Life

Cine este, de fapt, femeia de pe bancnota de 10 lei. Cum a ajuns Rodica în portofelele românilor

Cine este Rodica și ce legătură are cu pictorul Nicolae Grigorescu. Reprezentarea ei pe versoul bancnotei de 10 lei nu este deloc una întâmplătoare.
01.04.2024 | 12:19
Cine este de fapt femeia de pe bancnota de 10 lei Cum a ajuns Rodica in portofelele romanilor
Cine este femeia de pe bancnota cu Nicolae Grigorescu. Sursa foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT

Bancnota de 10 lei este una dintre cele mai folosite de către români. De obicei, cu toții ne îndreptăm atenția către fața bancnotei și a personajului reprezentativ de pe ea. Însă, bancnota de 10 lei a atras atenția și datorită personajului de pe spate despre care mulți nu cunosc anumite detalii.

Cine este femeia de pe bancnota cu Nicolae Grigorescu

Nu există persoană care să nu fi văzut o bancnotă de 10 lei. Deși plățile cash sunt din ce în ce mai puțin folosite, bancnota de 10 lei continuă să fie una dintre cele mai populare.

ADVERTISEMENT

Bancnota de 10 lei a atras atenția multor persoane datorită unui singur detaliu. Și anume, personajul de pe verso. Dacă în ceea ce îl privește pe Nicolae Grigorescu lucrurile sunt clare, pentru mulți, femeia de pe spatele bancnotei este un mister.

Toate personalitățile care apar pe fețele bancnotelor sunt alese de Banca Națională a României. De obicei, interesul principal este îndreptat către fețele bancnotelor, acolo unde se află unele dintre cele mai importante figuri din istoria României.

ADVERTISEMENT

Cine a analizat cu atenție bancnota de 10 lei, sigur a observat că pe spatele ei se află o femeie. Ei bine, alegerea ei nu a fost deloc întâmplătoare. Femeia a fost muza multor tablouri semnate de Grigorescu, printre care ”Rodica”, ”Primăvara” și ”Rodica la Pârâu”.

Rodica a fost muza pictorului Nicolae Grigorescu pentru trei tablouri

Pentru că au existat multe întrebări legate de femeia de pe bancnotă, BNR a emis un comunicat oficial cu privire la originea și istoria detaliului. Așadar, Rodica este reprezentativă pentru Nicolae Grigorescu și pentru opera sa.

ADVERTISEMENT

”Pe bancnota de 10 lei cu Nicolae Grigorescu apare şi ‘Rodica’, un tablou care aparține Băncii Naționale şi se află în sala de consiliu. Banca Națională are și menirea de a promova istoria, cultura și civilizația României.”, a declarat Mugur Şteţ, potrivit adevarul.ro.

Tabloul original Rodica se află în posesia Băncii Naționale Române și este expus în sala de consiliu. Însă, Rodica nu este singurul element interesant de pe bancnota de 10 lei.

ADVERTISEMENT

Alături de Rodica, pe versoul bancnotei de 10 lei se mai află o casă. Aceasta poate fi vizitată de către cei care vor să o vadă în realitate. Casa se află în Muzeul Astra din Sibiu și se remarcă cu ușurință.

Construcția simbolică poartă numele de Casa din Vlădești și a fost adusă tocmai din Vâlcea, în urmă cu 18 ani. Casa prezentă pe bancnota de 10 lei a fost construită în 1835, iar detaliile sale arhitecturale sunt o adevărată comoară

ADVERTISEMENT
Tags: