News

Vladimir Putin îl așteaptă pe Donald Trump să negocieze viitorul Ucrainei. UE nici nu intră în discuție

Viitorul Ucrainei, negociat între Vladimir Putin și Donald Trump. UE nu va avea nici un cuvânt, avertizează un fost comandant NATO
19.12.2023 | 12:10
Vladimir Putin il asteapta pe Donald Trump sa negocieze viitorul Ucrainei UE nici nu intra in discutie
Cu Donald Trump la Casa Albă Rusia își va recâștiga poziția de jucător-cheie / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele rus Vladimir Putin așteaptă alegerile prezidențiale americane din 2024 în speranța de a negocia cu Donald Trump viitorul războiului din Ucraina, fără implicarea vreunei țări europene, potrivit președintelui ceh Petr Pavel.

Putin va negocia numai cu Trump

În același timp, Finlanda, a cărei apartenență la NATO a fost puternic criticată de Moscova, a acordat armatei americane acces nelimitat la instalațiile militare din apropierea frontierei ruso-finlandeze.

ADVERTISEMENT

„Președintele Putin a spus clar că nu poate fi vorba de discuții de pace înainte de rezultatul alegerilor din SUA. Prin urmare, el a precizat că, pentru el, singurul partener pentru eventuale negocieri este reprezentat de Statele Unite și nici una dintre marile țări europene”, a declarat Petr Pavel într-un interviu acordat site-ului de știri Seznam Zprávy.

Pavel a avertizat că, dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din SUA,  Vladimir Putin ar putea încerca să negocieze cu el „indiferent de ceea ce crede Ucraina sau restul Europei”.

ADVERTISEMENT

Rusia ar reveni la statutul de jucător-cheie

Potrivit președintelui ceh, astfel de negocieri între  Putin și Trump ar putea duce la „un fel de compromis care, teoretic, ar readuce Rusia la statutul de jucător cheie, iar ceilalți ar trebui să se obișnuiască cu asta într-un fel sau altul”.

Pavel, care a ocupat funcția de președinte al Comitetului militar al NATO între 2015 și 2018 înainte de a deveni președinte al Republicii Cehe în ianuarie 2023, este un susținător puternic al Ucrainei, dar pare mai degrabă sceptic în ceea ce privește evoluția războiului pe care Rusia îl poartă în această țară, afirmând că lumea va trebui să se confrunte în curând cu  „o nouă situație”.

ADVERTISEMENT

„Vești proaste” de pe frontul ucrainean

„Avem mult de lucru, pentru că evoluțiile din conflictul din Ucraina arată că este foarte probabil ca anul viitor să asistăm la evoluții semnificative. Și totul indică în acest moment că nu va fi în cel mai bun sens al cuvântului, așa cum ne-am dori să fie”, a declarat președintele ceh în cadrul interviului.

Comentariile lui Petr Pavel au fost un ecou al unei declarații făcute la începutul acestei luni de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se aștepta la „vești proaste” pe frontul ucrainean. De partea sa, Donald Trump a declarat că, dacă va fi reales, va rezolva războiul din Ucraina în 24 de ore.

ADVERTISEMENT

Analiștii de la Bruxelles sunt de părere că o victorie a lui Donald Trump va slăbi cel mai probabil poziția Ucrainei și ar trebui privită ca un semnal de alarmă pentru Europa pentru a-și consolida autonomia strategică în materie de apărare.

Republicanul, izolat de politicienii europeni

Din punct de vedere politic, cu excepția partidelor de extremă dreapta, politicienii europeni nu au un canal de comunicare deschis cu  Trump. În mod tradițional, democrații americani s-au aliniat cu liberalii și centrul-stânga din UE, iar republicanii americani cu centrul-dreapta din UE (Partidul Popular European/Democrații Europeni).

Cu toate acestea, cu Trump la cârmă, republicanii americani nu mai au la bord aliații lor din PPE. Sub conducerea actuală a PPE, toate relațiile cu republicanii au fost înghețate.

Această izolare include Uniunea Democrată Internațională (UDI), care promovează politici conservatoare în întreaga lume și care îl susține pe Donald Trump, a declarat recent o sursă de rang înalt din cadrul PPE pentru Euractiv.

Finlanda dă liber militarilor SUA la granița cu Rusia

În același timp, Finlanda și Statele Unite au semnat luni un acord de apărare care permite armatei americane accesul fără restricții la instalațiile militare din apropierea frontierei ruso-finlandeze. Guvernul rus a criticat în repetate rânduri apartenența Finlandei la NATO, avertizând asupra riscului unei noi escaladări a conflictului.

Deși Vladimir Putin a subliniat că nu este în interesul Moscovei să fie în conflict cu NATO, el a declarat într-un interviu la televiziunea de stat rusă că apartenența Finlandei la NATO creează probleme.

„Occidentul a luat Finlanda și a târât-o în NATO. De ce au făcut asta? Toate problemele pe care le aveam cu Finlanda au fost rezolvate cu mult timp în urmă. Nu au existat probleme, dar acum vor exista”, a avertizat liderul de la Kremlin.

Acordul, „vital în perioade de criză”

Acordul include 15 facilități și zone la care armata americană va avea acces nelimitat și pe care le va putea folosi pentru a depozita echipamente militare și muniții. Printre acestea se numără patru baze aeriene finlandeze, un port militar și un acces feroviar în nordul Finlandei, unde armata americană va putea folosi o zonă de depozitare.

„Acordul va face ca cooperarea și operațiunile să fie mai ușor și mai rapid de organizat în vremuri de pace. De asemenea, va fi vital în perioade de criză”, a declarat ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, săptămâna trecută, când a fost anunțat acordul.

Unele dintre locațiile la care SUA vor avea acces se află la câteva ore de mers cu mașina de granița cu Rusia, care este în prezent închisă din cauza faptului că Moscova ar fi trimis solicitanți de azil peste graniță în cadrul a ceea ce autoritățile finlandeze au descris drept „atacuri hibride rusești”.

Cortina Washingtonului

Finlanda nu este singura țară care a semnat un astfel de acord cu SUA, întrucât Suedia a semnat un acord similar la 6 decembrie. Acordul cu Stockholm oferă forțelor americane acces la 17 situri și facilități, inclusiv patru baze aeriene, un port și cinci tabere militare.

Cu toate acestea, spre deosebire de Finlanda, Suedia așteaptă încă undă verde din partea tuturor statelor membre NATO pentru a deveni membră a Alianței. De asemenea, SUA au încheiat acorduri similare cu Norvegia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria și Estonia, iar guvernul danez negociază o cooperare similară cu SUA.

Prezența americană în Finlanda ar putea deveni permanentă, dar, potrivit guvernului finlandez, acum nu sunt planificate măsuri în acest sens. Cu toate acestea, acordul stipulează că Finlanda nu va autoriza depozitarea sau transportul de arme nucleare, arme biologice sau mine antipersonal pe teritoriul său.

Un nou summit de urgență pentru Ucraina

Liderii UE ar trebui să se întâlnească la 1 februarie în cadrul unui summit de urgență pentru a ajunge la un acord asupra bugetului UE și a ajutorului financiar pentru Ucraina, a anunțat luni președintele Consiliului European, Charles Michel.

Acest anunț survine în urma eșecului summitului european de săptămâna trecută de a ajunge la o decizie cu privire la revizuirea bugetului UE și la un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, din cauza obiecției premierului ungar Viktor Orban.

Pachetul de ajutor pentru Ucraina face parte integrantă din bugetul revizuit al UE, ceea ce înseamnă că trebuie să fie aprobat în unanimitate de cei 27 de lideri europeni.

Viktor Orban trebuie convins

Împotriva tuturor așteptărilor, Orban a cedat săptămâna trecută în ceea ce privește discuțiile de aderare a Ucrainei, după ce a fost convins de cancelarul german Olaf Scholz să părăsească sala pentru o pauză de cafea, acceptând o „abținere constructivă” după săptămâni întregi în care a semnalat că va bloca orice demers de a începe discuțiile cu Kievul.

Cu toate acestea, câteva ore mai târziu, el s-a folosit de dreptul de veto împotriva pachetului de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro destinat să finanțeze guvernul ucrainean în următorii patru ani.

În fața jurnaliștilor, Michel a declarat că următorul summit va avea ca obiectiv „să convingă cel de-al 27-lea stat membru (Ungaria) să fie de acord, astfel încât să putem lua o decizie unanimă în această privință”.

În cazul în care demersurile eșuează, cei 26 de lideri ai UE ar putea ajunge la un acord pe cont propriu, deși oficialii și diplomații UE sunt de acord că acest lucru ar lua timp și ar oferi doar o soluție pe termen scurt.

 

 

ADVERTISEMENT