concentrează asupra Regiunii Kupiansk în ciuda presiunii ucrainene. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
27-02-2024
10:31

Reacția Rusiei după anunțul lui Macron: ”Conflictul cu NATO ar fi inevitabil”

Moscova nu a stat mult deoparte și a reacționat față de declarațiile venite din Franța. Marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, dacă Vestul va trimite trupe în Ucraina, un conflict cu NATO ar fi ”inevitabil”.

De la Kiev, comentariile lui Emmanuel Macron au fost privite foarte bine. Înaltul oficial prezidențial ucrainean, Mihailo Podolyak, a declarat pentru Reuters că discuția cu privire la potențiala intervenție occidentală în război a fost bună.

Acest lucru arată, în primul rând, o conștientizare absolută a riscurilor prezentate pentru Europa de o Rusie înarmată și agresivă”, a spus el.

27-02-2024
10:27

Președintele Franței, Emmanuel Macron, nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

Liderul de la Paris, Emmanuel Macron a spus, luni, că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui exclusă pe viitor. Acesta a ținut să precizeze că acum nu există un consens pe acest subiect. În schimb, mai multe țări europene sunt de acord să cumpere arme pentru Ucraina.

Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a declarat preşedintele francez la finalul conferinţei internaţionale în sprijinul Ucrainei, scrie The Guardian.

Rusia își continuă consolidarea pozițiilor în apropiere de Kupiansk din regiunea Harkov, care rămâne un obiectiv central al Moscovei în această zonă a frontului din Ucraina, a informat Illia Evlaș, purtătorul de cuvânt al Grupului Operațional și Strategic Hortiția din Ucraina, într-o declarație făcută luni, 26 februarie.

Trupele lui Putin atacă cu toate forțele Kupiansk

Kupiansk, un centru logistic esențial este acum temporar ocupat de Rusia în 2022 și este supus unei noi presiuni din partea trupelor rusești. În replică, forțele ucrainene au construit o linie de apărare și au întărit „fortificații puternice” în apropiere de Kupiansk, folosind ingenios caracteristicile terenului, a precizat Evlaș într-o intervenție la televiziunea națională.

ADVERTISEMENT

Situația din acest sector este descrisă ca fiind „foarte de dificilă”, potrivit lui Evlaș, Rusia mobilizând o gamă largă de echipamente și desfășurând rezerve, soldați activi și unități formate din deținuți.

De asemenea, armata rusă întărește granița cu regiunea Harkov pentru a descuraja eventualele incursiuni transfrontaliere pe teritoriul rusesc, a adăugat Evlaș.

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, armata ucraineană a confirmat luni retragerea din satul Lastocikine, situat la aproximativ 5 km nord-vest de orașul Avdiivka (est), abandonat cu mai bine de o săptămână în urmă, conform unui raport Reuters.

„Forţele armate ucrainene s-au retras din satul Lastocikine pentru a organiza apărarea (…) şi a împiedica inamicul să înainteze în direcţia vestică”, a declarat la televiziune Dmitro Lihovi, purtător de cuvânt al comandamentului operațional ucrainean din zonă.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii se luptă să stabilească o nouă defensivă

Lihovi a adăugat că o nouă linie defensivă va fi stabilită la câțiva kilometri vest de Lastocikine. Totodată, Ministerul rus al Apărării a comunicat pe platforma Telegram că trupele sale au „eliberat” acest sat, dar își continuă înaintarea în acest sector.

Acest lucru s-a întâmplat după ce au preluat controlul asupra orașului industrial Avdiivka la mijlocul lunii, în urma primei capturi teritoriale majore după ocuparea localității Bahmut în mai 2023.

ADVERTISEMENT

În ciuda pierderilor umane semnificative, armata rusă pare să fie încrezătoare și a afirmat în ultimele săptămâni că a cucerit mai multe sate. În același timp, forțele ucrainene se confruntă cu lipsa de muniții și dificultăți în recrutare.

Zelenski cere sprijin militar cât mai urgent

În ultimele zile, oficialii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au solicitat aliaților occidentali să furnizeze mai multe arme și să o facă mai rapid.

„Chestiunea de a ști dacă Ucraina va pierde, dacă situația va fi foarte dificilă și dacă va exista un mare număr de victime depinde de voi, de partenerii noștri, de lumea occidentală”, a spus Zelenski duminică, 25 februarie, la 2 ani de când ţara sa a intrat în război cu Rusia.

După capturarea Avdiivka, Rusia și-a intensificat ofensiva în mai multe zone ale frontului ucrainean, în încercarea probabilă de a întinde forțele ucrainene, potrivit serviciilor secrete britanice.

Date îngrijorătoare pentru Ucraina și restul Europei au venit și de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care a emis un avertisment conform căruia Rusia ar putea aplica tacticile de succes utilizate la Avdiivka la un nivel mai mare dacă Occidentul nu va furniza mai repede asistența militară.

ADVERTISEMENT