Life

Cine a fost Theodor Rosetti. E omul care a guvernat Banca Națională a României

Theodor Rosetti, unul dintre cei mai importanți oameni politici și de cultură ai României. El a fost unul dintre fondatorii Junimii.
03.05.2023 | 07:30
Cine a fost Theodor Rosetti E omul care a guvernat Banca Nationala a Romaniei
Theodor Rosetti. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Theodor Rosetti a fost un important om politic, jurist și jurnalist român din secolul al XIX-lea. A fost prim-ministru al României în perioada 1888-1889 și membru de onoare al Academiei Române, dar și fondator al societății Junimea. În plus, a ocupat funcții cu o importanță deosebită în domeniul bancar și a contribuit la îmbunătățire acestuia.

Cine a fost Theodor Rosetti

Theodor Rosetti s-a născut pe 4 mai 1837 într-o familie de boieri, înrudindu-se cu vechile familii Catargi, Sturdza, Balș, Cantacuzino. A crescut la Conacul Solești, împreună cu cei patru frați: Constantin, Dumitru, Zoe și Elena. Sora sa, Elena, era cea care avea să se căsătorească cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza și să devină prima doamnă a României.

ADVERTISEMENT

A început liceul la Lvov și l-a terminat la Viena, a studiat economia politică și finanțele la Viena și Paris. Celebrul scriitor și om politic a ocupat diverse funcții importante. Printre acestea, FANATIK vă reamintește că Rosetti a fost judecător la Tribunalul din Iași, iar apoi la Curtea de Apel. În anul 1864 a devenit prefect al Vasluiului.

A fost și profesor de economie politică la Facultatea de Drept din Iași. A ocupat și funcții politice între anii 1871-1872. A fost comisionarul guvernului român la Berlin, apoi agent diplomatic în Germania. În anul 1875 a fost numit Ministru al lucrărilor publice iar câțiva ani mai târziu a devenit președintele Curții de Casație.

ADVERTISEMENT

Theodor Rosetti a fost cel care a dat numele societății Junimea

În 1863, Theodor Rosetti a fondat împreună cu un grup de intelectuali Junimea, o societate literară care a jucat un rol important în dezvoltarea culturii românești. Iacob Negruzzi, P.P Carp, Vasile Pogor și Titu Maiorescu i-au fost asociați lui Rosetti. Acesta din urmă a fost cel care a ales denumirea de “Junimea”.

Societatea ieșeană a promovat literatura și cultura românească, organizând conferințe și dezbateri. Theodor Rosetti a publicat în revista “Convorbiri literare” amintirile sale din vremea Unirii. Fondarea societății Junimea a adus o serie de conflicte politice cu Partidul Conservator.

ADVERTISEMENT

Astfel, membrii societății și-au format propriul partid politic, denumit Partidul Constituțional. Printre membrii societății se numărau personalități importante ale culturii românești, cum ar fi Mihai Eminescu, Ion Creangă, Titu Maiorescu și Vasile Alecsandri.

Numărul membrilor Junimii a crescut semnificativ în fiecare an. Se pare că înscrierea se făcea după deviza: „Intră cine vrea, rămâne cine poate”. La Junimea a predominat spiritul critic şi ironia fină. Întrunirile aveau loc săptămânal în casele lui Titu Maiorescu şi Vasile Pogor.

ADVERTISEMENT

Conform historia.ro, junimiștii aduc în prim plan rolul esențial al atitudinii critice care trebuie să stea la baza dezvoltării culturale. Nu trebuie, așa cum spuneau pașoptiștii să se scrie orice, ”doar ca să se scrie”. Toate operele, literare sau științifice, trebuie să treacă printr-un filtru critic, să  îndeplinească o serie de principii pentru a putea fi calificate drept valoroase.

O regulă instituită la Junimea era ca autorul să tacă și să nu riposteze la critica ce i se aducea după lectura operei sale. În caz contrar, dacă autorul era deranjat de remarcile uneori sarcastice, era sancționat.

Rosetti, guvernator al Băncii Naționale a României

Theodor Rosetti a avut de tânăr înclinații către partea economică. Profesor de economie politică, Rosetti a fost numit guvernator al Băncii Naționale, între anii 1890-1895. El s-a implicat în negocierea dintre BNR și statul român în legătură cu schimbarea sistemului monetar. De asemenea, s-a implicat și în introducerea monometalismului aur.

Tot Rosetti s-a ocupat și de întocmirea regulamentului Casei de Pensiuni și Ajutoare a funcționarilor Băncii Naționale. După ce și-a încheiat mandatul de guvernator, a ocupat o altă funcție importantă în domeniul bancar.

A fost numit director al Băncii Agricole. În anul 1907, a devenit director al Consiliului Superior al Agriculturii. A renunțat însă la această funcție, deoarece nu a fost de acord cu legile adoptate de guvernul liberal. În anul 1913, a fost numit Ministru al Finanțelor și președinte al Senatului.

Ultimii ani din viața lui Theodor Rosetti

În anul 1914, Rosetti este invitat de regele Carol I să participe la Consiliul de Coroană care dezbătea evenimentele din Europa. Aici, a susținut neutralitatea României în Primul Război Mondial.

“Să stăm deci liniștiți la o parte, să ne vedem de nevoile și de necazurile noastre și să ne căznim să păstrăm ceea ce cu atâta trudă am agonisit. Decât să ne avântăm într-un război contra simțământului public, mai bine să rămânem neutri” sunt cuvintele lui Rosetti care au rămas în istoria României.

Ajuns la o vârstă venerabilă, Theodor Rosetti se retrage de pe scena politică. A încetat din viață pe 17 iulie 1923, la vârsta de 86 de ani. Opera sa cuprinde titluri precum “Despre direcțiunea progresului nostru”, (1874), “Mișcarea socială la noi” (1895), “Scepticismul la noi” (1892).

ADVERTISEMENT