Mănânci aproape zilnic, dar te-ai gândit vreodată cine a inventat pâinea? Acest aliment este de sute de ani în istoria omenirii și joacă un rol foarte important, dar puțini sunt cei care știu cum a fost creat.
Pâinea joacă un rol important în viața de zi și mulți nu și-ar vedea viața fără ea. De mii de ani face parte din istoria omenirii și a devenit un simbol al culturii, foametei, bogăției, războiului și păcii.
Iar originile acestui aliment datează de mult timp. Strămoșii vânători culegeau și mâncau ierburi pentru că aveau gust bun, dar și pentru că acestea tăiau din aroma puternică a cărnii.
După mai multe încercări și greșeli, au descoperit că dacă măcinau anumite semințe și le amestecau cu apă, erau mai ușor de consumat. Ulterior, au început să și coacă această pastă.
Dacă până acum câțiva ani se credea că pâinea și agricultura au fost create în același timp, în urmă cu 11.000 de ani, în Orientul Mijlociu. Totuși, conform unui studiu realizat de arheologii de la Universitatea din Copenhaga în vara anului 2018 a ieșit la iveală că pâinea exista dinainte.
Cercetătorii au făcut săpături în Iordania, în zona Deșertului Negru, și au ajuns la concluzia că în zona era produsă un fel de pâine nedospită, dintr-un grâu sălbatic, în urmă cu 14.000 de ani.
Agricultura a luat naștere atunci când oamenii au început să cultive în locuri fixe cele mai mari și mai bune semințe din anumite plante sălbatice, iar după secole de încercări a apărut grâul domestic, ce a favorizat apariția orașelor.
Totodată, cine a inventat pâinea a descoperit și tehnicile de fermentare. Cei care făceau mai mult aluat și îl lăsau pentru a doua zi, au observat că acesta crește, ba chiar că are un gust mai bun după coacere și este mai ușor de digerat.
Acest lucru se întâmpla pentru că aluatul intra în contact cu microorganismele pe care astăzi le cunoaștem sub numele de drojdii. Praful de copt și drojdia din zilele noastre au fost inventate în secolul al XIX-lea.
După dezvoltarea agriculturii, s-a început producerea pâinii la scară largă, la apogeul Imperiului egiptean, în urmă cu aproape 5.000 de ani. Egiptenii aveau deja cuptoare speciale și o coceau în diferite forme.
Astfel că, pe atunci populare erau pâinea rotundă și cea plată, dar existau și pâini alungite, asemănătoare cu baghetele, altele în formă de melc sau pâini prăjite în grăsime și îndulcite cu miere și fructe.
Iar atunci când a fost distrus de lava Vezuviului în secolul I, Pompei producea deja pâine sofisticată, asemănătoare cu cea din prezent. Ba chiar aveau și un semn distinct al fiecărui brutar, notează omofon.com.
De fapt, romanii sunt cei care au perfecționat tehnica de producere a pâinii. Și-au pus mănuși și măști ca sudoarea să nu ajungă în aluat și respirația să afecteze aroma. Și dacă Italia a creat pâinea albă, Germania a dat naștere celei negre, pe bază de secară, orz, linte, ovăz.