Fotbal international

Cine este Malta, viitorul adversar al României! Cel mai bine cotat fotbalist valorează 250.000 de euro + tricolorii nu au jucat niciodată cu maltezii

08.06.2019 | 18:15
Cine este Malta viitorul adversar al Romaniei Cel mai bine cotat fotbalist valoreaza 250000 de euro  tricolorii nu au jucat niciodata cu maltezii
ADVERTISEMENT

Malta este viitorul adversar al României în preliminariile pentru EURO 2020. Cele două formaţii se vor duela luni, de la ora 21:45, în etapa a 4-a din Grupa F, meciul fiind programat să se dispute pe stadionul “Naţional” din Ta’Qali. Tricolorii nu au mai întâlnit niciodată până în prezent micuţa selecţionată din sudul Europei.

Cine este Malta, viitorul adversar al României. Acuzaţii de blat după un meci cu Spania

Malta, viitorul adversar al României, a jucat primul meci oficial din istorie pe 24 februarie 1957, când era învinsă de Austria, scor 2-3. De-a lungul timpului, micuţa selecţionată a fost un sparring-partner, rar reuşind să producă surprize majore în preliminariile pentru Campionatele Mondiale sau Europene. Prima victorie majoră a venit pe 23 februarie 1975, când maltezii au învins, pe teren propriu, Grecia, scor 2-0, în preliminariile pentru EURO 1976.

ADVERTISEMENT

Statutul de outsider nu i-a ajutat pe maltezi să nu intre într-un scandal major pe finalul anului 1983. În ultimul meci din preliminariile pentru EURO 1984, Spania şi Malta urmau să se dueleze pe stadionul “Benito Villamarin” din Sevilla, iar ibericii aveau nevoie de o victorie la o diferenţă de 11 goluri pentru a obţine calificarea la turneul final din Franţa. După primele 45 de minute ale meciului, Spania conducea cu 3-1 şi Olanda, contracandidata ibericilor, mergea la Campionatul European. După pauză, maltezii au primit nouă goluri şi victoria cu 12-1 ducea selecţionata antrenată de Miguel Munoz la EURO 1984. Jucătorii celor două echipe au fost acuzaţi de blat, însă oaspeţii s-au apărat spunând că spaniolii erau dopaţi.

Un fotbalist de 21 de ani este cel mai bine cotat din lotul Maltei

Pentru dubla cu Suedia şi România, Ray Farrugia, selecţionerul maltezilor, a convocat 23 de fotbalişti, însă doar doi dintre aceştia evoluează în străinătate. Zach Muscat este legitimat la Pistoiese, dar în sezonul recent încheiat a fost împrumutat la Olhanense, echipă din liga a treia a Portugaliei. Luke Gambin este al doilea fotbalist din naţionala Maltei care joacă în afara ţării, acesta fiind cedat sub formă de împrumut de Luton Town la Crawley Town, din liga a patra engleză, până în această vară.

ADVERTISEMENT

Conform site-ului transfermarkt.com, Jake Grech este cel mai bine cotat fotbalist din lotul convocat de Ray Farrugia. Mijlocaşul de 21 de ani este evaluat la 250.000 de euro şi joacă din ianuarie 2019 la Hibernians, vicecampioana Maltei, pentru care a marcat şase goluri în 11 meciuri.

Cine este Malta, viitorul adversar al României
Cine este Malta, viitorul adversar al României

Malta, al 86-lea adversar din istoria echipei naţionale a României

România şi Malta nu s-au mai întâlnit niciodată până în prezent, astfel că meciul de la Ta’Qali va însemna o premieră pentru tricolorii. Formaţia antrenată de Ray Farrugia va fi al 86-lea adversar din istoria selecţionatei noastre. Până în prezent, România are palmares pozitiv cu 49 dintre adversarii întâlniţi până în prezent, pe această listă fiind nume grele precum Anglia, Ţara Galilor, Grecia, Columbia, Danemarca, Nigeria, Polonia sau Turcia.

ADVERTISEMENT
Cine este Malta, viitorul adversar al României
Cine este Malta, viitorul adversar al României

Cele mai bune rezultate obţinute de Malta în istorie

  • Malta – Ucraina 1-0 (6 iunie 2017 – amical)
  • Malta – Lituania 2-0 (8 iunie 2015 – amical)
  • Malta – Ungaria 2-1 (11 octombrie 2006 – preliminariile EURO 2008)
  • Malta – Bosnia 2-1 (27 ianuarie 1999 – amical)
  • Malta – Belgia (16 februarie 1994 – amical)