Life

Cine a inventat pâinea. Aici a apărut pentru prima oară acest aliment

Cine a inventat pâinea. Istoria acestui aliment delicios pe care zilnic, în toată lumea, îl consumă milioane de oameni.
12.12.2023 | 08:57
Cine a inventat painea Aici a aparut pentru prima oara acest aliment
Cine a inventat pâinea. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mănânci aproape zilnic, dar te-ai gândit vreodată cine a inventat pâinea? Acest aliment este de sute de ani în istoria omenirii și joacă un rol foarte important, dar puțini sunt cei care știu cum a fost creat.

Cine a inventat pâinea. Există de mii de ani

Pâinea joacă un rol important în viața de zi și mulți nu și-ar vedea viața fără ea. De mii de ani face parte din istoria omenirii și a devenit un simbol al culturii, foametei, bogăției, războiului și păcii.

ADVERTISEMENT

Iar originile acestui aliment datează de mult timp. Strămoșii vânători culegeau și mâncau ierburi pentru că aveau gust bun, dar și pentru că acestea tăiau din aroma puternică a cărnii.

După mai multe încercări și greșeli, au descoperit că dacă măcinau anumite semințe și le amestecau cu apă, erau mai ușor de consumat. Ulterior, au început să și coacă această pastă.

ADVERTISEMENT

Dacă până acum câțiva ani se credea că pâinea și agricultura au fost create în același timp, în urmă cu 11.000 de ani, în Orientul Mijlociu. Totuși, conform unui studiu realizat de arheologii de la Universitatea din Copenhaga în vara anului 2018 a ieșit la iveală că pâinea exista dinainte.

Cercetătorii au făcut săpături în Iordania, în zona Deșertului Negru, și au ajuns la concluzia că în zona era produsă un fel de pâine nedospită, dintr-un grâu sălbatic, în urmă cu 14.000 de ani.

ADVERTISEMENT

Agricultura a luat naștere atunci când oamenii au început să cultive în locuri fixe cele mai mari și mai bune semințe din anumite plante sălbatice, iar după secole de încercări a apărut grâul domestic, ce a favorizat apariția orașelor.

Au fost descoperite tehnicile de fermentare

Totodată, cine a inventat pâinea a descoperit și tehnicile de fermentare. Cei care făceau mai mult aluat și îl lăsau pentru a doua zi, au observat că acesta crește, ba chiar că are un gust mai bun după coacere și este mai ușor de digerat.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se întâmpla pentru că aluatul intra în contact cu microorganismele pe care astăzi le cunoaștem sub numele de drojdii. Praful de copt și drojdia din zilele noastre au fost inventate în  secolul al XIX-lea.

După dezvoltarea agriculturii, s-a început producerea pâinii la scară largă, la apogeul Imperiului egiptean, în urmă cu aproape 5.000 de ani. Egiptenii aveau deja cuptoare speciale și o coceau în diferite forme.

Astfel că, pe atunci populare erau pâinea rotundă și cea plată, dar existau și pâini alungite, asemănătoare cu baghetele, altele în formă de melc sau pâini prăjite în grăsime și îndulcite cu miere și fructe.

Iar atunci când a fost distrus de lava Vezuviului în secolul I, Pompei producea deja pâine sofisticată, asemănătoare cu cea din prezent. Ba chiar aveau și un semn distinct al fiecărui brutar, notează omofon.com. 

De fapt, romanii sunt cei care au perfecționat tehnica de producere a pâinii. Și-au pus mănuși și măști ca sudoarea să nu ajungă în aluat și respirația să afecteze aroma. Și dacă Italia a creat pâinea albă, Germania a dat naștere celei negre, pe bază de secară, orz, linte, ovăz.

ADVERTISEMENT
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant