Life

Cinci obiceiuri care îți creează un somn neliniștit. Pot dezvolta boli grave

Obiceiuri care îți creează un somn neliniștit. Specialiștii au concluzionat că pot dezvolta boli grave. Iată despre ce este vorba!
28.02.2023 | 00:23
Cinci obiceiuri care iti creeaza un somn nelinistit Pot dezvolta boli grave
Obiceiurile care ne afectează somnul de noapte. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Somnul face parte din rutina zilnică a omului și este o mare necesitate pentru buna funcționare a organismului, mai ales a creierului. Studiile efectuate de-a lungul timpului arată că obiceiurile pe care le avem înainte de culcare influențează calitatea acesteia.

Cum să ai un somn odihnitor. Ce boli pot apărea în lipsa lui

Doctorii neurologi au ajuns la concluzia că cel mai bun somn este între 22:00 și 24:00, deoarece atunci se refac neuronii și este ciclul în care ne odihnim cel mai bine. De altfel, în timp ce dormim întreg corpul, de fapt, trece printr-o modificare benefică pentru om.

ADVERTISEMENT

De exemplu, dacă obișnuim să nu dormim noaptea, ficatul nostru se poate mări, putem avea palpitații ale inimii sau nu putem fi suficient de concentrați pe ceea ce avem de făcut următoarea zi. Experții de la Biblioteca Națională de Medicină (NIH) au descoperit bolile care survin în lipsa somnului sau în lipsa unuia corespunzător.

Sistem imunitar slab, tensiunea arterială ridicată, sănătate mintală instabilă, bolile de inimă, depresie sau diabet de tip 2 sunt printre afecțiunile enumerate de specialiștii precizați. Ca să nu ajungi într-o astfel de situație, iată ce nu trebuie să faci înainte de a te pune la culcare:

ADVERTISEMENT

Obiceiurile care îți strică somnul

-Mâncatul înainte de somn-acest obicei nu ajută la digestie, iar un stomac încărcat împiedică oxigenarea creierului. Drept urmare, nu puteți adormi devreme, pot apărea coșmarurile sau, pe parcursul anilor, dacă veți proceda astfel, puteți dezvolta Alzheimer.

S-a constatat că mâncatul noaptea este ideal cu 2-3 ore înainte de culcare, căci în caz contrar poate apărea acidul gastric. Din stomac, această substanță ajunge în esofag și creează arsuri, care fac imposibilă relaxarea organismului.

ADVERTISEMENT

-Dormitul spre dimineață-obiceiul duce la senzația că nu v-ați odihnit suficient, că aveți un corp greoi, vă veți simți întreaga zi extenuați, fără putere de concentrare și posibil depresivi. De asemenea, pierzi producția normală de melatonină,

-Consumul de cafea la o oră târzie este la fel un factor nociv pentru somn. Nu doar că îl tulbură și nu puteți adormi la o oră potrivită, dar creierul vă este suprasolicitat când ar trebui să se odihnească. Mai târziu, puteți afla că suferiți de boli mintale,

ADVERTISEMENT

-Utilizarea dispozitivelor electronice. Acestea conțin ceea ce specialiștii numesc ”lumina albastră”, care tulbură somnul și totodată afectează vederea. Mai mult, lumina albastră creează anxietate și provoacă un flux de cortizol, adică hormonul stresului,

-Antrenatul înainte de somn. Nu este bine să mergi la sală sau să faci exerciții de slăbit înainte de a dormi. Activitatea fizică noaptea îți aduce un plus de adrenalină, vei simți o stare de energie, din cauza căreia creierul nu va putea să proceseze senzația de somn.

ADVERTISEMENT