LIVE Actualizat 18-10-2023
14:38

Continuă războiul din Israel. Biden la Tel Aviv: “Spre deosebire de Holocaust, de data asta nu vom sta deoparte” / Ambasada SUA în Liban, luată cu asalt de protestatari

Războiul din Israel continuă cu noi acțiuni în forță ale forțele IDF (Armata israeliană) și cu un anunț important al SUA, care e gata să trimită 2000 de soldați americani în zonă.
18.10.2023 | 17:19
Continua razboiul din Israel Biden la Tel Aviv Spre deosebire de Holocaust de data asta nu vom sta deoparte  Ambasada SUA in Liban luata cu asalt de protestatari
Continuă războiul din Israel. Tel Aviv acuză Jihadul Islamic de bombardarea spitalului. Sursa foto: X / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
18-10-2023
14:38

Joe Biden, în Israel: "Spre deosebire de Holocaust, de data aceasta nu vom sta deoparte"

Președintele american Joe Biden a spus în declarația sa de încheiere a vizitei sale de solidaritate în Israel că „Simchat Tora a devenit Holocaustul poporului evreu. Dar, spre deosebire de Holocaust – de data aceasta nu vom sta deoparte. Nu sunteți singuri”.

Biden s-a adresat și familiilor celor răpiți și a spus că „familiile care așteaptă să audă ce s-a întâmplat cu cei dragi, nu sunteți singuri. Lucrăm cu parteneri din întreaga regiune – și vom întoarce fiecare piatră pentru a-i aduce acasă pe cei care au fost luați ostatici de Hamas”.

Biden a mai spus că atunci când se va întoarce în SUA va cere Congresului să aprobe un „transfer fără precedent de ajutor către Israel”.

Președintele american Joe Biden și-a încheiat discursul cu „Am Yisrael Chai! Am Yisrael Chai!” (n. red. – imn evreiesc de solidaritate). El a povestit din nou despre conversația sa cu fostul prim-ministru Golda Meir și a spus că „teroriștii nu vor câștiga, libertatea va câștiga. Îi spun lui Israel: nu plecăm nicăieri. Israel trăiește”. 

18-10-2023
13:53

Ambasada SUA în Liban, luată cu asalt de protestatari

Proteste violente au loc miecuri în fața ambasadelor americane din Liban și Iordania și în fața ambasadei Franței din Tunisia. Situaţia a escaladat în Liban, unde protestatarii s-au urcat pe gardul reprezentanției diplomatice a SUA, iar forțele de ordine au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene.

În acelaşi timp, autoritățile americane au transmis cetățenilor lor să plece imediat din Liban, țară pe teritoriul căreia activează gruparea Hezbollah, dar, de asemenea, să părăsească şi Turcia.

Pe de altă parte, Israelul și-a evacuat ambasadele din Egipt și Maroc.

18-10-2023
13:12

Hamas: Cel puţin 3.478 de palestinieni au murit în Gaza

Ministerul Sănătății aflat sub controlul Hamas a anunțat că cel puțin 3.478 de persoane au murit în Gaza de la începutul bombardamentului israelian. Între timp, în Egipt sunt organizate proteste mari în semn de solidaritate cu Gaza.

În acelaşi timp, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a confirmat că situația din Gaza „a scăpatde sub control” din cauza incapacității de a furniza ajutor umanitar.

Ghebreyesus a sscris pe platforma X (fostă Twitter): „Cu fiecare secundă cu care amânăm să aducem asistență medicală, pierdem vieți”. El a subliniat că proviziile medicale sunt blocate la graniță de patru zile.

18-10-2023
12:26

Aproape 800 de victime în urma bombardării spitalului din Gaza

Ministerul Sănătății din Gaza a anunţat miercuri că 471 de oameni au murit în urma loviturii cu rachetă de marţi noapte, care a vizat Spitalului Baptist din Gaza. De asemenea, 314 persoane au fost rănite, dintre care 28 se află în stare critică.

Între timp, miercuri, mii de oameni au protestat la Ramallah, în Cisiordania, într-o demonstrație de sprijin pentru Fâșia Gaza. „Oamenii susţin Brigăzile Al-Qassam!”, au scandat protestatarii în apeluri de sprijin pentru brațul militar al Hamas.

Şi la Hebron au manifestat sute de oameni, şi într-un mod neobișnuit, liderii Fatah, Hamas și Jihadul Islamic au fost văzuți împreună la demonstrație. În marşul din Hebron, protestatarii au scandat „Brigăzile Al-Quds și Al-Qassam vor să se răzbune!”.

O altă demonstrație pro-Hamas are loc în Nablus, unde forțele de securitate ale Autorității Palestiniene încearcă să disperseze protestatarii.

18-10-2023
09:12

Joe Biden: ”Explozia spitalului din Gaza pare să fi fost cauzată ”de cealaltă echipă”

La doar câteva minute după ce a ajuns la Tel Aviv, președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu au susținut o declarație comună de presă.

Oficialul israelian i-a mulțumit liderului SUA pentru prezența sa la Tel Aviv și pentru sprijinul acordat de țara sa. ”Vreau să vă mulțumesc pentru că ați venit astăzi aici și pentru sprijinul fără echivoc pe care l-ați oferit Israelului în aceste vremuri grele, un sprijin care reflectă voința copleșitoare a poporului american”, i-a spus premierul Benjamin Netanyahu, președintelui american Joe Biden.

În replică, Biden a spus că America se va asigura că Israelul are ceea ce îi trebuie pentru a se apăra. Apoi a făcut referiri la situația critică din zonă. A punctat faptul că Hamas ”a comis atrocități malefice care fac ca ISIS să pară oarecum rațional”.

Președintele SUA a vorbit și despre masacrul de la spitalul Al Ahli din Gaza. S-a declarat întristat și a subliniat că, din ultimele informații, teroriștii ar fi responsabili de crime.

Sunt foarte trist după explozia de la spitalul din Gaza. Am văzut că a fost făcută de ceilalți (n.r. teroriștii din Gaza), nu de către tine (n.r. Netanyahu). Trebuie să-i ajutăm pe palestinienii nevinovați”, a afirmat Biden.

18-10-2023
08:34

Sinagogă din Berlin, atacată cu cocktailuri Molotov

O sinagogă din Berlin a fost atacată cu cocktailuri Molotov miercuri dimineața. În ultima perioadă, incidentele antisemite din capitala Germaniei au crescut, pe fondul escaladării violențelor din Orientul Mijlociu.

Comunitatea Kahal Adass Jisroel a declarat că sinagoga sa din cartierul Mitte a fost atacată cu două dispozitive incendiare. Poliția a confirmat incidentul.

Persoane necunoscute au aruncat două cocktail-uri Molotov din stradă”, a scris comunitatea pe X, fost Twitter. Tot online au apărut imagini video cu ofițeri de poliție care rețin o persoană fața sinagogii.

 
18-10-2023
07:58

Joe Biden a ajuns în Israel. Air Force One a aterizat la Tel Aviv

Președintele american Joe Biden a ajuns, miercuri, în jurul orei 10:50, în Israel. Aeronava Air Force One a aterizat pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv.

Atât premierul Benjamin Netanyahu, cât și președintele Isaac Herzog sunt prezenți la aeroport pentru a-l întâmpina pe liderul de la Casa Albă. Urmează apoi o serie de întâlniri între aceștia.

Măsurile de securitate sunt extrem de severe în Israel, în această perioadă. Recent, teroriștii din Fâșia Gaza au vizat în mod repetat aeroportul cu rachete lansate din regiune.

18-10-2023
07:53

Armata israeliană prezintă dovezi care arată bombardarea spitalului din Gaza de o rachetă trasă de teroriști

Miercuri dimineață, armata israeliană (IDF) a publicat noi imagini, dar şi o presupusă înregistrare audio, care arată că spitalul Baptist Al Ahli din Gaza a fost lovit de o rachetă trasă de către teroriști. Peste 500 de oameni au murit, după ce spitalul a fost bombardat, marți seara.

Forțele de Apărare ale Israelului au publicat imagini surprinse cu drona care ar demonstra că explozia în urma căreia au murit sute de persoane la Spitalul Baptist Al-Ahli din Fâșia Gaza nu a fost cauzată un bombardament israelian.

IDF susține că un bombardament al forțelor sale ar fi lăsat un crater imens, notează Times of Israel. Imaginile postate pe X surprind parcarea spitalului, unde a avut loc explozia, care a provocat sute de victime.

Clipul video arată că în zonă a fost provocat un incendiu de proporții în urma exploziei. Aici nu există însă niciun crater. Loviturile israeliene lasă în general găuri mari în pământ, spune armata israeliană.

Tot miercuri, IDF a făcut publică o înregistrare realizată de serviciile secrete israeliene. Se prezintă o discuție a doi militari Hamas din care reiese, conform israelienilor, că Hamas a știut din prima clipă că racheta care a lovit spitalul din Gaza a fost trasă din enclavă de militanții Jihadului Islamic Palestinian.

18-10-2023
03:53

Israelul acuză organizația Jihadul Islamic de bombardarea spitalului din Gaza

Acuzată de întreaga lume musulmană de bombardarea spitalului din Gaza, soldată cu sute de morți, Armata israeliană (IDF) neagră implicarea în carnagiu. IDF atribuit organizaţiei palestiniene Jihadul Islamic atacul care a lovit unitatea medicală.

Din analiza sistemelor operaţionale ale armatei israeliene, un baraj de rachete inamic a fost tras în direcţia Israelului, care a trecut prin vecinătatea spitalului când a fost lovit”, au informat forţele armate ale Israelului pe X (fostul Twitter).

Într-o ședință de informare cu reporterii, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că radarul a detectat lansarea de rachete în același moment în care a avut loc marți explozia de la spitalul din Gaza și a interceptat comunicațiile dintre grupurile teroriste care indică faptul că Jihadul Islamic a lansat rachetele.

Armata a stabilit că nu existau atacuri aeriene, terestre sau navale în zonă în momentul exploziei de la Spitalul Baptist Al-Ahli. În replică, Jihadul Islamic a respins afirmațiile, acuzând Israelul că ”încearcă din greu să se sustragă la responsabilitatea pentru masacrul brutal pe care l-a comis”.

Mai multe videoclipuri apărute în online par să arate momentul în care racheta a căzut și a explodat marți în interiorul teritoriului palestinian.

18-10-2023
03:48

Iordania anulează summitul lui Joe Biden cu liderii din zonă după tragedia de la spitalul din Gaza

Iordania a anunțat, oficial, că a anulat summitul la care trebuia să participe președintele american, Joe Biden, şi liderii egiptean şi palestinian. Întâlnirea urma să aibă loc miercuri la Amman. O informare în acest sens vine de la ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, relatează Al Jazeera.

Safadi a spus că întâlnirea va avea loc într-un moment în care părțile ar putea conveni să pună capăt ”războiului și masacrelor împotriva palestinienilor”. Oficialul a dat vina pe Israel și pe campania sa militară pentru că a împins regiunea către ”prăpastia abisului”. 

În cursul zilei de miercuri, era de așteptat ca Joe Biden să facă o călătorie în Israel, iar ulterior să ajungă în Iordania. Aici urma să se întâlnească cu președintele egiptean Abdel Fattah el Sisi și cu președintele palestinian Mahmoud Abbas.

Decizia de anulare a summitului vine după ce o rachetă a lovit un spital din Gaza, marţi seară, provocând sute de morţi. Combatanții din zonă se acuză reciproc de responsabilitatea masacrului.

Astfel, Hamas a dat vina pe Israel, lucru care a stârnit un val de furie şi indignare în lumea musulmană. În replică, armata israeliană (IDF) a spus că, potrivit unor evaluări preliminare, a fost vorba despre un tir eşuat al unei rachete trase de Jihadul Islamic.

 

 
17-10-2023
15:25

Ultimatum dat de Israel combatanţilor Hamas

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a transmis grupării militante Hamas, care a ucis peste 1.400 de israelieni într-un atac surpriză, în urmă cu 10 zile, să se predea, altfel toţi luptătorii săi vor fi omorâţi.

„Nu există a treia opțiune”, a spus el în timpul unei vizite efectuate la o bază a forțelor aeriene din sudul Israelului. Ministrul Gallant a promis anterior că Israelul va lichida Hamas și va neutraliza capacitățile sale militare.

Avertismentul vine în timp ce bombardamentul Israelului asupra Fâşiei Gaza continuă.

Surse medicale din Gaza au raportat că 14 palestinieni au fost uciși și alți câțiva au fost răniți în atacul forțelor aeriene asupra casei familiei liderului Hamas, Ismail Haniyeh, din cartierul Sheikh Radwan. Potrivit informaţiilor, printre morți se numără fratele și nepotul liderului politic al Hamas.

17-10-2023
13:40

Comandantul Brigăzii Centrale din aripa militară a Hamas a fost eliminat

Ayman Nofal, comandantul unei brigăzi centrale din Brigăzile Al-Qassam, a fost ucis într-un atac al IDF în tabăra Bureij din centrul Fâșiei Gaza, potrivit unui comunicat al Hamas. Ayman Nofal este cel mai înalt oficial Hamas ucis de la începutul conflictului, pe 7 octombrie.  Nofal a fost unul dintre cei mai importanţi oficiali din organizație și era apropiat de Muhammad Daf, creierul atacurilor Hamas.

Acesta era şi membru al Consiliului Militar General al Hamas. De asemenea, organizaţia a anunţat că doi dintre combatanţii săi au fost ucişi marţi, în sudul Israelului.

Pe de altă parte, organizaţiile umanitare din Gaza transmit că generatoarele de energie din spitale au început să se oprească, din cauza deficitului de combustibil. “Facem apel la toți proprietarii de benzinării și toți cei care au combustibil, să de ajute cu donaţii, pentru a salva viețile răniților”, se arată într-un apel al Ministerului Sănătăţii din Gaza.

17-10-2023
11:24

Un important lider Hamas a fost ucis marţi, în Gaza

Directorul general al punctelor de trecere a frontierei Hamas și al autorității de frontieră din Fâșia Gaza, Fouad Abu Butihan, se pare că a fost ucis astăzi (marți) într-un atac aerian, potrivit rapoartelor palestiniene.

Potrivit înformaţiilor, mai multe dintre rudele lui Abu Butihan au fost ucise într-un bombardament direct asupra casei sale, care se află în tabăra de refugiați Nuseirat, în centrul Fâșiei Gaza. Generalul-maior Butihan era șeful granițelor și punctelor de trecere din Gaza, care include trecerea de la Rafah, către Egipt. 

În acelaşi timp, armata israeliană a anunţat lansarea unor noi bombardamente de artilerie asupra sudului Libanului, ca răspuns la tragerea unei a doua rachete antitanc de către Hezbollah, care a vizat un loc militar de la graniţă.

17-10-2023
10:50

Armata israeliană pregăteşte a doua fază a ofensivei în Gaza

Armata israeliană (IDF) se pregătește pentru următoarea fază a ofensivei în Fâşia Gaza, dar planurile ar putea să nu se ridice la înălțimea așteptărilor, a declarat un purtător de cuvânt. Anterior, IDF transmisese că forțele sale vor „crește pregătirea operațională pentru următoarele faze ale războiului, cu accent pe operațiuni terestre semnificative”.

Dar, marţi, locotenent-colonelul Richard Hecht pare să fi dat puțin înapoi: „Ne pregătim pentru următoarele faze ale războiului. Nu am spus ce vor fi. Toată lumea vorbește despre o ofensivă terestră, dar ar putea fi ceva diferit”.

Pe de altă parte, acesta a spus că armata încă face cercetări cu privire la moartea unui jurnalist al Reuters în Liban, în apropierea frontierei cu Israel. “În ce priveşte evenimentul Reuters, încă facem cercetări. Mă uit la imaginile filmate şi vom veni cu un răspuns atunci când vom fi gata. Un eveniment tragic”, a mai spus Robert Hecht.

17-10-2023
09:53

Ayatollahul Khamenei amenință: "Dacă crimele sioniste continuă, nimeni nu-i va opri pe musulmani"

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a emis o altă amenințare împotriva Israelului marţi, la prânz, când a spus că atacurile din Gaza trebuie să înceteze imediat și că, dacă „crimele regimului sionist” continuă – nimeni nu-i va putea opri musulmanii.

În discursul difuzat la televiziunea de stat iraniană, Khamenei a justificat uciderea civililor în atacul terorist al Hamas, spunând că „cei care locuiesc în așezările israeliene din Palestina ocupată nu sunt cetățeni – cei mai mulți dintre ei sunt înarmați”. El a spus că înalți oficiali israelieni ar trebui să fie urmăriți penal pentru „crimele” lor împotriva palestinienilor și a locuitorilor din Gaza, adăugând: „Trebuie să răspundem la ceea ce se întâmplă în Gaza”.

Cuvintele lui Khamenei vin după ce, în ultimele două zile, ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amir-Abdullahian, a emis o serie de declarații în care a lăsat de înțeles că Teheranul și protejații săi, conduși de Hezbollah, se pot alătura războiului dacă Israelul nu își încetează operațiunile în Fâşia Gaza. Luni seară, cu puțin înainte de miezul nopții, ministrul iranian a spus că în următoarele ore sunt așteptate „măsuri preventive” și că Israelului nu i se va oferi posibilitatea de a acționa în Gaza fără a suporta consecințele: „Liderii rezistenței nu vor permite regimului sionist să acționeze în Gaza. Toate opțiunile sunt deschise și nu putem rămâne indiferenți în fața crimelor de război care sunt comise împotriva oamenilor care trăiesc în Gaza”.

17-10-2023
04:54

Președintele SUA, Joe Biden, face o vizită, miercuri, în Israel

De la cel mai înalt nivel, SUA continuă să-și reafirme sprijinul pentru Israel în lupta acestui stat cu teroriștii Hamas. După cele două vizite ale secretarului de stat Antony Blinken, la Tel Aviv ajunge, miercuri, cel mai puternic om al planetei: liderul de la Casa Albă, Joe Biden.

Președintele SUA va vizita Israelul miercuri, anunță secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, într-o declarație de presă, după ce a avut o întâlnire de aproximativ opt ore cu premierul Benjamin Netanyahu și cabinetul său de război la sediul militar Kirya al IDF din Tel Aviv.

Vine aici într-un moment critic pentru Israel, pentru regiune și pentru lume”, spune Blinken. În timpul deplasării, Biden va reafirma solidaritatea SUA cu Israelul și angajamentul Washingtonului față de securitatea țării, notează Times of Israel, citându-l pe oficialul american.

Preşedintele va reafirma solidaritatea Statelor Unite cu Israelul şi angajamentul nostru neclintit faţă de securitatea sa“, a declarat Blinken marţi dimineaţa.

Israelul are dreptul şi datoria de a-şi apăra poporul împotriva Hamas şi a altor terorişti şi de a preveni atacuri viitoare“, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Războiul din Israel devine din ce în ce mai intens de la o zi la alta. În ciuda faptului că forțele IDF încă nu au dat startul operațiunilor terestre în Fășia Gaza, tot mai mulți ”actori” externi se pregătesc să intre în scenă.

Războiul din Israel pare a intra într-o nouă fază. SUA a anunțat 2.000 de soldați să fie pregătiți pentru a fi desfășurați în Orientul Mijlociu

În a 11-a zi a operațiunilor militare din Israel, SUA vine cu încă un anunț menit să demonstreze sprijinul pe care administrația Biden îl acordă armatei israeliene (IDF) în lupta cu teroriștii Hamas.

ADVERTISEMENT

Presa de peste ocean scrie că armata americană a selectat aproximativ 2.000 de soldaţi pentru a se pregăti pentru o eventuală desfăşurare în sprijinul Israelului.

Toate aceste trupele selectate se află deja staționate în prezent în Orientul Mijlociu și în alte locații, inclusiv în Europa, au spus oficialii, adăugând că acestea ”vor oferi consiliere și sprijin medical”, potrivit Wall Street Journal.

ADVERTISEMENT

Personalul militar ar proveni din toate serviciile armate americane şi care este implicat în misiuni precum consilierea şi sprijinul medical, au spus oficialii din SUA, conform sursei citate.

Aceşti militari, despre care se spun că sunt destinaţi să servească într-un rol de luptă, ar urma să acopere o varietate de roluri de sprijin. Vorbim de un rol medical suplimentar sau sprijin pentru muniţii explozive, asigurarea unei securităţi suplimentare la punctele de trecere.

ADVERTISEMENT

Reamintim că, în apropiere de zona de conflict, SUA a trimis deja două vase militare importante. Cel mai nou portavion american și cel mai mare din lume – USS Gerald Ford – se află deja în estul Mediteranei. I se va alătura și un al doilea portavion american în zilele următoare: grupul de atac USS Dwight D. Eisenhower.

SUA vrea ca regimul Netanyahu să elaboreze un plan pentru scenariul în care ar răsturna regimul Hamas din Gaza

În ultimele zile, două vizite ale secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, au avut loc la Tel Aviv. Presa locală scrie că, prin intermediul acestuia, Administraţia preşedintelui Joe Biden a făcut presiuni în privat asupra Israelului. Casa Albă vrea să vadă o strategie concretă pentru scenariul în care Israelul va răsturna conducerea Hamas în Gaza.

ADVERTISEMENT

În replică, israelienii le-au spus aliaților lor americani că Israelul nu a elaborat încă o astfel de strategie. Statul din Orient se concentrează mai mult asupra obiectivului imediat. E vorba de înlăturare a Hamas de la putere în Gaza.

Nu ne gândim acum la ce se va întâmpla a doua zi după război… Trebuie să câştigăm acest război şi acesta este singurul lucru pe care ne concentrăm“, a declarat duminică la CNN ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan.

Israelul își intensifică acțiunile militare pe teritoriul Libanului

Înainte de a declanșa operațiunea terestră în Gaza, IDF pare a fi decisă să rezolve problema amenințării Hezbollah. Marți dimineața, armata israeliană a anunţat că a lovit ţinte “teroriste” ale Hezbollah în Liban.

Armata israeliană loveşte ţinte militare ale organizaţiei teroriste Hezbollah pe teritoriul libanez“, au spus forţele armate israeliene într-un comunicat de presă citat de The Guardian.

Lumea întreagă se teme de o extindere a conflictului dintre Hezbollah-ul libanez pro-iranian, aliat al Hamas, şi armata israeliană. Luni, Israelul a început să evacueze mii de rezidenţi în 28 de zone din nordul ţării.

ADVERTISEMENT