News

Tensiune diplomatică între Canada și India. Ce acuzații își aduc cele două țări și care sunt pericolele acestei dispute

Canada și India au expulzat diplomați în urma unor contre între cele două țări. O mișcare separatistă sikh, în centrul disputei dintre cele două țări
19.09.2023 | 15:18
Tensiune diplomatica intre Canada si India Ce acuzatii isi aduc cele doua tari si care sunt pericolele acestei dispute
Canada și India au schimbat acuzații și au expulzat diplomați Sursa foto: hepta, Reuters / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

India a ripostat la acuzația premierului canadian Justin Trudeau potrivit căreia a fost implicată în uciderea liderului sikh Hardeep Singh Nijjar. Pe de altă parte, regimul de la New Delhi a acuzat “personalități politice” canadiene că și-au exprimat în mod deschis simpatia pentru o mișcare separatistă.

Contre diplomatice între Canada și India

Justin Trudeau a declarat luni în parlamentul canadian că guvernul indian s-ar putea afla în spatele morții lui Hardeep Singh Nijjar, care a fost ucis pe 18 iunie în parcarea unei gurudwara (lăcaș de cult sikh) din Surry, Columbia Britanică.

ADVERTISEMENT

Premierul canadian a declarat că a abordat această crimă cu omologul său indian Narendra Modi “personal și direct” în timpul summitului G20 din septembrie. “Orice implicare a unui guvern străin în uciderea unui cetățean canadian pe teritoriul canadian este o încălcare inacceptabilă a suveranității noastre”, a declarat Trudeau. Un diplomat indian de rang înalt, care a fost șeful agenției de informații a țării, a fost, de asemenea, expulzat ca o consecință, a declarat ministrul canadian de externe Mélanie Joly.

New Delhi a ripostat prin expulzarea unui diplomat canadian de rang înalt. Ministerul de Externe a declarat că această măsură reflectă “îngrijorarea crescândă a Indiei față de interferența diplomaților canadieni în problemele noastre interne și implicarea lor în activități împotriva Indiei. Diplomatului în cauză i s-a cerut să părăsească India în următoarele cinci zile”, a informat ministerul de externe, relatează The Independent.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație făcută în cursul zilei, ministerul de externe a afirmat că “acuzații similare” privind presupusa implicare în crimă “au fost transmise de premierul canadian primului nostru ministru și au fost complet respinse. Astfel de acuzații nefondate caută să mute atenția de la teroriștii și extremiștii Khalistani, care au primit adăpost în Canada și continuă să amenințe suveranitatea și integritatea teritorială a Indiei”, acuză regimul de la New Delhi, adăugând că țara este îngrijorată de inacțiunea guvernului canadian. “Suntem un regim democratic cu un angajament puternic față de statul de drept.”

India a negat anterior orice implicare în uciderea lui Nijjar, condamnând în același timp creșterea numărului de mesaje de susținere pentru mișcarea Khalistan în țările din Occident cu o populație indiană considerabilă, precum Canada, Marea Britanie și SUA. Nijjar, în vârstă de 46 de ani, a fost un lider proeminent al mișcării sikh secesioniste care a cerut ca această comunitate religioasă să aibă o patrie separată în afara statului indian Punjab.

ADVERTISEMENT

Ce acuzații își aduc cele două țări

Acuzațiile Canadei la adresa guvernului indian vin într-un moment în care relațiile dintre cele două țări sunt la un nivel scăzut, New Delhi acuzând Ottawa că a permis mișcării Khalistan să se dezvolte. Negocierile comerciale au fost deraiate, iar Canada tocmai a anulat o misiune comercială în India care era planificată pentru toamnă.

India a acuzat “personalități politice” canadiene că “își exprimă în mod deschis simpatia pentru astfel de elemente. Spațiul acordat în Canada unei serii de activități ilegale, inclusiv crimele, traficul de persoane și crima organizată, nu este nou”, se arată în declarație. “Îndemnăm guvernul Canadei să ia măsuri legale prompte și eficiente împotriva tuturor elementelor anti-India care operează de pe teritoriul lor.”

ADVERTISEMENT

Narendra Modi și-a exprimat “îngrijorarea puternică” cu privire la modul în care Canada gestionează “activitățile anti-India ale elementelor extremiste” în timpul unei întâlniri cu Trudeau în timpul summitului G20, a declarat New Delhi.

Trudeau a replicat spunând că țara sa “va apăra întotdeauna libertatea de exprimare, libertatea de conștiință și libertatea de a protesta pașnic și este extrem de important pentru noi… în același timp, suntem întotdeauna acolo pentru a preveni violența și pentru a respinge ura”.

Se pare că premierul canadian a abordat problema uciderii lui Nijjar și cu președintele american Joe Biden și premierul britanic Rishi Sunak. “Suntem profund îngrijorați de acuzațiile la care a făcut referire premierul Trudeau”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională al Casei Albe, Adrienne Watson. “Rămânem în contact regulat cu partenerii noștri canadieni. Este esențial ca ancheta canadiană să continue și ca autorii să fie aduși în fața justiției.”

Ce este mișcarea separatistă Khalistan?

În contextul luptei geopolitice actuale dintre India și Canada, mișcarea Khalistan a devenit din nou un subiect de dispută. Mișcarea a avut cândva un bastion în India, iar acum a fost reaprinsă la kilometri distanță, în Canada.

Mișcarea separatistă Khalistan a început la începutul anilor 1980, având ca obiectiv crearea unui stat sikh independent și teocratic, cunoscut sub numele de Khalistan, “Țara celor puri”, în Punjab și în alte părți din nordul Indiei. Granițele propuse pentru Khalistan variază în funcție de diferite grupuri – unii revendică întregul stat indian Punjab, în timp ce alții revendică Punjabul pakistanez și alte părți din nordul Indiei, cum ar fi Chandigarh, Haryana și Himachal Pradesh.

Rădăcinile Khalistanului se află în politicile coloniale britanice de la sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900, care au încercat să divizeze sikhii și hindușii. Sikhii au fost recrutați în număr mare în armata britanică pentru a fi folosiți împotriva conducătorilor hinduși care s-au răzvrătit împotriva Raj-ului britanic. Ulterior, după independența Indiei în 1947, au apărut tensiuni între statul Punjab și guvernul central indian, ceea ce a dus la nemulțumiri ale multor indieni sikh împotriva guvernului indian.

Între timp, imigrația sikhilor în Canada a început în primul deceniu al secolului XX. Soldații din armata britanică care treceau prin Columbia Britanică au fost atrași de terenurile fertile pe care le vedeau. Până în anii 1970, sikhii erau o parte vizibilă a societății canadiene. În acest moment, existau puține voci care cereau o patrie sikh.

O ideologie care a călătorit din India până în Canada

Mișcarea Khalistan a atins apogeul în anii 1980-1990, iar campania violentă a inclus atentate cu bombă, asasinate, răpiri și ucideri selective și masacre de civili. Violențele au căpătat o dimensiune internațională în 1985, când separatiștii khalistani cu sediul în Canada au detonat o bombă într-un zbor Air India care se îndrepta de la Toronto la New Delhi, ucigând toate cele 329 de persoane aflate la bord, inclusiv 82 de copii cu vârsta sub 13 ani.

Acest incident rămâne atacul terorist cu cei mai mulți morți din istoria Canadei, relatează WION. Ca răspuns la această mișcare și în încercarea de a pune capăt militantismului din stat, forțele de securitate indiene și poliția locală din Punjab au răspuns cu forță.

În timp ce serviciile de informații canadiene au înțeles potențiala amenințare internă pe care o puteau reprezenta elementele Khalistani, nu a existat un apetit politic prea mare pentru a recunoaște incidentul ca fiind o tragedie canadiană. Până la sfârșitul anilor 1990, mișcarea Khalistani din India era aproape pe sfârșite, dar a luat amploare în Canada.

Mișcarea a cunoscut un adevărat reviriment odată cu venirea la putere a lui Justin Trudeau, mai multe grupuri pro-Khalistani susținând Partidul său liberal la alegerile federale din 2015. Poziția Canadei cu privire la libertatea de exprimare și la deschidere a dat avânt mișcării și a avut un efect de pârghie asupra unor grupuri precum Sikhs for Justice (SFJ) pentru așa-numitul Referendum Khalistan. Recenta remarcă făcută de premierul canadian în Camera Comunelor a validat acuzațiile SFJ potrivit cărora India s-ar afla în spatele uciderii lui Nijjar.

ADVERTISEMENT
Tags: