News

Cine este Karl Nehammer, cel care s-a opus aderării României la Schengen. Amenință acum cu blocarea declarației comune de la summitul UE

Karl Nehammer a ajuns cunoscut în România după ce s-a opus vehement aderării României la Spațiul Schengen, iar acum amenință Uniunea Europeană.
09.02.2023 | 19:42
Cine este Karl Nehammer cel care sa opus aderarii Romaniei la Schengen Ameninta acum cu blocarea declaratiei comune de la summitul UE
Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cancelarul Austriei nu era un personaj prea cunoscut în România, însă a ajuns ”vedetă” peste noapte după ce a blocat aderarea României la Schengen. De asemenea, Nehammer a ales să amenințe Uniunea Europeană cu blocarea declarației comune la următorul summit.

Cine e Karl Nehammer, cel care se opune aderării la Schengen

Potrivit publicației austriece Die Welt, citată de ZF,  Nehammer e în continuare deranjat de faptul că Uniunea Europeană nu ia măsuri concrete pentru a bloca migrația ilegală și spune că nu are nici cea mai mică intenție să permită aderarea României la Schengen până când aceste probleme vor fi rezolvate.

ADVERTISEMENT

“Frazele goale nu vor fi suficiente. Este nevoie de un angajament clar și fără ambiguitate pentru consolidarea protecției frontierelor externe și utilizarea resurselor financiare adecvate de la bugetul UE pentru aceasta. Trebuiie făcuți pași concreți. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci Austria nu va putea susține declarația finală a summitului UE”, a trasmis Cancelarul.

În acest sens, Austria a inițiat alături de alte țări din UE un demers prin care cer Uniunii Europene să ia măsuri concrete și să finanțeze protecția suplimentară a frontierelor externe ale blocului comunitar, precum și deportarea rapidă a migranților și noi acorduri de repatriere.

ADVERTISEMENT

Cererea oficială, sub forma unei scrisori, a fost trimisă Ursulei von der Leyen, șefă a Comisiei Europene, precum și lu Charles Michel, președintele Consiliului European. Austriecii sunt nemulțumiți că unele state membre din UE au un număr mai mare de cereri de azil decât în timpul crizei migrației din 2015-2016.

”Situația este profund îngrijorătoare și necesită o atenție politică urgentă și acțiuni concrete, inclusiv pentru ca statele membre să acorde prioritate persoanelor care au nevoie de protecție internațională, inclusiv ucrainenilor, alungați de agresiunea rusă”, este menționat în scrisoarea semnată de de Karl Nehammer, dar și de premierii Danemarcei – Mette Frederiksen, Greciei – Kyriakos Mitsotakis, Letoniei – Krisjanis Karins, Slovaciei – Eduard Heger, Maltei – Robert Abela, Estoniei – Kaja Kallas și președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

ADVERTISEMENT

Cine este Karl Nehammer, cancelarul austriac?

Cine este, însă, Karl Nehammer? Politicianul a ajuns cancelar federal al Austriei în decembrie 2021, după ce ocupase înainte funcția de ministru federal de interne începând cu 2020. Inițial, Nehammer fusese purtător de cuvânt pentru integrare și migrație al noului grup al Partidului Popular.

Totodată, Nehammer a ocupat funcția de secretar general al Partidului Popular în 2018 și 2020, după ce a devenit membru al Consiliului Național austriac în 2017. Politicianul a deținut, totodată, mai multe funcții de conducere în cadrul Asociației austriece a muncitorilor și angajaților.

ADVERTISEMENT

Lider al Partidului Popular Austriac, Nehammer a fost șef al Departamentului de afaceri municipale din Austria Inferioară în perioada 2013-2015, dar și lider al departamentului de formare și de creare în cadrul Academiei Politice în perioada 2008-2009. Totodată a condus Departamentul de servicii și mobilizare între 2007 și 2008.

Înainte de a fi politician, Nehammer a fost director general al Academy 2.1 în perioada 2009-2013. Ca și ”meserie” Nehammer se laudă că ar fi ”antrenor de comunicare strategică, vorbire în public şi abilităţi de comunicare”, încă din 1999. Mai mult, Nehammer a fost soldat profesionist în perioada 1993-1996, ajungând ulterior ofițer de infanterie și ofițer de informații.

ADVERTISEMENT
Tags: