Life

Cine este cea mai zgârcită femeie din lume. Povestea neștiută a Vrăjitoarei de pe Wall Street

Hetty Green și-a câștigat pseudonimul de ”Vrăjitoarea de pe Wall Street”. Deși avea o avere imensă, se pare că aceasta era extrem de zgârcită.
03.01.2023 | 14:58
Cine este cea mai zgarcita femeie din lume Povestea nestiuta a Vrajitoarei de pe Wall Street
Hetty Green a fost numită cea mai zgârcită femeie din lume. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Hetty Green s-a născut pe 21 noiembrie 1834 și a fost o femeie de afaceri și finanțistă americană. În epoca de aur, aceasta era numită drept cel mai bogat om din America, însă totodată și cea mai zgârcită femeie din lume.

Ce obiceiuri avea Hetty Green, cea mai zgârcită femeie din lume

Cartea Recordurilor Guiness o numea așa pe Hetty Green, având în vedere că femeia refuza să își cumpere haine scumpe și să utilizeze apă, dar și căldură.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în ciuda averii sale, Hetty Green purta doar o singură piesă de îmbrăcăminte și se spală doar în momentul în care o purta.

Cea mai zgâriată femeie din lume nu își schimba hainele decât în momentul în care acestea erau pe uzate, nu se spăla pe mâini, și călătorea doar într-o trăsură veche.

ADVERTISEMENT

La capitolul mâncare, aceasta mânca doar prăjituri ieftine, de circa 15 cenți, notează The New York Times.

De asemenea, există o poveste conform căreia Green și-a petrecut noaptea căutând timbrul de doi cenți care lipsea de pe trăsură. O alta poveste relata că Vrăjitoarea de pe Wall Street a instruit persoana care spăla rufele să spele doar partea cea mai murdară a hainelor, pentru a economisi bani pe săpun.

ADVERTISEMENT

“Doar pentru că mă îmbrac foarte simplu, în loc să cheltui mulți bani pe haine, se spune că sunt într-o dispoziție proastă sau nebună“, spunea Hetty Green, despre obiceiurile sale.

Cum a ajuns să fie numită ”Vrăjitoarea de pe Wall Street”

Ce activități avea însă aceata? Cea mai mare parte din timp și-o petrecea în biroul Seaboard National Bank din New York.

ADVERTISEMENT

Femeia nu voia să plătească nici chirie pentru biroul său, așa că lucra din bancă, unde își ținea banii, iar mai târziu despre ea se spunea că ar mânca doar fulgi de ovăz, încălziți pe calorifer, tot pentru a face economie.

Din cauza ținutei sale, dar și a obiceiurilor, aceasta a ajuns să fi numită “Vrăjitoarea de pe Wall Street” de presă la acel moment.

Un alt eveniment care i-a șocat pe mulți a fost cel în care fiul ei s-a rănit la genunchi. Cea mai zgârcită femeie din lume l-a dus pe acesta la un spital pentru oameni săraci, pentru a nu fi nevoită să plătească.

Cineva a recunoscut-o însă și i-a cerut să facă acest lucru, însă Vrăjitoarea de pe Wall Street a preferat să îi vindece ea piciorul băiatului său.

După doi ani de zile, piciorul acestuia a fost amputat, având în vedere că nu a primit tratamentul corect.

Din ce făcea totuși bani Hetty Green? Cea mai zgârcită femeie din lume era o afaceristă de mare succes, implicată în nenumărate afaceri imobiliare, în investiții în căi ferate și mine și în împrumuturi bancare.

Orașul New York a solicitat în repetate rânduri împrumuturi de la Green pentru a permite orașului să se descurce, în special în timpul panicii din 1907, numele ei fiind cunoscut publicului larg.

Ce avere a lăsat în urmă Hetty Green

Averea sa netă era estimată atunci la 100 și 200 de milioane de dolari, adică echivalentul a 2,35 miliarde de dolari și 4,7 miliarde de dolari în 2020, mulți spunând că aceasta era atunci cel mai bogat om din Statele Unite.

De abia după moartea sa, averea a fost în sfârșit ”utilizată”. Hetty Green și soțul ei au fost înmormântați în Bellows Falls, Vermont, iar cei doi copii ai cuplului au împărțit proprietățile acesteia.

Potrivit rapoartelor, cei doi chiar au profitat din plin de avere. Fiul celor doi a fost un colecționar experimentat care era interesat de orice, de la curse, la știință și grădinărit, în timp ce fiica cuplului, Sylvia, a servit drept moștenitoare și a donat proprietatea sa din Yuanshan, Massachusetts, Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) în 1948, care a fost folosită pentru experimente.

Sylvia s-a stins din viață în anul 1951, lăsând aproximativ 200 de milioane de dolari americani, pe lângă 1.388.000 de dolari americani, către 64 de universități, biserici, spitale și alte organizații de caritate.

Ambii copii ai cuplului au fost înmormântați chiar lângă părinții lor.

ADVERTISEMENT
Tags: