News

Cine deține, de fapt, spațiul verde din jurul blocului? Amenzile sunt uriașe pentru românii care nu știu acest detaliu

Amenzi uriașe pentru românii care nu respectă spațiul verde din jurul blocului. Cui aparține, de fapt, bucata de pământ din fața sau spatele blocului
27.08.2023 | 16:00
Cine detine de fapt spatiul verde din jurul blocului Amenzile sunt uriase pentru romanii care nu stiu acest detaliu
Cine este proprietar, de fapt, pe spațiul verde de la bloc. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

În mod surprinzător, multe persoane din România nu știu cine deține, de fapt, spațiile verzi din jurul blocurilor în care locuiesc. Acesta este un aspect crucial, deoarece, necunoașterea acestui fapt poate duce la amenzi uriașe.

Cine este responsabil pentru întreținerea și renovarea spațiului verde?

Proprietatea spațiilor verzi din jurul blocurilor este o problemă destul de complexă și este guvernată de o serie de legi și reglementări, precum Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

ADVERTISEMENT

O idee greșită comună printre locatarii blocurilor este că zonele verzi din jurul acestora sunt în proprietatea lor. Aceștia își împodobesc deseori aceste spații cu copaci, flori, gard viu și uneori chiar cu legume. Cu toate acestea, spațiile nu sunt deținute de către proprietarii imobilelor, ci de către autoritățile publice, mai precis de către primării.

Este important ca oamenii să înțeleagă acest lucru pentru a evita amenzi mari. Intervențiile asupra acestor domenii fără aprobarea corespunzătoare pot duce la sancțiuni. Sarcina întreținerii și administrării acestor spații este atribuită primăriei, care dispune de un buget special pentru aceasta, alcătuit din taxele și impozitele locuitorilor.

ADVERTISEMENT

Neștiind că spațiul verde este de fapt în proprietatea autorităților publice, mulți locatari ajung să fie sancționați cu amenzi mari. Aceste amenzi pot varia, în funcție de gravitatea intervenției și de legislația locală. Pentru a evita aceste probleme, este recomandat să vă informați despre proprietatea și regulile de utilizare a spațiilor verzi din jurul blocului dumneavoastră.

Află care sunt riscurile de a folosi spațiul verde fără a ști cine îl deține

În conformitate cu legea specificată mai sus, spațiile verzi din jurul blocurilor pot fi proprietate publică sau privată. În majoritatea cazurilor, acestea sunt proprietate publică și sunt administrate de autoritățile locale.

ADVERTISEMENT

Este important de menționat că, în ciuda faptului că multe persoane se bucură de aceste spații verzi, este interzisă împrejmuirea lor sau folosirea lor pentru construcții sau alte scopuri private, fără a avea un permis special. Amenzi considerabile pot fi aplicate celor care nu respectă aceste reguli.

„Legea 196/2018 stabileşte şi sancțiuni în cazul nerespectării regulamentului de bloc, iar amenzile ppleacă de la 500 de lei şi pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul în care se schimbă de către proprietar destinaţia locuinţei sau spaţiului  fără autorizaţiile şi aprobările legale, se modifică aspectului proprietăţii comune sau al neexecutarii de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari”, arată playtech.ro

ADVERTISEMENT

Amenzi astronomice pentru cei care încalcă legea și folosesc spațiul verde fără permisiune

„De asemenea, asociația de proprietari nu are nici o obligație cu privire la întreținerea și administrarea spațiului verde, a grădinii respective. Astfel, dacă primăria nu își respectă atribuțiile pentru care este plătită de locuitori ar trebui să fie amendată de asociațiile de proprietari. Pentru a nu fi amendați, românii care locuiesc la bloc și intenționează să își planteze diverse flori lângă bloc sau să își pună gazon au nevoie de o autorizație de la primărie”, potrivit sursei citate

Te-ai întrebat vreodată despre acest detaliu aparent insignifiant? Îți cunoști drepturile și responsabilitățile atunci când vine vorba de spațiile verzi din jurul locuinței tale? Fii informat și protejează-ți locul de viață și spațiul verde care îl înconjoară

ADVERTISEMENT