Life

Cine a inventat pâinea. Aici a apărut pentru prima oară acest aliment

Cine a inventat pâinea. Istoria acestui aliment delicios pe care zilnic, în toată lumea, îl consumă milioane de oameni.
12.12.2023 | 08:57
Cine a inventat painea Aici a aparut pentru prima oara acest aliment
Cine a inventat pâinea. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mănânci aproape zilnic, dar te-ai gândit vreodată cine a inventat pâinea? Acest aliment este de sute de ani în istoria omenirii și joacă un rol foarte important, dar puțini sunt cei care știu cum a fost creat.

Cine a inventat pâinea. Există de mii de ani

Pâinea joacă un rol important în viața de zi și mulți nu și-ar vedea viața fără ea. De mii de ani face parte din istoria omenirii și a devenit un simbol al culturii, foametei, bogăției, războiului și păcii.

ADVERTISEMENT

Iar originile acestui aliment datează de mult timp. Strămoșii vânători culegeau și mâncau ierburi pentru că aveau gust bun, dar și pentru că acestea tăiau din aroma puternică a cărnii.

După mai multe încercări și greșeli, au descoperit că dacă măcinau anumite semințe și le amestecau cu apă, erau mai ușor de consumat. Ulterior, au început să și coacă această pastă.

ADVERTISEMENT

Dacă până acum câțiva ani se credea că pâinea și agricultura au fost create în același timp, în urmă cu 11.000 de ani, în Orientul Mijlociu. Totuși, conform unui studiu realizat de arheologii de la Universitatea din Copenhaga în vara anului 2018 a ieșit la iveală că pâinea exista dinainte.

Cercetătorii au făcut săpături în Iordania, în zona Deșertului Negru, și au ajuns la concluzia că în zona era produsă un fel de pâine nedospită, dintr-un grâu sălbatic, în urmă cu 14.000 de ani.

ADVERTISEMENT

Agricultura a luat naștere atunci când oamenii au început să cultive în locuri fixe cele mai mari și mai bune semințe din anumite plante sălbatice, iar după secole de încercări a apărut grâul domestic, ce a favorizat apariția orașelor.

Au fost descoperite tehnicile de fermentare

Totodată, cine a inventat pâinea a descoperit și tehnicile de fermentare. Cei care făceau mai mult aluat și îl lăsau pentru a doua zi, au observat că acesta crește, ba chiar că are un gust mai bun după coacere și este mai ușor de digerat.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se întâmpla pentru că aluatul intra în contact cu microorganismele pe care astăzi le cunoaștem sub numele de drojdii. Praful de copt și drojdia din zilele noastre au fost inventate în  secolul al XIX-lea.

După dezvoltarea agriculturii, s-a început producerea pâinii la scară largă, la apogeul Imperiului egiptean, în urmă cu aproape 5.000 de ani. Egiptenii aveau deja cuptoare speciale și o coceau în diferite forme.

Astfel că, pe atunci populare erau pâinea rotundă și cea plată, dar existau și pâini alungite, asemănătoare cu baghetele, altele în formă de melc sau pâini prăjite în grăsime și îndulcite cu miere și fructe.

Iar atunci când a fost distrus de lava Vezuviului în secolul I, Pompei producea deja pâine sofisticată, asemănătoare cu cea din prezent. Ba chiar aveau și un semn distinct al fiecărui brutar, notează omofon.com. 

De fapt, romanii sunt cei care au perfecționat tehnica de producere a pâinii. Și-au pus mănuși și măști ca sudoarea să nu ajungă în aluat și respirația să afecteze aroma. Și dacă Italia a creat pâinea albă, Germania a dat naștere celei negre, pe bază de secară, orz, linte, ovăz.

ADVERTISEMENT
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în...
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
„E o moarte fără sens”. Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu...
„E o moarte fără sens”. Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu lupte pe front. „Peste 20 de ani, nimeni nu-și va aminti de tine”
Umilit de statul român, marele Ilie Năstase a rămas cu aceeași pensie de...
Umilit de statul român, marele Ilie Năstase a rămas cu aceeași pensie de nimic și după recalculare: "Sunt singurul general cu un asemenea venit"
Doliu uriaș! Marea artistă A MURIT la doar 29 de ani, iar la...
Doliu uriaș! Marea artistă A MURIT la doar 29 de ani, iar la nici o zi și mama ei S-A STINS din viață: ”A fost o inspirație...”
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
Tragedie în Familia Regală a României. Dumnezeu sa-l odihnească! Un om fermecator, generos...
Tragedie în Familia Regală a României. Dumnezeu sa-l odihnească! Un om fermecator, generos si ...
Desfundarea chiuvetei, metode pe care sigur nu le-ai încercat. Ce spun experții
Desfundarea chiuvetei, metode pe care sigur nu le-ai încercat. Ce spun experții
Anii își spun cuvântul și în cazul Silviei Chifiriuc. Cum a ajuns să...
Anii își spun cuvântul și în cazul Silviei Chifiriuc. Cum a ajuns să arată soția lui Petre Roman, la 52 de ani. Nu seamănă deloc cu diva de la televizor
„Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România!”...
„Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România!” Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță
Fuziunea care ar putea crea un nou gigant bancar în Europa
Fuziunea care ar putea crea un nou gigant bancar în Europa
Ion Ţiriac i-a anunţat divorţul, iar Ilie Năstase a lansat acuzaţii incredibile: Aş...
Ion Ţiriac i-a anunţat divorţul, iar Ilie Năstase a lansat acuzaţii incredibile: Aş face plângere la poliţie!
Un vlogger american, surprins de cum arată un oraș din România: „Sunt uluit...
Un vlogger american, surprins de cum arată un oraș din România: „Sunt uluit ce frumos e, părți ale orașului arată ca o operă de artă”