Vladimir Soloviov ar putea fi cel mai energic propagandist al Kremlinului. Din 2010, el a servit Kremlinul în calitate de prezentator proeminent de radio și televiziune pentru compania de stat All-Russia State Television and Radio Broadcasting Company (VGTRK), deținută de stat.
Vladimir Soloviov, realizatoarele sale Dina Airapetova și Margo Krzhizhevskaia și invitații săi inundă zilnic audiențele de limbă rusă cu diatribe de dezinformare, ură și vitriol anti-occidentale și anti-ucrainene. Soloviov este, de asemenea, foarte activ pe rețelele de socializare, în special pe Telegram, unde se pare că administrează o rețea afiliată de 17 canale Telegram, se precizează într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.
În martie 2022, YouTube a blocat canalele lui Soloviov pentru încălcarea regulilor companiei privind „incitarea la violență”, deoarece conținutul „a încurajat mai multe atentate cu bombă în Kiev, inclusiv asupra unor ținte civile”. Atât Marea Britanie, cât și Uniunea Europeană l-au sancționat pe Soloviov pentru subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei.
Novaya Gazeta, un ziar rusesc independent condus de Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, a descris principalele metode de lucru ale lui Vladimir Soloviov ca fiind „discursul de ură, țipetele, insultele personale și umilirea”.
Câteva exemple recente de dezinformare și propagandă pe care Vladimir Soloviov le răspândește în emisiunea sa de televiziune „Seara cu Vladimir Soloviov”, în emisiunea radiofonică „Full Contact” și prin intermediul rețelelor de socializare includ:
Până în data de 21 martie 2022, proiectul de combatere a dezinformării al Uniunii Europene EUvsDisinfo a documentat 195 de cazuri de dezinformare provenite din programele lui Soloviov, datând din 2015.
Analiza făcută de Novaya Gazeta asupra carierei lui Soloviov ridică îndoieli cu privire la devotamentul său profund actual față de valorile și interesele Kremlinului. Ziarul subliniază că, la începutul carierei sale, Vladimir Soloviov a fost un jurnalist independent respectat, dar se pare că a făcut rabat de la anumite subiecte pentru a rămâne în grațiile autorităților ruse.
De exemplu, în 2013, el a respins ideea anexării Crimeei, avertizând că aceasta ar putea duce la un război nejustificat și a descris peninsula ca fiind „aparținând în mod legal Ucrainei”. Cu toate acestea, doar un an mai târziu, după ce Rusia a ocupat Crimeea, a declarat „Am făcut tot ce am putut pentru a grăbi această zi. Crimeea și Sevastopol fac din nou parte din Rusia. Justiția istorică a învins!”
Soloviov recunoaște că deține proprietăți imobiliare de lux în Italia, care au fost confiscate în cadrul sancțiunilor recente ale UE, chiar și în timp ce demonizează neobosit valorile europene și acuză Occidentul de „rusofobie”. Pentru munca sa asiduă în favoarea Kremlinului, Moscova i-a acordat lui Soloviov o medalie de stat, lăudându-i „acoperirea obiectivă a evenimentelor din Crimeea” în 2014.