News

Cine e bărbatul de 32 de ani care a murit înecat la Eforie Nord. Ștefan era printre cei mai buni ecotoxicologi din România

09.04.2021 | 20:06
Cine e barbatul de 32 de ani care a murit inecat la Eforie Nord Stefan era printre cei mai buni ecotoxicologi din Romania
Cine e bărbatul de 32 de ani care a murit înecat la Eforie Nord. Ștefan era printre cei mai buni ecotoxicologi din România. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Doi scafandri, de 54 și 32 de ani, au murit vineri înecați în stațiunea Eforie Nord din județul Constanța. Cel mai tânăr se numește Ștefan Strungaru și era printre cei mai buni ecotoxicologi din România.

Biolog marin și profesor în cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, tânărul decedat era și asistent de cercetare științifică în ecotoxicologie (ecotoxicolog).

ADVERTISEMENT

În prezent, Ștefan Strungaru era angajat la o firmă privată. El avea trei brevete internaționale de scafandru şi era considerat unul dintre cei mai buni în ecotoxicologie din lume, nu doar din țară.

Cine e bărbatul de 32 de ani care a murit înecat la Eforie Nord

Ștefan Strungaru și colegul său au fost reperați vineri de elicopterul SMURD în larg, fiind scoși din apă şi aduși la mal în stațiunea Eforie Nord de către scafandrii ISU. După mai multe încercări de resuscitare, medicii au declarat decesul celor doi bărbați.

ADVERTISEMENT

Ulterior, s-a aflat că tânărul decedat vineri la malul Mării Negre se numeşte Ștefan-Adrian Strungaru. El era asistent de cercetare științifică în ecotoxicologie (ecotoxicolog) în cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Biologie, Laboratorul de Lucrări practice de Hidrobiologie.

În 2011, acesta a absolvit Facultea de Biologie şi a fost şef de promoţie, examenul pentru diploma de licenţă fiind obţinut cu 10. El avea trei brevete internationale de scafandru, potrivit Bzi.

ADVERTISEMENT

Sursa citată mai notează că profesorul decedat era căsătorit, iar soția locuia la Agigea, fiind cercetător științific în acea zonă.

Prietenii și apropiații, șocați de decesul lui Ștefan

”Vreau să vă spun că este tulburător ceea ce s-a întâmplat cu colegul nostru. Era unul dintre cei mai buni ecotoxicologi din România.

ADVERTISEMENT

Nu era implicat într-un proiect al UAIC Iaşi sau al staţiunii noastre, ci pur şi simplu a fost contractat ca specialist şi scafandru de o firmă privată care se ocupa de acest proces de extinderea plajelor în zona Marii Negre”, a declarat pentru sursa citată Emanuel Baltag, coordonatorul Staţiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea a UAIC din Iaşi.

Un prieten al lui Ștefan Strungaru, din Iași, a scris pe Facebook: ”Am aflat cu tristețe de trecerea la ceruri a tânărului și prietenului Stefan Strungaru.

În amintirea lui voi atașa un scurt filmuleț ce îl caracteriza. Sunt amintiri frumoase și colaborări din vremea studenției, iar pentru mine Ștefan ai fost un model…
Am urmat cu sfințenie exemplul tău caracterizat de muncă și mult bun simț. Dumnezeu sa te ierte!”

ADVERTISEMENT