News

Cine este soția lui Adrian Severin, fostul ministru încarcerat pentru luare de mită. Emilia este un reputat profesor universitar

Adrian Severin (67 de ani) a fost un politician aflat mereu în prim-plan până la finalul lui 2016, când a fost condamnat la închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență.
01.11.2021 | 18:07
Cine este sotia lui Adrian Severin fostul ministru incarcerat pentru luare de mita Emilia este un reputat profesor universitar
Sotia fostului demnitar Adrian Severin este profesor doctor la Departamentul de Genetică al Universității de Medicină din București
ADVERTISEMENT

Figură proeminentă în spațiul politic autohton generat de evenimentele din decembrie 1989, Adrian Severin a fost ales deputat încă din primul Parlament liber, cel din 1990, bifând apoi și legislatura 1992-1996, 1996-2000, 2000-2004 și chiar 2004-2008, ultimul mandat fiind întrerupt în 2007 de trecerea în Parlamentul European.

Ministru de externe în perioada 12 decembrie 1996 – 29 decembrie 1997, Adrian Severin a devenit în 2007 europarlamentar, fiind reales apoi și în legislatura 2009-2014 a Parlamentului European.

ADVERTISEMENT

Păcălit de doi jurnaliști de la Sunday Times

Apoi, însă, au apărut și necazurile majore pentru Adrian Severin. ”Potrivit DNA, Adrian Severin a fost acuzat că, în perioada decembrie 2010 – martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la publicaţia britanică ”The Sunday Times”, care efectuau o investigaţie sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, şi votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care aceştia pretindeau că o susţin, pe de altă parte”, nota presa în momentul izbucnirii scandalului.

Concret, la acel moment Adrian Severin a și facturat cu 12.000 de euro firma de lobby, după care a fost sunat de directorul publicației britanice, care i-a dezvăluit capcana în care picase. Spre deosebire de ceilalți doi europarlamentari aflați și ei în culpă, fost ministru sloven de externe și fost ministru austriac de interne, Adrian Severin a refuzat inițial să demisioneze din Parlamentul European.

ADVERTISEMENT

A efectuat doar un an și trei luni de închisoare, din pedeapsa de patru ani

Condamnat la patru ani de închisoare pentru săvărșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență, Adrian Severin a fost eliberat condiționat pe 28 februarie 2018, după ce a executat efectiv un an și trei luni din pedeapsă.

În 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia depusă de Adrian Severin, în care politicianul solicita anularea condamnării de patru ani închisoare primită în 2016, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

ADVERTISEMENT

ÎCCJ a respins şi cererea lui Adrian Severin – care încerca să se reabiliteze – de sesizare a CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din Codul de procedură penală, care limitează la 30 de zile termenul de introducere a unei contestaţii în anulare.

Soția lui Adrian Severin e un reputat cadru universitar

Mereu alături de Adrian Severin s-a dovedit soția acestuia, Emilia, un reputat cadru didactic. Profesor universitar doctor, Emilia Severin lucrează de ani buni în cadrul Departamentului de Genetică al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București.

ADVERTISEMENT

“Pandemia COVID-19 a avut consecințe semnificative asupra sănătății populației, vieții economice și sociale la nivel național și internațional. Pandemia a limitat accesul persoanelor cu boli rare la îngrijirile medicale necesare și a afectat în mod negativ calitatea vieții lor”, a declarat recent Emilia Severin pentru platforma BolileRare.ro.

emilia severin
Emilia Severin este profesor doctor universitar

”Într-un sistem de sănătate concentrat asupra pandemiei COVID-19, efectele negative s-au făcut resimțite și la nivelul comunității persoanelor cu boli rare din România, o comunitate non-COVID-19 dependentă de continuitatea îngrijirilor medicale și sociale, dar vulnerabilă la infecția cu SARS-CoV-2. În plus, lipsa informațiilor despre efectele COVID-19 asupra patologiilor rare a îngreunat și mai mult accesul la serviciile medicale curative”, aprecia pentru sursa citată Emilia Severin.

Potrivit ultimei declarații de avere depuse de Adrian Severin, în 2016, soția Emilia încasa din activitatea universitară suma anuală de 119.478 lei, ceea ce înseamnă un venit lunar de aproape 10.000 lei.

ADVERTISEMENT