News

România suspendă distribuţia intracomunitară de antibiotice şi antitermice, ca soluţie la criza medicamentelor. Comisia Europeană a aprobat decizia

România a primit undă verde de la Comisia Europeană, distribuţia intracomunitară de antibiotice şi antitermice va fi suspendată pe o perioadă de trei luni
19.01.2023 | 13:11
Romania suspenda distributia intracomunitara de antibiotice si antitermice ca solutie la criza medicamentelor Comisia Europeana a aprobat decizia
România opreşte pe trei luni distribuţia intracomunitară de antibiotice şi antitermice Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană este de acord cu cererea României de a suspenda pe o perioadă de trei luni exportul intracomunitar de antibiotice şi antitermice cu administrare orală, având în vedere contextul epidemiologic actual şi lipsa unor medicamente de pe piaţă.

Ce medicamente sunt oprite de la distribuţie

Măsura este una cu caracter temporar, a fost luată în contextul situaţiei epidemiologice actuale şi este menită să asigure continuitatea disponibilităţii acestor medicamente pentru pacienţii români, după cum anunţă Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

“Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgenţă a suspendării temporare a distribuţiei în afara ţării a anumitor medicamente din categoria antibiotice şi antitermice cu administrare orală. Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuţiei intracomunitare a medicamentelor alocate pieţei din România”, se arată într-un comunicat.

Este vorba despre denumirile comune internaţionale de antibiotice Amoxicillinum, Amoxicillinum + Acidum Clavulanicum, Azithroycinum, Cefuroxinum, Clarithromycinum, Phenoxymethylpenicillinum, Sulfamethoxazolum + Trimethoprium, dar şi despre antitermicele de uz pediatric Ibuprofenum şi Paracetamolum.

ADVERTISEMENT

Medicii şi pacienţii din întreaga ţarăm au reclamat în ultima perioadă, în repetate rânduri, lipsa unjor medicamente de poe piaţă, situaţia fiind dificilă, în contextul creşterii infecţiilor respiratorii.

În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisia Europeană cu privire la proiectul de “Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice şi antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni” şi au solicitat adoptarea documentului în procedură de urgenţă, prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535.

ADVERTISEMENT

După examinarea proiectului de ordin, Comisia a afirmat că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată.

La sfârşitul anului trecut, Alexandru Rafila anunţa că Ministerul Sănătății anunţa că examinează posibilitatea restricționării temporare la export a anumitor medicamente, printre care antibiotice pentru copii și oncologice.

ADVERTISEMENT