News

Cine este candidatul care a ieșit pe ultimul loc la alegerile din SUA. Nici el nu s-a votat

11.11.2020 | 18:00
Cine este candidatul care a iesit pe ultimul loc la alegerile din SUA Nici el nu sa votat
ADVERTISEMENT

Zac Scalf este candidatul care a obținut cele mai puține voturi la alegerile prezidențiale din SUA, anume 29. Tot pe la subsolul clasamentului sunt și candidații Partidului Broaștei Fierte și Partidului Elanului (numele este dat după animalul ierbivor).

Colegii de muncă ai lui Scalf nici măcar nu a știut că acesta aspiră la Casa Albă. El a fost nevoit să-l voteze pe Trump deoarece numele său s-a regăsit doar pe buletinele de vot din statul Vermont, iar el locuiește în Georgia.

ADVERTISEMENT

Situația a fost posibilă pentru că regulile de intrare în cursa prezidențială variază de la stat la stat, iar Vermont a renunțat la condiția unui număr minim de semnături de susținere de teama ca aspiranții la președinție să nu devină vectori de transmitere a Covid-19, în timp ce adună semnăturile door-to-door.

Vermont, statul SUA cu cele mai lejere condiții pentru candidatură

Zac Scalf este un veteran al războiului din Irak și acum lucrează la un magazin din Savannah, Georgia, scrie Reason.com. Candidatura a văzut-o ca un experiment social. După ce a aflat că Vermont nu solicită un număr minim de semnături, s-a înscris pe buletinele de vot din acest stat, fără să spună niciunui cunoscut. Când a fost sunat la locul de muncă de un ziarist, colega care a răspuns a telefon a rămas perplexă: „Pe buletinul de vot? Pentru ce?

ADVERTISEMENT

În ziua alegerilor, eram la muncă și mă gândeam că ar fi foarte amuzant dacă cineva m-ar vota. 29 de oameni au intrat în cabină și m-au votat fără să știe nimic despre mine”,  a declarat Scalf. „Imaginează-ți dacă făceai ceva. Ești la numai 12.000 de voturi distanță de Kanye West”, i-a spus un prieten. Scalf nu s-a putut vota pe sine întrucât era rezident al statului Georgia, iar aici condițiile de înscriere în cursă sunt mult mai severe decât în Vermont.

Ce a propus candidatul Partidului Broaștei Fierte

De altfel, în Vermont au apărut nu mai puțin de 21 de nume pe buletinul de vot. În topul perdanților, alături de Scalf, mai apar, potrivit uselectionatlas.org, Keith McCormic (Partidul Elanului) -126 de voturi și Gary Swing (Partidul Broaștei Fierte) – 141. Oficial, cei doi sunt tot candidați independenți, ca și Scalf, pentru a evita condițiile mai severe prevăzute pentru candidații partidelor.

ADVERTISEMENT

Swing are le-a propus americanilor să înceteze să mai facă copii o vreme pentru ca planeta să-și revină de pe urma schimbărilor climatice. Numele partidului său vine de la fabula despre broasca pusă într-o oală în care apa se încălzește treptat, astfel că batracianul nu-și dă seama că moare.

Acestea nu sunt singurele candidaturi exotice de la ultimele alegeri prezidențiale americane. Peste 5.000 de voturi a obținut candidatul Partidului „ Bread and Roses” (Pâine și Trandafiri), care promovează ideile socialismului utopic. În pofida programului electoral respingător, anume interzicerea băuturilor alcoolice, Phil Collins (nicio legătură cu celebrul cântăreț – n.red.), candidatul propus de Prohibition Party, a obținut 5.800 de voturi.

ADVERTISEMENT

Un singur vot pentru Isus Hristos

O altă particularitate a sistemului electoral american este că unele state permit voturile write-in, adică alegătorul poate să voteze o persoană care nu se află înscrisă pe buletinul de vot. Într-o rubrică specială, votantul respectiv scrie numele celui pe care ar vrea să-l vadă președinte al Statelor Unite. Voturile write-in nu sunt anulate, ci sunt consemnate în numărătoarea oficială.

Și la acest capitol, statul Vermont este campion. Astfel, senatorul Bernie Sanders, care a pierdut alegerile primare din Partidul Democrat în favoarea lui Joe Biden, a obținut 619 voturi, cu mult însă față de 2016 când a ajuns la 5,68% din voturile exprimate în Vermont. Pe lângă voturi write-in considerate serioase, pe buletinele de vot au fost scrise și numele răposaților președinți americani Dwight Eisenhower (patru voturi) și Ronald Reagan (două voturi). Ron Paul a obținut 8 voturi, iar Oprah Winfrey 6, la care se adaugă cântărețul de muzică country Willie Nelson. Isus Hristos n-a fost decât de o singură persoană, intrând în aceeași categorie cu militanta comunistă Rosa Luxemburg și actorul Keanu Reeves.

ADVERTISEMENT
Tags: