News

Cine este trupa care trebuia să concerteze la Moscova, în sala atacului terorist. Piknik, o formație interzisă în Ucraina

Atacul terorist de la Moscova a avut loc într-o sală de concerte în care ar fi trebuit să concerteze formația Piknik, una dintre cele mai vechi din Rusia.
24.03.2024 | 10:33
Cine este trupa care trebuia sa concerteze la Moscova in sala atacului terorist Piknik o formatie interzisa in Ucraina
Formația Piknik în timpul unui concert susținut în 2022/ Sursă foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Formația Piknik a fost fondată în 1978, la Leningrad, de către Serghei Olmicenko, Evgheni Voloșciuk, Aleksei Dobicin și Edmund Șkliarski, acesta din urmă fiind singurul membru rămas din componența originală.

Stilul Piknik este o combinație de art rock și progressive rock, cu elemente specifice rusești. Potrivit Mediafax, Piknik a fost inclus pe o listă a artiștilor ruși care nu mai pot concerta în Ucraina, după un spectacol pe care formația l-a susținut, în 2016, în Crimeea.

ADVERTISEMENT

Până acum, liderul trupei, Edmund Șkliarski, nu s-a pronunțat asupra războiului declanșat de Vladimir Putin, dar s-a implicat în strângerea de fonduri pentru achiziția de echipament destinat armatei ruse.

La momentul atacului terorist, Piknik trebuia să concerteze în fața a 6.200 de spectatori întrucât aceasta este capacitatea maximă a sălii Crocus, iar toate biletele fuseseră vândute. După atacul ISIS din 22 martie, 143 de persoane și-au pierdut viața.

ADVERTISEMENT

Un alt artist rus, Șaman, a anunțat că va plăti pentru înmormântarea victimelor și pentru tratamentul celor răniți. „Toți suntem o mare familie și într-o familie nu există durerea altcuiva”, a spus cântărețul într-un clip publicat pe rețeaua Vkontakte.

Președintele rus Vladimir Putin a promis că îi va pedepsi pe cei vinovați pentru atacul din Moscova, conform Reuters. Potrivit anchetatorilor, 28 de persoane decedate au fost găsite într-o toaletă, unde se ascundeau, iar 14 pe o scară la Crocus City Hall. „Multe mame au fost găsite moarte ţinându-şi copiii la piept”, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

FSB, serviciul de securitate rus, a precizat că atacatorii ar fi folosit “arme automate” și au incendiat cu un “lichid inflamabil” sala de concerte de la periferia Moscovei. Serviciul rus de informații a mai spus și că atacatorii ar fi avut “contacte” în Ucraina și că plănuiau să fugă în această țară.

Patru persoane au fost arestate ca fiind suspecte în atacul terorist, după ce mașina în care se aflau a fost reperată în zona Briansk. În mașină au fost găsite un pistol, un încărcător pentru o puşcă de asalt şi paşapoarte din Tadjikistan.

ADVERTISEMENT

Grupul Amaq, afiliat ISIS,  a revendicat atacul, despre care a susținut că „vine în contextul războiului normal în curs de desfășurare între Statul Islamic și țările [anti-islam]”, scrie BBC. Amaq a publicat și o fotografie cu patru persoane mascate, despre care susține că ar fi cei patru teroriști de la Moscova.

ADVERTISEMENT