Carlson a anunțat că discuția, care a fost deja înregistrată, va fi difuzată la ora 23.00 GMT (01.00, ora României) pe site-ul său. Fostul prezentator Fox News s-a deplasat la Moscova pentru primul interviu acordat de Putin unei personalități din mass-media occidentală de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Președintele rus nu a mai stat de vorbă cu un jurnalist occidental pentru un interviu de când trupele sale au invadat Ucraina, în urmă cu aproape doi ani. Ultima dată când a făcut acest lucru a fost în octombrie 2021, când un corespondent al CNBC a discutat cu Putin timp de 20 de minute în marja unei conferințe pe teme energetice la Moscova. Dar aceasta este o alegere făcută nu de jurnaliști, ci de Kremlin.
Carlson și-a anunțat marți seară planurile de a sta de vorbă cu președintele rus în timpul călătoriei sale la Moscova. Într-un videoclip care a adunat peste 60 de milioane de vizualizări, Carlson a declarat că îl intervievează pe Putin “pentru că asta este slujba noastră. Suntem jurnaliști. Datoria noastră este să informăm oamenii”, a declarat el, citat de The Washington Post.
“Nici măcar un singur jurnalist occidental nu s-a deranjat să îl intervieveze pe președintele celeilalte țări implicate în acest conflict, Vladimir Putin”, a susținut Tucker. “Majoritatea americanilor nu au nicio idee de ce Putin a invadat Ucraina sau care sunt obiectivele sale acum. Ei nu i-au auzit niciodată vocea. Acest lucru este greșit.”
Kremlinul a respins ulterior afirmația lui Carlson. “Domnul Carlson se înșeală”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing de presă. “Primim multe cereri de interviuri cu președintele.” Dar Moscova consideră că toate aceste instituții sunt părtinitoare și spun povești unilaterale. L-au ales pe Carlson pentru că poziția sa este diferită, a mai spus Peskov.
Monologul lui Carlson, în care a atacat presa occidentală și a afirmat că aceasta nu a făcut niciun efort pentru a asculta versiunea lui Putin, a stârnit reacții din partea jurnaliștilor americani și ruși, relatează Politico.
“Mulți jurnaliști l-au intervievat pe Putin, care, de asemenea, ține discursuri frecvente și foarte mediatizate”, a scris Anne Applebaum, jurnalistă și istoric american, pe X. “Interviul lui Carlson este diferit pentru că el nu este un jurnalist, ci un propagandist, cu o istorie de ajutorare a autocraților.”
“Tucker chiar crede că noi, jurnaliștii, nu am încercat să-l intervievăm pe președintele Putin în fiecare zi de la invazia sa în Ucraina?”, a reacționat tot pe X celebra jurnalistă CNN Christiane Amanpour. “Este absurd – vom continua să cerem un interviu, așa cum facem de ani de zile.”
În acelși sens, editorul BBC pentru Rusia, Steve Rosenberg, a postat că postul a “depus mai multe cereri la Kremlin în ultimele 18 luni. Întotdeauna au avut un ‘nu’ pentru noi”.
“Săracul Vladimir Putin”, a comentat ironic corespondentul șef pentru afaceri externe al Wall Street Journal, Iaroslav Trofimov, tot pe X. “Până acum, nimeni din Occident nu a avut șansa de a-l auzi explicând toate motivele excelente pentru care a trebuit să invadeze Ucraina.
Nici în discursul care a fost difuzat în direct pe toate rețelele globale în dimineața invaziei și nici în nenumărate altele”, a adăugat Trofimov, referindu-se la declarațiile lui Putin din 24 februarie 2022, în care a anunțat invazia Rusiei în Ucraina. Acestea au fost transcrise și difuzate pe scară largă în Occident.
Cu mult timp înainte ca Tucker Carlson să zboare la Moscova pentru a-i lua un interviu lui Vladimir Putin, jurnalistul american părea să fi ajuns la niște concluzii destul de dure despre președintele rus.
În iunie 2005, Carlson comenta o poveste ciudată care ținea prima pagină a ziarelor la acea vreme: cum președintele rus a băgat în buzunar un inel de Super Bowl încrustat cu diamante pe care proprietarul New England Patriots, Robert Kraft, i l-a arătat în timpul unei întâlniri de afaceri.
Conform relatării lui Kraft, Putin și-a pus bijuteria pe deget și a spus: “Pot ucide pe cineva cu acest inel”, apoi a plecat cu el. Oficialii Casei Albe l-ar fi îndemnat pe Kraft să lase baltă această chestiune, scrie The Washington Post.
Analizând întâmplarea în emisiunea sa de pe MSNBC, realizatorul conservator a sugerat că Kraft nu ar fi trebuit să fie surprins. “Putin pur și simplu a pus mâna pe el, pentru că asta faci când ești un dictator rus“, a spus Carlson. “Pur și simplu pui mâna pe lucrurile oamenilor.”
A existat o vreme – în special înainte ca Tucker Carlson să se alăture Fox News – când era în mod deschis cinic în privința lui Putin. El a luat în derâdere momentul când Putin a fost numit persoana anului de către TIME. L-a portretizat pe Putin ca pe un aliat prea binevoitor al adversarilor SUA și a lăsat să se înțeleagă clar că nu credea că Putin avea la inimă interesele SUA. De asemenea, a criticat Rusia pentru că este un stat polițienesc și oprimă libertatea de exprimare.
Carlson s-a amuzat mult pe seama relațiilor lui Putin cu președintele de atunci, George W. Bush, care a declarat că l-a apreciat pe Putin ca fiind “direct și demn de încredere” într-o întâlnire din 2001: “L-am privit în ochi”, a spus Bush. “… am reușit să îi simt sufletul.”
Această replică a alimentat criticile lui Carlson la adresa lui Bush timp de ani de zile, în special în timpul celor trei ani în care a fost realizator de emisiuni la MSNBC. În ciuda cinismului împotriva lui Bush, întrebat în cine are mai multă încredere, Carlson a replicat: “Dacă e vorba de o competiție între a avea încredere în Bush sau în Putin, eu, de fapt, declarație controversată aici, voi merge pe mâna lui Bush”.
Atitudinea lui Carlson față de Putin s-a schimbat după mutarea la Fox News. Tucker Carlson și-a găsit succesul la Fox mergând mai departe decât oricare dintre predecesorii săi, dincolo de limitele acceptabilității. De la pupitrul emisiunii sale din prime-time, a promovat intoleranța, a reluat teme de discuție ale naționaliștilor albi și a răspândit conspirații și falsuri din spatele unei fațade de anchetă jurnalistică.
Este posibil ca Putin să-l fi văzut pe Carlson ca pe personalitatea media americană ideală căreia să-i acorde un interviu rar. Înainte și după ce a fost dat afară de la Fox News, în primăvara anului trecut, Carlson a respins în mod activ criticile la adresa liderului rus și a promovat temele de discuție ale Kremlinului care justifică invazia în Ucraina.
Interviul, care ar urma să fie difuzat joi noaptea prin intermediul contului de socializare și al site-ului lui Carlson, reprezintă cea mai recentă încercare a lui Putin de a ajunge la facțiunea lui Donald Trump din Partidul Republican, care a fost în mare parte tolerantă față de agresiunea Rusiei în Ucraina. Donald Trump, care candidează pentru o revenire la Casa Albă în 2024, a declarat deschis că l-ar lua în considerare pe Carlson ca potențial partener de candidatură pentru funcția de vicepreședinte.