News

Vladimir Putin a ţinut prima “linie directă” din ultimi doi ani. “Pacea va veni când ne vom atinge obiectivele”. Update

Vladimir Putin a petrecut aproape patru ore într-o "linie directă" cu cetățenii, combinată cu o conferință de presă. Evenimentul a purtat numele „Rezultatele anului”.
14.12.2023 | 12:40
Vladimir Putin a tinut prima linie directa din ultimi doi ani Pacea va veni cand ne vom atinge obiectivele Update
Vladimir Putin ţine a 20-a linie directă cu cetăţenii Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
14-12-2023
10:09

Putin spune că şomajul în Rusia a scăzut la 2,9%, cel mai mic procent din istorie

Putin a spus în debutul conferinţei sale că suveranitatea economică și tehnologică este viitorul fiecărei țări. “Mulți sunt surprinși că țara noastră nu s-a dezintegrat sub sancțiuni. Au vrut să împingă Rusia la dezintegrare. Cu toate acestea, datorită unităţii sociale și stabilității sistemului financiar al țării, Rusia a făcut față presiunii. În plus, dezvoltarea componentei militare a jucat un rol important”, a spus Vladimir Putin.

El a spus că cel mai bun indicator este creșterea PIB-ului. “Rusia și-a revenit după o cădere mare și a făcut un uriaş pas înainte”, a spus președintele rus, adăugând că și industria se dezvoltă și vor fi create noi locuri de muncă. De altfel, a subliniat el, şomajul a scăzut la 2,9%, procent nemaiîntâlnit până acum în istoria ţării. “Nu a fost niciodată așa, acesta este un parametru excelent”, a subliniat Putin, care a adăugat că datoria publică a Rusiei este în scădere. În plus, el a anunţat şi o creştere de 8% a salariilor.

Președintele Rusiei a vorbit apoi despre războiul din Ucraina.

Întrebat despre pace, Putin a spus: „Pacea va veni când ne vom atinge obiectivele”. El spune că obiectivele Rusiei rămân neschimbate, repetând că sunt „denazificarea și demilitarizarea Ucrainei”.

“Vorbim despre statutul neutru al Ucrainei, denazificare și demilitarizare. La Kiev au susținut că acolo nu sunt naziști, dar când șeful administrației de la Kiev aplaudă un fost soldat SS, nu este un semn al nazismului?”, a întrebat Putin.

Preşedintele rus a mai spus că Ucraina primește o mulțime de arme, dar a adăugat că în curând va rămâne fără ele. “Tot ceea ce Occidentul a promis că va trimite la Kiev a sosit, chiar mai mult. Cu toate acestea, armata rusă distruge cu succes aceste arme”, susține Putin.

Putin a vorbit și despre al doilea val de mobilizare. El a subliniat că 300.000 de oameni au fost recrutați în primul val și că nu este nevoie de o nouă mobilizare. “Acei oameni au luptat bine, 14 dintre ei sunt eroi ai Rusiei, 244.000 sunt în zona de luptă. S-au format regimente pentru întreținerea echipamentului, oamenii sunt la mare căutare. Până ieri am reușit să recrutăm 486.000 de oameni. Iar fluxul de oameni gata să-și apere patria nu este în scădere”, a adăugat Putin.

El a mai spus că normalizarea relațiilor cu Uniunea Europeană nu depinde doar de Rusia. „Ei sunt cei care vor să ne împingă afară”, a spus Putin. Preşedintele rus mai susține că Rusia încearcă de zeci de ani să construiască „relații normale” cu Ucraina. El a comparat relațiile actuale cu Ucraina cu un război civil.

“Nu am vrut să stric relațiile cu nimeni. Moscova a încercat să construiască relații cu Ucraina de zeci de ani. La un moment dat, oponenții noștri au organizat o lovitură de stat în acea țară, iar conflictul actual pare o mare tragedie. Întregul sud-estul Ucrainei a fost întotdeauna pro-rus”, a spus Putin.

“Practic, rușii și ucrainenii sunt un singur popor. La ceea ce asistăm acum este o mare tragedie care seamănă cu un război civil între frați din părți opuse”, a spus președintele rus. La un moment dat a mai spus că „Odesa este un oraș rusesc”.

“După 2014 am înțeles că Moscova nu va avea voie să construiască relații normale cu Ucraina. Țările occidentale au semnat ca garanți ai acordului dintre guvernul lui Ianukovici și protestatari, dar după scurt timp au organizat răsturnarea lui Ianukovici. guvernul legitim. Toate acestea au dus la tragedia pe care o trăim acum, iar Europa stă în tăcere și urmărește”, a spus Putin.

Pre;edintele rus a mai spus că Viktor Orban nu este un politician pro-rus, ci cineva care promovează interesele naționale ale țării sale „spre deosebire de alți lideri din UE”.

Vorbind despre SUA, el a spus că relațiile vor fi normalizate doar atunci când „America va da dovadă de respect și va cere un compromis cu Rusia, în loc să folosească forța și sancțiunile”.

Putin a mai spus că „forțele inamice au eșuat peste tot” în contraofensiva lor și că au concentrat loviturile de artilerie într-o zonă „foarte îngustă” de pe malul stâng al Niprului.

“Își împing oamenii, iar acești oameni vor fi uciși. Ei merg în alte țări să caute bani, iar acum trebuie să arate că armata ucraineană are cel puțin o șansă să realizeze ceva fără să se gândească la pierderi”, a spus Putin.

Putin a comentat şi conflictul dintre Israel și Hamas. “Mă uit la ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza. Vreau să spun că Erdogan are un rol major în normalizarea situației de acolo. El este unul dintre liderii care vrea să schimbe lucrurile în bine și să creeze condiții de pace pe termen lung. Tot ce se întâmplă acum acolo este un dezastru”, a spus Putin.

Președintele rus Vladimir Putin răspunde joi la întrebările cetățenilor, pentru prima dată după 2021, ca parte a celei de-a 20-a “linii directe” organizate de-a lungul mandatelor sale la Kremlin.

Cea mai lungă “linie directă” a fost cea din 2013, aproape cinci ore

De data aceasta evenimentul, intitulat „Rezultatele anului cu Vladimir Putin”, este comprimat într-un singur format mare. Organizatorii au transmis că Putin a primit deja peste 1,5 milioane de întrebări în zilele precedente.

ADVERTISEMENT

După cum a explicat secretarul de presă al preşedintelui rus Dmitri Peskov, organizatorii au decis să combine conferința de presă și linia directă cu Putin pentru a rezuma rezultatele anului în toate domeniile deodată. Reprezentanții presei și cetățenii vor adresa pe rând întrebări șefului statului.

Potrivit lui Peskov, majoritatea întrebărilor deja centralizate se referă la aşa-numita “operațiune militară specială”. Pe locul doi se află problemele sociale, în special îngrijirea sănătății. „Problema deficitului de personal – medici și profesori – este în creștere. Aceasta este o problemă uriașă și este foarte clar vizibilă în această secțiune”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin.

ADVERTISEMENT

Peskov a mai spus că acele probleme care nu pot fi abordate în timpul liniei directe vor fi procesate în perioada următoare de Frontul Popular, cu participarea șefilor regionali.

Pentru prima dată, Vladimir Putin a intrat în direct pentru a comunica cu rușii la un an și jumătate după ce a fost ales pentru primul său mandat, respectiv în data de 24 decembrie 2001. Ultima comunicare în direct între șeful statului și ruși a avut loc în iunie 2021.

ADVERTISEMENT

Cea mai lungă linie directă a avut loc în 2013 şi a durat 4 ore și 47 de minute. În acest timp, Putin a răspuns la 85 de întrebări din cele peste trei milioane. Numărul telespectatorilor transmisiei s-a schimbat constant de-a lungul celor 20 de ani. Cifra record, de 8,3 milioane de telespectatori, a avut-o “linia directă” din 2015.

Peskov a menţionat că nu există un termen-limită până la care se va desfăşura evenimentul. În sală sunt prezenți personal reprezentanți ai presei federale și regionale ruse, precum și jurnaliști străini acreditați în Rusia.

ADVERTISEMENT

Discuția este moderată de secretarul de presă al șefului statului, Dmitri Peskov, precum și de prezentatoarea Canal 1, Ekaterina Berezovskaya, și jurnalistul canalului TV Russia-1, Pavel Zarubin.

ADVERTISEMENT