Evgheni Prigojin s-a îmbogățit datorită legăturilor sale personale cu președintele rus Vladimir Putin, obținând contracte lucrative de catering și de construcții cu guvernul rus, în timp ce a construit o forță de mercenari cunoscută sub numele de Wagner.
După invazia Rusiei în Ucraina, el și-a aruncat luptătorii în luptă, rândurile lor fiind îngroșate de recruți prizonieri. În ultimele luni, Prigojin a apărut, de asemenea, ca un jucător de putere publică, folosind rețelele de socializare pentru a transforma discursul dur și brutalitatea în brandul său personal.
În același timp, însă, el a început să lanseze acuzații la adresa conducerii militare a Rusiei, acuzând-o că nu a reușit să furnizeze forțelor sale suficientă muniție și că a ignorat luptele soldaților.
Dar până vineri – când generalii ruși l-au acuzat pe Evgheni Prigojin de organizarea unei lovituri de stat – Putin nu a anchetat acuzațiile online ale lui Prigojin, în ciuda faptului că a întemnițat sau amendat mulți alți critici ai războiului.
Emițând vulgarități, nerespectând legea și afișând loialitate față de nimeni altcineva decât față de Putin, Prigojin, un om de afaceri cunoscut sub numele de “bucătarul lui Putin” datorită contractelor sale de catering cu Kremlinul și armata rusă, a devenit un simbol al Rusiei în timp de război: nemilos, fără rușine și fără lege. A fost o răsturnare de situație semnificativă pentru Prigojin, care a recunoscut abia toamna trecută că a fondat Wagner.
La Moscova, el a fost urmărit de întrebări și critici, analiștii exprimându-și îndoielile că recrutarea prizonierilor și aprobarea execuțiilor extrajudiciare de către el au avut un mare interes.
Evgheni Prigojin a extins prezența Wagner în Ucraina după ce încercarea Kremlinului de a cuceri Kievul, capitala, a eșuat în primele zile ale invaziei sale de la începutul anului trecut. La acel moment, “compania militară privată” era în mare parte activă în Siria și în Africa, unde a operat atât în numele guvernului rus, cât și în slujba intereselor de afaceri ale domnului Prigozhin.
A fost, de asemenea, activ și în alte părți. În februarie 2018, Evgheni Prigojin a fost unul dintre cei 13 ruși puși sub acuzare de un mare juriu federal pentru ingerință în alegerile americane prin intermediul Internet Research Agency, o fabrică de troli care a răspândit neadevăruri și a dus un război informațional împotriva Statelor Unite, în sprijinul campaniei prezidențiale a lui Donald Trump. Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Prigojin în decembrie 2016.
Născut în 1961, când Sankt Petersburg se numea Leningrad, Prigojin a fost trimis la închisoare în 1981 pentru jaf și alte infracțiuni, potrivit Meduza, o publicație online de investigații. După ce și-a ispășit pedeapsa de nouă ani, a deschis un stand de hot-dog, ceea ce a dus în cele din urmă la o carieră de antreprenor care a deschis restaurante și magazine de proximitate.