News

Cine a fost Hardeep Singh Nijjar? Uciderea separatistului sikh a învrăjbit Canada și India

Uciderea unui separatist sikh pe teritoriul Canadei a dus la un conflict diplomatic cu India. Cine a fost Hardeep Singh Nijjar
20.09.2023 | 18:33
Cine a fost Hardeep Singh Nijjar Uciderea separatistului sikh a invrajbit Canada si India
Hardeep Singh Nijjar a fost ucis în luna iunie a acestui an Sursa foto: hepta, Sikh PA / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Premierul canadian a îndemnat din nou India să coopereze în ancheta privind moartea unui separatist sikh. Canada a afirmat că investighează “acuzații credibile” care leagă agenți ai guvernului indian de împușcarea mortală a proeminentului lider sikh Hardeep Singh Nijjar în iunie.

Uciderea unui lider separatist sikh a învrăjbit Canada și India

Canada găzduiește una dintre cele mai mari comunități sikh din diaspora și este locul unde se desfășoară activismul sikh care a nemulțumit guvernul indian. Printre grupurile de activiști se numără mișcarea Khalistan, care urmărește să creeze o patrie sikh independentă în India, care să poarte numele mișcării. Nijjar a susținut vehement această cauză.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Hardeep Singh Nijjar?

Hardeep Singh Nijjar s-a născut în nordul statului indian Punjab și a trăit în Canada timp de peste 25 de ani, relatează The Washington Post care citează postul de știri canadian Global News. El a condus o afacere în domeniul instalațiilor sanitare și a fost lider al unui templu sikh din Surrey, B.C., numit Guru Nanak Sikh Gurdwara. Avea 45 de ani atunci când a fost ucis.

Nijjar a fost o figură a mișcării care militează pentru crearea unui stat sikh separat în Punjab. Guvernul indian l-a catalogat drept “terorist”, iar agențiile de presă indiene au raportat că New Delhi a emis un mandat de arestare pe numele său.

ADVERTISEMENT

O notificare a Interpol din 2016 susținea că Nijjar a fost un “conspirator cheie” în atentatul cu bombă din 2007 de la un cinematograf din Punjab. Nijjar a fost acuzat, de asemenea, de recrutare și strângere de fonduri, acuzație pe care a negat-o. Nijjar a lăsat în urmă o soție și doi fii adulți, potrivit presei canadiene.

Cum a fost ucis Nijjar?

În seara zilei de 18 iunie, Royal Canadian Mounted Police a primit un raport privind un schimb de focuri de armă în fața templului Sikh unde Nijjar era președinte. Nijjar a murit din cauza rănilor provocate prin împușcare în interiorul camionetei sale, a declarat poliția.

ADVERTISEMENT

Doi suspecți, descriși ca fiind bărbați corpolenți care purtau fețe acoperite, au fugit de la locul faptei. Luna trecută, poliția a confirmat că a existat un al treilea suspect, care i-a ajutat pe ceilalți doi să fugă într-o Toyota Camry argintie din 2008. Toți cei trei suspecți sunt în continuare în libertate.

Poliția a calificat incidentul drept “intenționat”, dar nu a făcut public un motiv. Unii membri ai comunității Sikh și-au exprimat îngrijorarea că uciderea a fost motivată politic. Nijjar fusese avertizat de către oficialii serviciilor de informații canadiene că este amenințat, au declarat prietenii săi pentru presa locală.

ADVERTISEMENT

Gurpatwant Singh Pannun, avocatul lui Nijjar, a declarat că el crede că Nijjar a fost vizat pentru că a organizat un referendum care ar fi urmat să se desfășoare în Canada, fără caracter obligatoriu, cu privire la crearea unui stat sikh independent în Punjab, care să se numească Khalistan. Pannun i-a cerut lui Trudeau să îl expulzeze pe înaltul comisar indian în Canada.

Ce a spus Trudeau despre cazul său?

Autoritățile canadiene s-au coordonat cu aliații lor în investigarea morții lui Nijjar și urmăresc “acuzații credibile” de implicare a unor agenți ai guvernului indian, a declarat luni Trudeau în fața parlamentarilor.

“Orice implicare a unui guvern străin în uciderea unui cetățean canadian pe teritoriul canadian este o încălcare inacceptabilă a suveranității noastre”, a declarat el. “Este contrară regulilor fundamentale după care se conduc societățile libere, deschise și democratice.”

Justin Trudeau a recunoscut că membrii comunității indo-canadiene “se simt furioși sau poate înspăimântați”, înainte de a îndemna guvernul indian să coopereze cu ei “pentru a ajunge la fondul acestei chestiuni”.

