News

Cinci ani de la moartea Regelui Mihai. De ce nu e liniște în Casa Regală a României și ce relație acidă au fostul principe Nicolae și principesa Margareta

Pe 5 decembrie se împlinesc cinci ani de la moartea Regelui Mihai I. La Casa Regală a României nu e liniște. Între Nicolae și principesa Margareta relația e foarte rece.
05.12.2022 | 08:00
Cinci ani de la moartea Regelui Mihai De ce nu e liniste in Casa Regala a Romaniei si ce relatie acida au fostul principe Nicolae si principesa Margareta
Cinci ani de la moartea Regelui Mihai. De ce nu e liniște în Casa Regală a României și ce relație acidă au fostul principe Nicolae și principesa Margareta. Sursa foto: hepta.ro / descopera.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În urmă cu exact cinci ani, pe data de 5 decembrie 2017, înceta din viață, în Elveţia, Regele Mihai I. Fostul suveran al României avea vârsta de 96 de ani.

De ce a fost exclus principele Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale

Dispariția fostului suveran al României  din anii 1927-1930 și 1940-1947 nu a adus deloc liniștea așteptată în sânul Casei Regale. În continuare, între fostul principe Nicolae și principesa Margareta relația este una foarte rece.

ADVERTISEMENT

Punctul de plecare al tensiunilor este 2015. În vara acelui an, un anunț venit din interiorul Casei Regale a României șoca opinia publică.

Pe 1 august, Regele Mihai semna un document prin care îi retrăgea nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de ”Principe al României”. Conform aceluiași decret regal, tânărul pierdea și calificativul de ”Alteță Regală”.

ADVERTISEMENT

Principele Nicolae era automat exclus și din linia de succesiune a Casei Regale. Înainte de momentul ”august 2015”, acesta era al treilea în ordinea de succesiune, după Principesa Margareta și mama sa, Principesa Elena.

Casa Regală nu a anunțat motivul exact și explicit al deciziei fostului Suveran. Actul regal a lăsat doar să se înțeleagă faptul că decizia ar putea avea o legătură cu stilul de viaţă a principelui Nicolae.

ADVERTISEMENT

”În calitate de Şef al Casei şi Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei.

Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi”, se arăta în comunicatul Casei Regale la acea vreme.

ADVERTISEMENT

Nicholas Medforth-Mills este fiul principesei Elena a României. El primit titlul princiar la 1 aprilie 2010.

Scandalul principelui Nicolae cu principesa Margareta

La șapte ani de la excluderea sa din linia de succesiune a Casei Regale și la cinci de la decesul Regelui Mihai I, Nicolae dezvăluie că relația sa cu principesa Margareta încă este una foarte rece.

În luna august a acestui an, într-un interviu pentru presa din România, Nicolae a spus că el este dispus să aibă o relație deschisă cu rudele sale, însă acest lucru nu este posibil din cauza comportamentului mătușii sale.

Fostul principe a acuzat-o pe principesa Margareta că îl denigrează prin scrisori trimise mai multor instituții.

”Este normal să vreau o familie unită și ușa mea este deschisă pentru orice membru al familiei. Mi-am exprimat această dorința de nenumărate ori. Am spus și susțin că doresc să trăiesc într-o familie unită, mai ales că Familia Regală trebuie să fie un exemplu demn de urmat. Toate încercările mele din ultimii șapte ani nu au avut niciun efect. Cum se vede, mătușa mea a ales lipsa de relații dintre noi.

Mai mult de atât, mă denigrează prin diferite scrisori trimise unor instituții în care mi se interzice accesul la evenimente importante pentru istoria României și a familiei mele. Mulțumesc socrilor mei pentru ajutor și pentru atmosfera caldă în care trăim”, a spus Nicolae, într-un interviu acordat celor de la OK Magazine, în august 2022.

Nicolae este căsătorit, din 2018, cu Alina Binder. Aceștia au doi copii împreună, o fată și un băiat: Maria-Alexandra și Mihai.

Fostul principe mai are un copil, o fetiță, dintr-o relație anterioară cu Nicoleta Cîrjan. Iris Anna s-a născut pe 9 februarie 2016. Unele voci au spus că relația dintre cei doi a dus la ruptura dintre Nicolae și Casa Regală a României.

ADVERTISEMENT
Tags: