News

Cine este omul însărcinat să țină sub control Orientul Mijlociu. Parcursul politic al lui Antony Blinken

Antony Blinken face un adevărat tur de forță în Orientul Mijlociu în încercarea de a ține sub control situația din zonă. Cum a ajuns să fie emisarul de top al lui Joe Biden
18.10.2023 | 19:36
Cine este omul insarcinat sa tina sub control Orientul Mijlociu Parcursul politic al lui Antony Blinken
Antony Blinken a avut întâlniri cu lideri Precum Beniamin Netaniahu (st), Prințul Faisal bin Farhan Al Saud, ministrul de externe al Arabiei Saudite (dr sus) sau Mahmoud Abbas (dr jos) Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Timp de aproape o săptămână, emisarul de top al lui Biden și confidentul său de lungă durată a trăit pe marginea unui război în desfășurare în Orientul Mijlociu, făcând naveta între șapte țări în ultimele 133 de ore, în timp ce a explicat de ce America susține contraofensiva Israelului, încercând în același timp să țină alte națiuni pe margine și să limiteze pierderile de vieți civile de ambele părți ale frontierei din Gaza.

Omul însărcinat să țină sub control Orientul Mijlociu

De-a lungul periplului său, Blinken a vorbit zilnic cu Biden pentru a rămâne în strânsă coordonare. “La fiecare călătorie cu avionul sau când ne întorceam la hotel”, potrivit consilierului principal al lui Blinken, Derek Chollet, relatează NBC News.

ADVERTISEMENT

“El face un efort herculean pentru a rămâne în contact cu lumea arabă și pentru a încerca să îi convingă că acesta este un moment diferit pentru Israel”, a declarat senatorul Lindsey Graham, republican din Carolina de Sud, care a vorbit îndelung cu Blinken prin telefon duminică seara.

“Sarcina secretarului de stat în acest moment este de a convinge regiunea și lumea în general că acest atac a schimbat jocul – că vechiul mod de a face afaceri a murit odată cu bebelușii uciși de Hamas – și de a pregăti lumea arabă pentru vremuri grele.” Și cel mai important, a adăugat Graham, “el încearcă, de asemenea, să convingă Israelul să [facă] tot ce poate pentru a minimiza victimele”.

ADVERTISEMENT

Sarcina lui Blinken este de a pregăti terenul pentru ca Israelul să distrugă Hamas fără a atrage națiunile arabe sau populațiile acestora în luptă, ceea ce ar putea necesita să convingă Israelul să dea dovadă de mai multă reținere în răspunsul său decât prevăd liderii săi și să convingă lumea arabă că Israelul face, de fapt, acest lucru.

Ar fi o sarcină monumentală pentru orice diplomat, în orice epocă, să stăpânească o conflagrație în cea mai veche zonă de conflict din lume, cu atât mai puțin în mijlocul invaziei Rusiei în Ucraina și a unui masacru în Sudan. În această misiune, Blinken se bucură de încrederea lui Biden și a unor oficiali de top de la Casa Albă.

ADVERTISEMENT

“Provocările cu care ne confruntăm în Orientul Mijlociu și în întreaga lume necesită un secretar de stat care este respectat, despre care toată lumea știe că vorbește direct pentru președinte, care a lucrat la aceste probleme în urmă cu mulți ani și care poate obține rezultate”, a declarat șeful de cabinet al Casei Albe, Jeff Zients. “Maratonul diplomatic deliberat al secretarului Blinken în toată regiunea în ultimele zile este doar cel mai recent exemplu al marii valori pe care o aduce președintelui Biden în numele poporului american.”

Ajutorul desăvârșit al lui Biden

Antony Blinken, care și-a construit cariera ca specialist în politica externă a Washingtonului cu o pledoarie agresivă pentru intervenții în apărarea democrației liberale și a drepturilor omului, încearcă să limiteze puterile din Orientul Mijlociu fără puterea de vedetă a multora dintre predecesorii săi.

ADVERTISEMENT

În acest sens, el reflectă un cabinet Biden care s-a îndepărtat de abordarea echipei de personalități pe care președintele Barack Obama a adoptat-o, umplând rândurile de vârf ale administrației sale cu o distribuție de vedete care i-a inclus pe Biden, Hillary Clinton și mai mulți foști guvernatori.

Dacă Blinken a fost un membru desăvârșit al personalului de la Washington, el este, de asemenea, un fel de consilier ideal al lui Biden – apropiat personal de șef, expert în domeniul său și puțin probabil să îl eclipseze pe președinte.

Imperturbabil și urban, Blinken a venit în funcție fără a avea nici uniforma încununată de medalii a generalului în retragere Colin Powell, nici recunoașterea internațională – și ambițiile prezidențiale – ale lui Clinton. Acest lucru poate fi o sabie cu două tăișuri în negocierile cu liderii străini care se așteaptă la o atenție la nivel înalt din partea SUA și, de asemenea, apreciază faptul că secretarul vorbește cu și pentru președinte.

Daleep Singh, fost consilier adjunct pentru securitate națională în Casa Albă a lui Biden, l-a lăudat pe Blinken pentru că a executat un “exercițiu de echilibristică dificil”, remarcând valoarea pe care o aduce prezența sa în a determina Israelul să dea dovadă de reținere.

Parcursul politic al lui Antony Blinken

“Timpul este cu siguranță prietenul tău dacă încerci să ajuți o țară să se gândească la implicațiile strategice ale zilei următoare – fiecare zi permite o mai bună gândire a răspunsului”, a spus Singh. “De asemenea, cu el pe teren și cu președintele pe drum, cresc șansele ca Israelul să nu facă nimic care să nu fie aliniat cu SUA.”

În vârstă de 61 de ani, Blinken și-a început cariera ca redactor-șef de discursuri de politică externă în cadrul Consiliului Național de Securitate în timpul președintelui Bill Clinton. Ulterior, el a fost director de personal când Biden era cel mai important democrat din Comisia pentru relații externe a Senatului, consilier de securitate națională și adjunct al secretarului de stat al lui Biden în timpul administrației Obama și consilier principal de politică externă în cadrul campaniei lui Biden pentru 2020.

Prietenii spun că acest trecut îl ajută pe Blinken să navigheze eficient cu puțină pompă. “Este de fapt un avantaj destul de mare”, a declarat fostul congresman din New Jersey, Tom Malinowski, care a lucrat îndeaproape cu Blinken în administrația Clinton și a rămas un prieten în timp ce carierele lor s-au încrucișat în mod repetat în deceniile care au urmat.

“Acesta nu este un tip care aleargă după titluri sau care caută recunoaștere sau care este îngrijorat cu privire la următorul său loc de muncă”, a spus Malinowski. “El este condus, și am văzut acest lucru de-a lungul anilor, de un simț al responsabilității foarte intens și foarte personal de a salva vieți în aceste situații și de a susține un set de principii care, în opinia sa, se află în centrul politicii externe americane – ceea ce este adesea mai ușor de spus decât de făcut, în special în Orientul Mijlociu.”

Influențat de istoria familiei

Blinken a vorbit public despre simțul său de responsabilitate personală, așa cum a făcut-o în timpul audierii sale de confirmare în Senat în 2021. Bunicul său a fugit de pogromurile antievreiești din Rusia, iar tatăl său vitreg, Samuel Pisar, a supraviețuit patru ani în lagărele de concentrare naziste.

Într-un marș al morții la sfârșitul războiului, Pisar a fugit și s-a ascuns în pădure, le-a povestit Blinken senatorilor. El a ieșit la iveală când a văzut un tanc decorat cu o stea cu cinci colțuri a armatei americane, căzând în genunchi în fața unui soldat afro-american. Pisar știa doar trei cuvinte în engleză și le-a rostit: “Dumnezeu să binecuvânteze America”.

“Aceștia suntem noi”, a spus Blinken în fața comisiei senatoriale unde fusese cândva consilier principal. “Asta este ceea ce reprezentăm pentru lume, oricât de imperfect, și ceea ce putem fi încă în cel mai bun caz.”

Munca lui Blinken este o manifestare a acestei viziuni a SUA ca forță a binelui, potrivit prietenilor săi. “Nu-l poți cunoaște pe Tony fără să știi în ce măsură istoria familiei sale modelează cine este el”, a declarat Susan Rice, fost ambasador al SUA la ONU și consilier pentru securitate națională, care a lucrat cu Blinken în administrația Clinton.

“A reușit să aducă claritate, urgență morală și empatie în această muncă și în această misiune pe care o are, care sper că lumea vede că este cu adevărat umană și profundă”, a mai spus Rice.

Persoanele care au lucrat cu Blinken spun că acesta are o abilitate rară de a rămâne calm în situații stresante, manifestând în același timp empatie pentru cei aflați în dificultate. Acest lucru îi conferă lui Blinken credibilitate în fața omologilor săi.

