Sport

Câţi bani avea Pele! Cine moștenește întreaga avere. Contractul care l-a făcut să devină cel mai bine plătit sportiv

Pele a murit la 82 de ani şi lasă în urmă o avere uriaşă. Câţi bani a câştigat ca fotbalist şi cum a arătat contractul care l-a făcut să devină cel mai bine plătit sportiv.
29.12.2022 | 21:17
Cati bani avea Pele Cine mosteneste intreaga avere Contractul care la facut sa devina cel mai bine platit sportiv
Ce avere avea Pele
ADVERTISEMENT

Fotbalul mondial este în doliu, după ce Pele a murit la 82 de ani. Fostul mare fotbalist brazilian a scris istorie în timpul carierei, însă a început să câştige sume impresionante abia atunci când a plecat în Statele Unite ale Americii.

Câți bani ar fi câștigat Pele de-a lungul carierei. La ce sumă este evaluată averea brazilianului

Chiar dacă a fost unul dintre cei mai mari fotbalişti din istorie, Pele nu a avut norocul jucătorilor de azi, care semnează contracte pe zeci de milioane de dolari. Conform Forbes, averea fostului star al lui Santos era evaluată la 100.000.000 de dolari, cu mult în spatele unor jucători ca Lionel Messi sau Cristiano Ronaldo.

ADVERTISEMENT

De altfel, mare parte din averea lui Pele a venit după încheierea carierei de fotbalist. De-a lungul anilor, acesta a semnat diferite contracte de imagine, iar anual încasa în jur de 8.000.000 de dolari de pe urma acestor acorduri.

Pele a semnat cel mai important contract în 1975, la 34 de ani

Cât timp a jucat pentru Santos, Pele a fost cel mai bine plătit jucător din Brazilia, însă contractele nu i-au adus cine ştie ce plus la avere. S-a retras în 1974, dar un contract fabulos l-a făcut să revină în activitate un an mai târziu.

ADVERTISEMENT

În iunie 1975, la 34 de ani, Pele a semnat cu New York Cosmos, iar americanii sperau că aducerea brazilianului va ajuta la popularizarea fotbalului în SUA. Contractul era unul de cinci stele, cifrat la 7.000.000 de dolari pentru trei ani.

“Îşi va plăti singur taxele, la fel ca orice american”, spunea Clive Toye, vicepreşedintele lui New York Cosmos. După plata taxelor, Pele a rămas cu 5.000.000 de dolari, ceea ce l-a făcut să fie cel mai bine plătit sportiv al momentului.

ADVERTISEMENT

Pele a făcut bani grei în Statele Unite ale Americii

După ce şi-a terminat contractul cu New York Cosmos, Pele a început să cocheteze cu showbiz-ul. Alături de o televiziune din SUA, brazilianul a produs un serial despre istoria fotbalului, iar afacerea i-a adus 11.000.000 de dolari.

În 1981, Pele a făcut pasul spre lumea filmului, după ce a jucat în “Escape to Victory”. Pelicula a avut un buget de 10.000.000 de dolari şi a fost un succes de box-office, cu venituri de 27.500.000 de dolari, iar starul brazilian a avut procente din câştiguri.

ADVERTISEMENT

Un alt boom financiar l-a realizat în timpul Campionatul Mondial 1994. Pele a avut monopol pe biletele vândute în Brazilia şi a achiziţionat drepturile pentru comercializarea mascotei oficiale a turneului final. Astfel, fostul mare fotbalist a câştigat în jur de 35.000.000 de dolari.

Câți copii a avut Pele şi cine va moşteni averea

Pele a fost căsătorit de trei ori şi a avut şapte copii. În mod normal, averea de 100.000.000 de dolari a brazilianului va fi împărţită de cei şase copii, după ce Sandra Machado a murit în 2006, la 42 de ani.

O parte din sumă va ajunge şi la Marcia Aoki, actuala soţie a fostului mare fotbalist. Cei doi s-au căsătorit în 2016, după o relaţie de 8 ani.

ADVERTISEMENT
Tags: