Londra a fost de acord să plătească Parisului 72.2 milioane de euro în următorul an pentru ca francezii să suplimenteze forțele de ordine pe plajă cu 350 de polițiști și jandarmi.
Cele două țări vecine au semnat acordul prin care vor lupta împreună împotriva traversării ilegale a Canalului Mânecii de către migranți, conform DW.
Acest acord prevede ca Regatul Unit să plătească 72,2 milioane de euro în perioada 2022-2023 Franţei. Francezii își vor crește cu 40% numărul forțelor de securitate de pe plaje, acolo de unde pleacă migranții spre Regatul Unit.
Migranții care traversează ilegal Canalul Mânecii au devenit o problemă reală pentru autorități. Femei disperate au ajuns să-și arunce bebelușii în bărcile de salvare britanice, pentru a-i obliga pe salvatori să le acorde azil.
Cu toate acestea, șeful RNLI, organizație care se ocupă de ”primirea” migranților, Simon Ling, spune că peste 37.000 de oameni și-au riscat viața inutil doar în 2022, pentru a trece ilegal Canalul.
Inutil, pentru că majoritatea sunt trimiși înapoi de unde au venit, pentru că nu au motive reale să fugă din țara lor, cum ar fi cazul miilor de albanezi care procedează astfel.
”Este foarte haotic cu țipete și panică, mame care țin copiii în sus și, în unele cazuri, aruncă copiii în echipajul bărcii noastre de salvare pentru a-i prinde, acesta este nivelul de suferință”, s-a plâns Ling, insistând asupra faptului că voluntarii săi sunt deprimați din cauza acestui scenariu.
”Suntem obișnuiți să vedem creșteri ale activității pe coasta noastră pe parcursul lunilor de vară, dar vedem creșteri pe tot parcursul anului a lansărilor și impactul potențial pe care aceste tipuri de salvări îl au asupra bunăstării emoționale a echipajului nostru este o situație fără precedent”, mai transmit salvatorii.
”Expunerea constantă la o astfel de suferință îi afectează pe salvatori, cărora li se acordă sprijin pentru traume, dar uneori decid că nu mai doresc să se ofere voluntari”, a completat Ling.
La fiecare 24 de ore, aproximativ 500 de oameni trec ilegal Canalul Mânecii, doar în luna octombrie fiind reținuți 3.964 de migranți.