Life

Cine a fost prima Miss România. Magda Demetrescu i-a impresionat chiar și pe americani

Cine a fost prima Miss România. Magda Demetrescu avea 17 ani când a câștigat concursul și a leșinat pe scenă după ce a aflat că a obținul locul întâi.
23.02.2023 | 10:00
Cine a fost prima Miss Romania Magda Demetrescu ia impresionat chiar si pe americani
Magda Demetrescu, prima Miss România. Foto colaj Fanatik / Facebook
ADVERTISEMENT

Cine a fost prima Miss România. Numele acesteia a fost Magda Demetrescu, iar aceasta i-a impresionat chiar și pe americani!

Cine a fost prima Miss România. Magda Demetrescu este cea care a cucerit juriul

Pe 23 februarie 1929, Magda Demetrescu devenea Miss România, la doar 17 ani. Frumusețea fetei din București i-a cucerit pe jurați, și inclusiv pe Liviu Rebreanu.

ADVERTISEMENT

Faimosul scriitor era parte a comitetului de organizare și  a fost uimit de frumusețea Magdei Demetrescu, spunând despre ea că era la fel de frumoasă ca o zână.

„Frumoasă ca o zână din poveştile trecutului, ea poartă în ochi şi în păr caracteristica rasei noastre, negrul. Guriţa mică şi roşie ca o cireaşă coaptă, un corp minunat, sculptat parcă, în cea mai fină marmoră, un picioruş micuţ şi nervos, braţe pline, de o albeaţă strălucitoare, iată admirabilele elemente ce împodobesc pe aceea care va purta tricolorul frumuseţii române peste Ocean, la concursul internaţional din Galveston.”

ADVERTISEMENT

Magda Demetrescu s-a luptat cu alte 800 de fete pentru a câștiga concursul, primul de acest tip organizat vreodată în România. În final au participat efectiv la concurs 72 de tinere, dar tot Magda Demetrescu a fost votată drept cea mai frumoasă dintre ele.

Candidatele de la miss au trebuit să respecte și reguli stricte. S-au putut înscrie doar cele cu vârsta cuprinse între 16 și 25 de ani, femei cu o moralitate desăvârșită.

ADVERTISEMENT

Fetele de la Miss România nu aveau voie să poarte corsete sau brasiere, iar rochiile lor de defilare trebuiau să fie extrem de simple.

 “Candidatele, la prezentare în faţa comitetului sau juriului din Bucureşti, nu trebuie să poarte corsete sau brasiere, sau să fi întrebuinţat fard; sunt obligate să defileze îmbrăcate în rochii cât se poate de simple, care să permită aprecierea liniilor.

ADVERTISEMENT

Se ţine seamă atât de perfecţiunea trăsăturilor cât şi de frumuseţea liniilor, de graţia mişcărilor şi gingăşia înfăţişării“, relata presa în 1929.

Ce premiu a obținut Magda Demetrescu la Miss Universe

Dintre toate cele 72 de fete care au defilat, Magda Demetrescu a obținut premiul cel mare, adică titlul de cea mai frumoasă femeie din România și șansa de a reprezenta țara în competiția internațională, unde a obținut locul cu numărul șase.

Atunci când a auzit că a câștigat, fata de 17 ani a leșinat pe scenă: „Mă înduioşează şi mă stinghereşte această atenţie deosebită. Cu ce am meritat-o şi voi putea oare, Doamne, Doamne, să înfăţişez în America toată frumuseţea ţării mele?”.

Pentru prestația sa de la concursul de Miss Universe, românca Magda Demetrescu a primit suma de 100 de dolari și un ceas de mână.

Magda Demetrescu a rămas orfană de la cinci ani. Mama i-a murit la scurt timp de la naștere

Magda Demetrescu a avut o poveste de viață impresionantă și a decis să participe la concursul de Miss după insistențe la apropiaților săi. Tânăra a rămas fără părinți de mică și la doar cinci ani Magda Demetrescu era orfană și de mamă și de tată.

Mama Magdei Demetrescu a murit la doar șase săptămâni de la naștere, în timp ce tatăl celei mai frumoase fete din România a decedat pe când ea avea doar cinci ani. Magda Demetrescu a fost ulterior înfiată de o mătușă, care a și crescut-o.

ADVERTISEMENT