Dar Tom Nides, fostul ambasador al lui Biden în Israel și fost adjunct al secretarului de stat al lui Obama, a declarat că comportamentul lui Blinken poate fi înșelător. “Am fost în cameră când a fost foarte agresiv cu Netaniahu atunci când a simțit că nu face ceea ce trebuie”, a spus Nides.

Folosirea forței atunci când este “necesar”

De-a lungul anilor, viziunea asupra lumii a lui Blinken l-a plasat adesea în tabăra gânditorilor democrați în materie de politică externă care sunt în favoarea folosirii armatei americane pentru a opri crizele umanitare – fie prin amenințare, fie prin acțiune.

Blinken a scris că “forța poate fi un adjuvant necesar pentru o diplomație eficientă”. El crede că SUA a făcut “prea puțin” în confruntarea cu dictatorul sirian Bashar al-Assad. În 2003, el l-a ajutat pe Biden să analizeze cererea președintelui George W. Bush de autorizare pentru a intra în război în Irak. Deși Biden a preferat să-i acorde lui Bush puteri mai limitate, a votat cu președintele republican.

“Pentru Biden și pentru o serie de alte persoane care au votat pentru rezoluție, a fost un vot pentru o diplomație dură”, a declarat Blinken pentru The New York Times aproape două decenii mai târziu.

Uneori, tendința sa de a recurge la forța militară l-a pus în contradicție cu Biden, cum ar fi atunci când administrația Obama a lovit Libia. Biden s-a opus acestei misiuni, pe care Blinken a susținut-o.

Când Biden a încercat să scoată SUA dintr-un război de două decenii în Afganistan în 2021, Blinken a respins în privat, potrivit unei persoane familiare cu deliberările. Deși a apărat această mișcare în mod public, Blinken s-a împotrivit respectării unui calendar de retragere negociat de președintele de atunci, Donald Trump, și a susținut crearea unei mai mari influențe cu forța militară americană, a spus această persoană.

Biden și Blinken sunt suficient de apropiați încât Blinken a participat la nunta nepoatei lui Biden la Casa Albă anul trecut.

Poziție dură în problema războiului din Ucraina

Deși are o manieră rezervată și discretă în public, Blinken a adoptat o poziție mai dură în problema războiului din Ucraina decât alte persoane din administrație, potrivit unor surse familiare cu această chestiune. În timpul războiului, el a pledat pentru trimiterea de arme mai avansate în Ucraina și nu a fost de acord cu ideea că SUA ar trebui să amâne unele livrări de arme pentru a evita să provoace Rusia, considerând că acest lucru nu face decât să pice în jocul președintelui rus Vladimir Putin.

Blinken a avut un rol esențial în efortul de succes al lui Biden de a mobiliza alianța NATO după invazia Rusiei în Ucraina. Răspunsul său la războiul din Ucraina reflectă convingerea sa fermă că America are de jucat un rol de lider în lume și că poate reuși doar prin colaborarea cu aliații.

La Foggy Bottom (sediul Department of State n.r.), Blinken – al cărui tată a fost ambasador în Ungaria – a fost o prezență liniștitoare pentru diplomați după tulburările președinției Trump, care a fost adesea în război cu serviciul extern. Corpul diplomatic a suferit un exod de personalități de rang înalt și un declin al cererilor în timpul administrației precedente, dar ofițerii de carieră din serviciul extern spun că Blinken a ajutat la restabilirea unui echilibru.

Lăudat de aliații lui Donald Trump

Graham, un aliat apropiat al lui Trump, l-a lăudat pe Blinken pentru că a adoptat o abordare “dură” în privința Ucrainei și a spus că este un beneficiu pentru Biden să aibă un diplomat de profil mai mic la conducerea Departamentului de Stat.

“Acesta este literalmente alter ego-ul lui Biden și cel mai de încredere aliat al său care conduce magazinul de politică externă”, a spus el. “Este un secretar de stat care nu are altă agendă decât cea a președintelui și care nu are alte ambiții decât să îl servească pe președinte. Iar când vorbește, oamenii știu că vorbește în numele președintelui.”

În acest moment, Blinken vorbește cu toată lumea din Orientul Mijlociu – din Egipt până în Qatar și din Israel până în Arabia Saudită. Rămâne de văzut dacă aceste discuții vor preveni un război mai amplu – sau dacă vor limita victimele civile.

“Este prea devreme pentru a vorbi despre rezultate”, a declarat Malinowski. “Dar cred că acesta este un moment în care mulți americani văd cât de mult muncește Tony și cât de eficient poate fi într-un moment de criză.”

ADVERTISEMENT