El a declarat că a transmis “preocupările sale profunde” unor înalți oficiali indieni din domeniul securității și al serviciilor de informații și, de asemenea, le-a transmis “personal și direct” și “în termeni clari” premierului indian Narendra Modi la summitul Grupului celor 20 din această lună de la New Delhi.

Cum a afectat acest lucru relațiile dintre Canada și India?

Mélanie Joly, ministrul canadian de externe, a declarat luni reporterilor că a ordonat expulzarea unui diplomat indian pe care l-a numit “șeful” serviciilor de informații indiene din Canada. Ea a declarat că Trudeau a evocat acuzațiile cu președintele Biden și cu premierul britanic Rishi Sunak și că acestea vor fi un subiect de discuție la Adunarea Generală a ONU de la New York, săptămâna aceasta.

Dominic LeBlanc, ministrul canadian al siguranței publice, a declarat reporterilor că oficialii de securitate canadieni au făcut mai multe călătorii în India în ultimele săptămâni pentru a se întâlni cu omologii lor în legătură cu uciderea lui Nijjar. El nu a răspuns în mod direct la întrebările repetate dacă autoritățile indiene împiedică ancheta canadiană. Oficialii canadieni au declarat în această săptămână că au anulat o misiune comercială planificată de mult timp în Mumbai luna viitoare și au întrerupt negocierile comerciale.

Marți, India a expulzat un diplomat canadian ca răspuns la demersurile Canadei. Diplomatul canadian expulzat nu a fost numit într-o declarație a guvernului indian, dar a fost identificat de Hindustan Times ca fiind șeful biroului canadian de informații din New Delhi.

Cum a reacționat India?

Ministerul indian al Afacerilor Externe a declarat marți că a respins acuzațiile Canadei ca fiind “absurde”. După summitul G-20, biroul lui Modi a precizat într-o declarație că liderul indian a transmis îngrijorarea cu privire la “activitățile continue împotriva Indiei ale unor elemente extremiste din Canada”, adăugând că acestea “promovează secesionismul și incită la violență”.

În ultimele luni, oficialii indieni au tras un semnal de alarmă cu privire la ceea ce ei consideră a fi o potențială reapariție a unei mișcări separatiste sikh în Punjab. În aprilie, autoritățile l-au arestat pe Amritpal Singh, un separatist autointitulat, după o urmărire de o lună în care au impus o închidere parțială a internetului și au cenzurat rețelele de socializare.

Ce este sikhismul?

Sikhismul este o religie monoteistă care a luat naștere în urmă cu cinci secole în Punjab. Dintre cei peste 25 de milioane de sikhi din lume, cei mai mulți trăiesc în India, unde sunt o minoritate religioasă. Marea Britanie, Canada și Statele Unite găzduiesc toate comunități Sikh importante.

Turbanul, care poate fi purtat de bărbați sau femei, este unul dintre cele mai vizibile aspecte ale identității sikh. Religia propovăduiește egalitatea universală.

Cât de mare este comunitatea Sikh din Canada?

Aproximativ 770.000 de persoane din Canada au declarat că religia lor este sikhismul la recensământul din 2021. Când Trudeau a devenit prim-ministru în 2015, cabinetul său a inclus patru membri de origine sikh. Jagmeet Singh, liderul de centru-stânga al Noului Partid Democrat, este, de asemenea, sikh.

Ce este mișcarea Khalistan?

Canada găzduiește o aripă activă a diasporei sikh care militează pentru crearea unei patrii sikh independente. Moartea lui Nijjar a atras din nou atenția asupra mișcării Khalistan și asupra tensiunilor dintre statul indian și separatiștii sikh.

Mișcarea, lansată în anii 1940, urmărește crearea unui stat suveran numit Khalistan pentru populația sikh din India. Aceasta a fost scoasă în afara legii în India, unde autoritățile o consideră o amenințare la adresa securității naționale.

În timp ce unii membri ai religiei sikh susțin mișcarea separatistă, mulți nu o fac, iar separatismul are un sprijin limitat în Punjab. Anul acesta, oficialii indieni din domeniul securității și-au exprimat îngrijorarea cu privire la semnele de creștere a militantismului în Punjab în ultimii ani.

Insurecția Sikh din anii 1980 și 1990 a ucis mii de oameni, potrivit Human Rights Watch. Un extremist sikh a fost condamnat pentru atentatul cu bombă din 1985 asupra zborului 182 al companiei Air India, care se îndrepta din Canada spre India și care a ucis toate cele 329 de persoane aflate la bord.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui,...
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din...
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din India a dezvăluit detalii neștiute
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă....
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă. Mesajul dureros de pe patul de suferință
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie