News

Cine este Marine Le Pen. Candidata de extremă dreapta încearcă pentru a treia oară să devină președintele Franței

Marine Le Pen s-a reinventat pentru cea de-a treia încercare de a ajunge la Palatul Elysee. Candidata de extremă dreapta a vorbit despre viața ei personală și și-a modificat politicile.
09.04.2022 | 19:00
Cine este Marine Le Pen Candidata de extrema dreapta incearca pentru a treia oara sa devina presedintele Frantei
Marine Le Pen este la a treia încercare de a deveni președintele Franței Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra, EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Franța votează duminică, iar sondajele prevăd că aceste alegeri vor fi o reeditare a celor anterioare, opunând-o pe Marine Le Pen președintelui Emmanuel Macron într-o confruntare din turul doi. Dar asta nu înseamnă neapărat și o aceeași Marine Le Pen.

Marine Le Pen candidează pentru a treia oară la președinția Franței

Le Pen și-a reînnoit imaginea de la ultimele alegeri de acum cinci ani. Ea a abandonat pragmatic anumite idei care i-au înstrăinat pe alegătorii mainstream. A păstrat altele care îi certifică poziția de extremă dreapta. Și și-a mutat focusul pe problemele legate de buzunarul francezilor.

ADVERTISEMENT

În același timp și-a șlefuit imaginea personajulului ei, într-un efort de a se face să pară mai prezidențiabilă și mai prietenoasă cu alegătorii.

Autobuz campanie Marine Le Pen
O susținătoare a lui Marine Le Pen făcându-și un selfie în fața unui autobuz de campanie Foto: Andrea Mantovani/The New York Times

Modificarea face parte dintr-o strategie lungă și deliberată a lui Le Pen de a contracara tendința de demonizare îndreptată împotriva sa și a partidului său și, în cele din urmă, să câștige președinția franceză.

ADVERTISEMENT

Deși efortul rămâne neconvingător pentru mulți dintre cei care o consideră un lup în blană de oaie, a reușit totuși să-i ofere o creștere de ultim moment în sondajele înainte de alegerile de duminică, care îngrijorează tabăra lui Macron.

„Marine Le Pen pare mai înțelegătoare decât Emmanuel Macron”, a spus Pierre Person, un parlamentar național al partidului președintelui, citat de The New York Times, care a adăugat că este îngrijorat că Le Pen ar putea câștiga.

ADVERTISEMENT

Imaginea lui Marine Le Pen, îmbunătățită de contrastul cu Éric Zemmour

Percepția asupra lui Le Pen a fost ajutată de contrastul cu Éric Zemmour, expert de televiziune și rival în cursă, care a reușit să o depășească în cadrul extremei dreapte.

El a acționat chiar ca un paratrăsnet pentru laudele aduse în trecut președintelui Vladimir Putin, permițându-i lui Le Pen să se repoziționeze, arătându-se ferm împotriva invaziei Rusiei în Ucraina și simpatizantă față de refugiații care fug de război.

ADVERTISEMENT

Această juxtapunere a făcut-o pe Marine Le Pen să apară drept candidatul de extremă dreapta mai prezentabil și mai acceptabil, deși nu este clar cât de multe îi separă de fapt.

Le Pen a renunțat la opoziția față de dubla cetățenie, o poziție centrală de lungă durată a extremei drepte. Dar ea vrea totuși să îngreuneze obținerea cetățeniei franceze și să rezerve serviciile sociale francezilor.

Vrea să reducă taxele pentru francezi reducând serviciile pentru imigranți. Vrea să le interzică musulmanelor să poarte eșarfe pe cap sau alte acoperitori pentru față în public, chiar dacă recent și-a făcut un selfie cu o adolescentă care purta văl.

Partidul lui Marine Le Pen, identificat multă vreme cu tatăl ei

Schimbările marchează o anumită evoluție pentru Le Pen și pentru partidul ei, care a fost mult timp identificat cu tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, un activist antisemit a cărui politică a fost modelată de istoria colonială și de război a Franței.

Chiar înainte de ultimele alegeri, pe care Le Pen le-a pierdut cu 34% din voturi în fața celor 66 de procente obținute de Macron, ea și-a expulzat tatăl din partid, căruia i-a schimbat numele din Frontul Național în Adunarea Națională (Rassemblement national).

Imediat după înfrângerea ei din 2017, Le Pen și cei mai apropiați aliați ai săi au început să lucreze la schimbarea imaginii sale pentru a-i lărgi atractivitatea, a declarat Philippe Olivier, consilier special al doamnei Le Pen și al cumnatului ei.

Pe atunci, ea era văzută ca o „mașină de război”, „un taur care înaintează”, un „ideolog”, „nu foarte umană” și acționând conform „logicii politice”, a spus Olivier.

Și refuzase întotdeauna să vorbească despre viața ei privată pentru că simțea că ea și frații ei au suferit personal din cauza carierei politice a tatălui lor.

Marine Le Pen și-a început reinventarea imediat după înfrângerea din 2017

Dar recent ea a vorbit despre trauma bombardării aparent motivate politic asupra casei ei din copilărie din Paris; a pierderii prietenilor ai căror părinți se temeau să-i lase să se joace cu un Le Pen; a faptului că nu a reușit să-și mențină o carieră juridică din cauza numelui ei radioactiv.

Relațiile cu tatăl ei rămân complicate. Anul trecut, Jean-Marie Le Pen a cochetat public cu ideea de a-l susține pe Zemmour în detrimentul propriei sale fiice și chiar s-a recăsătorit în cadrul unei ceremonii religioase despre care Le Pen a aflat doar din presă.

Marine Le Pen a vorbit și despre dragostea ei pentru pisici. În toamnă, ea a acordat un interviu televizat acasă la ea, însoțită de pisicile ei și de colocatara ei, o prietenă din copilărie.

Mama ei, de care a fost înstrăinată timp de 15 ani, a vorbit emoționant despre fiica ei.

Marine Le Pen a câștigat aprecieri luna trecută pentru performanța sa la o emisiune politică și de divertisment populară. Ea a părut confortabilă în propria ei piele, dezvăluind chiar că nu s-a atașat romantic în ultimii trei ani și, în calitate de președinte, va locui în Palatul Élysée doar cu pisicile ei.

ADVERTISEMENT