News

Antony Blinken vine în România. Secretarul de stat al SUA, întâlniri cu Iohannis și Ciucă

Oaspete de seamă la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de la București. În România ajunge, săptămâna viitoare, și Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.
25.11.2022 | 23:53
Antony Blinken vine in Romania Secretarul de stat al SUA intalniri cu Iohannis si Ciuca
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, vine în România. Anunțul Departamentului de Stat. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În perioada 28 – 30 noiembrie, la București, are loc reuniunea miniştrilor afacerilor de externe din statele membre NATO.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, vine în România. Anunțul Departamentului de Stat

Într-un comunicat emis vineri seara, Departamentul de Stat al SUA informează că secretarul de stat de la Casa Albă, Antony Blinken, va fi și el prezent la București.

ADVERTISEMENT

Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de săptămâna viitoare din România va avea ca temă principală războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

”Întâlnirea se va axa pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe implementarea noului Concept Strategic al NATO, inclusiv provocările Republicii Populare Chineze, securitatea energetică, protecția infrastructurilor critice, precum și pe eforturile NATO de a întări reziliența în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova”, potrivit anunțului venit de peste ocean.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat al SUA, întâlniri cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu

Pe lângă participarea sa la evenimentul NATO, secretarul de stat al SUA va avea întâlniri separate cu președintele României, Klaus Iohannis, cu ministrul de externe, Bogdan Aurescu, și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Blinken va mai lua parte și la un dineu de lucru cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, se mai arată în comunicatul Departamentului de Stat de la Washington.

ADVERTISEMENT

În timpul petrecut în România, Antony Blinken și premierul Nicolae Ciucă vor vizita expoziția ”Noi, poporul, 25 de ani de parteneriat strategic”, care celebrează momentele-cheie ale parteneriatului dintre SUA și România începând cu 1997.

Summitul de săptămâna viitoare din Capitală este unul istoric pentru țara noastră. Reuniunea diplomațiilor din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.

ADVERTISEMENT

Totodată, vorbim de prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-o țară situată pe Flancul Estic, aflată în prima linie de apărare a Alianţei, de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la data de 24 februarie 2022.

ADVERTISEMENT
Tags: