News

Liderul Wagner și ministrul rus al apărării, tot mai aproape de un “război civil” la Moscova. Prigojin: „Vom vedea când va izbucni furtuna”

Conflictul dintre liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, și Serghei Șoigu, ministrul apărării, a atins duminică un nou punct de maxim
11.06.2023 | 17:45
Liderul Wagner si ministrul rus al apararii tot mai aproape de un razboi civil la Moscova Prigojin Vom vedea cand va izbucni furtuna
Conflictul dintre Prigojin și Șoigu se adâncește. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În timp ce contraofensiva armatei ucrainene prinde contur în sud, regimul rus este prins în lupte interne de proporții epice. Ministrul rus al apărării a cerut trecerea luptătorilor PMC Wagner sub comanda directă a Ministerului rus al Apărării, ceea ce liderul Prigozhin nu acceptă, așa cum era de așteptat.

Ministerul Apărării vrea să ia sub control luptătorii Wagner

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că Șoigu a ordonat tuturor “detașamentelor de voluntari” să semneze contracte cu ministerul său până la sfârșitul lunii, o măsură care, potrivit acestuia, va crește eficiența armatei ruse. Deși ministerul nu a menționat direct grupul Wagner în declarația sa publică, presa rusă a relatat că aceasta este o încercare a lui Șoigu de a-i slăbi influența liderului PMC Wagner, Evgheni Prigojin.

ADVERTISEMENT

Anunțul privind această măsură nu a fost făcut de către ministrul Șoigu, ci de către adjunctul său, generalul Nikolai Pankov, care a susținut că pur și simplu sunt prea multe unități de voluntari care vor să lupte pe frontul din Ucraina. „Am observat o creștere semnificativă a cetățenilor care doresc să apere patria în formațiuni de voluntari. În prezent, există peste 40 de astfel de formațiuni”, a declarat Nikolai Pankov.

În plus, acesta a precizat că este nevoie atât de o reglementare juridică a acestor grupuri armate private, dar și faptul că ele trebuie integrate sub comanda Ministerului Apărării din moment ce acest minister conduce operațiunile militare de pe front.

ADVERTISEMENT

„Ordinul oferă dreptul tuturor voluntarilor de a încheia contracte individuale fie cu detașamentele de voluntari, fie cu Ministerul apărării în calitate de personal militar contractat. Astfel, ordinul extinde posibilitățile de recrutare a unităților Grupului Conjunct de Forțe cu personal militar și voluntari, utilizarea comună a unităților militare și a organizațiilor de voluntari”, se arată în comunicatul semnat de către adjunctul ministrului apărării.

De remarcat că această măsură vine după ce Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, a atacat în mod repetat conducerea armatei ruse pentru ceea ce el consideră trădare, deoarece nu a luptat în mod corespunzător în războiul din Ucraina. Nici Șoigu, nici șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, nu au comentat în public insultele lui Prigojin, ale cărui forțe au cucerit în luna mai orașul ucrainean Bahmut după o bătălie în care au pierit zeci de mii de oameni.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii iunie, Prigojin și-a retras trupele din Bahmut, pentru refacerea unităților, și a continuat să atace conducerea armatei pentru faptul că nu a răspuns la incursiunile partizanilor din Belgorod.

Prigojin anunță că Wagner nu va semna niciun contract

Imediat după anunțul făcut de Ministerul rus al Apărării, Evgheni Prigojin a declarat că acest ordin nu se aplică grupului Wagner, care oricum nu va semna niciun contract cu ministerul. Liderul Wagner l-a atacat din nou pe ministrul Serghei Șoigu, susținând că acesta nu este capabil să conducă forțele ruse care luptă pe front.

ADVERTISEMENT

„Acele ordine și decrete pe care le semnează Șoigu se aplică angajaților Ministerului apărării și personalului militar. Grupul Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu. Grupul Wagner este integrat organic în sistemul general, coordonează acțiunile sale cu generalii din dreapta, din stânga și cu comandanții de unitate, are cea mai mare experiență și este o structură extrem de eficientă.

Din păcate, majoritatea unităților militare nu au această eficiență și tocmai din cauza faptului că Șoigu nu poate gestiona formațiunile militare în mod normal. Prin urmare, faptul că el emite decrete sau ordine se aplică exclusiv Ministerului Apărării și celor care se află în cadrul Ministerului Apărării”, se arată în comunicatul de presă semnat de liderul Wagner.

Acesta a spus că dacă după acest ordin grupul Wagner nu va mai primi muniție „va izbucni furtuna”. Prigojin a precizat că PMC Wagner se supune oricum ordinelor venite din partea conducerii armatei, și a lăudat conducerea generalului Surovikin, înlocuit de Gherasimov de la conducerea operațiunilor militare din Ucraina chiar la începutul anului.

„Ce se poate întâmpla după acest ordin – dacă nu ni se vor furniza arme și muniție – vom vedea, cum se spune, când va izbucni furtuna.

În ceea ce privește subordonarea, desigur, grupul Wagner este absolut și complet subordonat intereselor Federației Ruse și comandantului suprem. În teritoriu, conform ordinelor lui Gherasimov și Șoigu, grupul Wagner coordonează toate acțiunile sale și îndeplinește sarcinile stabilite de generalul de armată Surovikin. Și deoarece Surovikin este un comandant inteligent, competent și experimentat, sarcinile pe care grupul Wagner le-a dezvoltat împreună cu Surovikin și pe care le-a îndeplinit în numele său au demonstrat un nivel ridicat de eficiență și succes”, se mai arată în comunicatul celor de la Wagner.

ADVERTISEMENT