News

Video. Atac armat în Moscova, cu 143 de morți. Vladimir Putin promite că ”cei vinovați vor fi pedepsiți”. Zi de doliu național în Rusia

Un atac armat a avut loc vineri seară în Moscova. În Capitala Rusiei, indivizi mascați au deschis focul într-o sală de concerte. Sunt mai mulți morți și răniți.
23.03.2024 | 15:06
Video Atac armat in Moscova cu 143 de morti Vladimir Putin promite ca cei vinovati vor fi pedepsiti Zi de doliu national in Rusia
Atac armat în Moscova, soldat cu morți și răniți. Indivizi mascați au deschis focul la o sală de concerte. Sursa foto: capturi X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
23-03-2024
13:07

Bilanțul victimelor de la Moscova a urcat la 143 de morți

Vladimir Putin a promis că îi va pedepsi pe cei vinovați pentru atacul din Moscova, unde cel puțin 143 de oameni au murit, conform Reuters. Potrivit anchetatorilor, 28 de persoane decedate au fost găsite într-o toaletă, unde se ascundeau, ia 14 pe o scară la Crocus City Hall. “Multe mame au fost găsite moarte ţinându-şi copiii la piept“, arată sursa citată.

Vladimir Putin anunță că cei responsabili vor fi pedepsiți, iar 24 martie va fi zi de doliu național. Conform BBC, Vladimir Putin susține că atacatorii au încercat să fugă spre Ucraina, iar securitatea din zonă a fost întărită considerabil. Toți atacatorii ar fi fost arestați și vor fi interogați. ”Toţi cei responsabili vor fi pedepsiţi”, a anunțat liderul de la Kiev. Reprezentanții FSB ar fi transmis, pe surse, că atacatorii ”ar fi avut contacte în Ucraina”.

23-03-2024
10:39

Bilanțul morților a ajuns la 115

Bilanțul morților a ajuns la 115. FSB anunță că atacatorii ar fi folosit “arme automate” și au incendiat cu un “lichid inflamabil” sala de concerte de la periferia Moscovei. Serviciul rus de informații a mai spus și că atacatorii ar fi avut “contacte” în Ucraina și că plănuiau să fugă în această țară.

Între timp, Maia Sandu și-a exprimat condoleanțele pentru familiile celor uciși în atentat.

23-03-2024
09:41

Patru suspecți au fost arestați

Șeful FSB a anunțat că patru persoane au fost arestate fiind suspecți în comiterea atacului de la concert. Oficialul rus a precizat că președintelui Putin i s-a adus la cunoștință că 11 persoane au fost reținute în cadrul anchetei, iar pentru patru s-a dispus arestarea.

Primele informații legate de arestări au fost furnizate de către un membru al Dumei de Stat, Aleksandr Hinstein, care a citat „informații preliminare” potrivit cărora atacatorii ar fi fost reperați de către poliție în regiunea Briansk, la 340 km sud-vest de Moscova.

În timpul urmăririi, s-au tras focuri de armă şi maşina s-a răsturnat. Un terorist a fost reţinut la faţa locului, iar restul au fugit în pădure. În urma căutărilor, un al doilea suspect a fost găsit şi reţinut în jurul orei 3:50. Căutările pentru ceilalţi continuă”, a declarat Hinstein.

Acesta nu a putut preciza câte persoane au scăpat, însă a spus că în mașină au fost găsite un pistol, un încărcător pentru o puşcă de asalt şi paşapoarte din Tadjikistan. Între timp, autoritățile au anunțat un nou bilanț al atacului terorist, numărul morților ajungând la 93.

23-03-2024
06:15

Bilanțul morților crește. Reacția lui Vladimir Putin

Bilanțul celor decedați a ajuns la peste 60 de morți și se așteaptă să se mai înregistreze și alți morți. Numărul răniților depășește 100. Autoritățile ruse continuă cercetările la fața locului pentru a se stabili cu exactitate cauzele și cine sunt atacatorii.

Președintele Vladimir Putin le-a urat însănătoșire grabnică celor răniți, conform vicepremierului Federației Ruse. “Noi şi ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Albertovici Muraşko, i-am raportat preşedintelui despre starea de sănătate a pacienţilor, preşedintele le-a urat tuturor însănătoşire şi le-a mulţumit medicilor”, a declarat Tataiana Golikova reporterilor după vizita la Institutul de Cercetare Sklifosovsky.

Liderul Chinei, Xi Jinping, i-a trimis condoleanțe omologului său și a condamnat cu fermitate actul terorist.

22-03-2024
22:20

Presa rusă publică imagini cu un Renault Logan alb, presupusa mașină a teroriștilor

Publicația rusă RIA Novosti scrie că autoritățile din Moscova sunt pe urmele unei mașini Renault Logan de culoare albă. Se presupune că teroriștii ar fi folosit acest vehicul pentru a ajunge la sala Crocus.

Polițiștii caută un Renault Logan alb cu numere de înmatriculare Tver în legătură cu atacul terorist de la sala Crocus. Se caută și un Renault Fluence gri. Numărul lui este cunoscut doar parțial. Se caută aceste mașini în Moscova, regiunea Moscovei și regiunile din apropiere”, anunță serviciile de urgență ruse pe Telegram.

 

22-03-2024
21:59

Ministerul Sănătății din Rusia: 8 copii printre victimele atacului

Ministerul Sănătății din Rusia a publicat o listă cu 146 de victime ale atacului terorist de la sala de concerte Crocus. Nouă persoane sunt în stare extrem de gravă. Printre victime se numără și 8 copii.

Reamintim că FSB a raportat, în urmă cu câteva ore, că 40 de persoane au murit în urma atacului terorist de la sala de eveniment Crocus din regiunea Moscova. Alte peste 100 de persoane au fost rănite.

22-03-2024
21:38

Gruparea Stat Islamic revendică atacul armat de la Moscova

Într-un mesaj transmis pe canalul de Telegram, vineri seara, în jurul orei 23.30, Gruparea Stat Islamic (ISIS) a revendicat atacul armat asupra sălii de concerte din Moscova, despre care autoritățile ruse au declarat că s-a soldat cu 40 de morți și peste 100 de răniți.

Luptătorii ISIS ”au atacat o mare adunare… la periferia capitalei ruse Moscova”, a anunțat grupul terorist în comunicatul postat pe aplicația de mesagerie Telegram.

22-03-2024
21:18

Mai multe state din Uniunea Europeană au condamnat atacul armat din Moscova. Condoleanțe pentru familiile victimelor

Masacrul de vineri seara de la Moscova a stârnit reacții din toate colțurile planetei. State prietene cu regimul Putin au condamnat atacul și au transmis mesaje de condoleanțe la Kremlin.

La rândul ei, Uniunea Europeană şi-a exprimat consternarea faţă de atacul armat comis în cursul serii la o sală de concerte de la periferia Moscovei, care s-a soldat cu cel puţin 40 de morţi şi peste 100 de răniţi. Bruxellesul a condamnat “orice atac împotriva civililor“.

UE este tulburată şi consternată de relatările despre un atac terorist la Crocus City Hall din Moscova“, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Peter Stano, pe contul său oficial de X.

De asemenea, blocul comunitar “condamnă orice atac împotriva civililor“, a adăugat Stano, care a mai spus: “Gândurile noastre se îndreaptă către toţi cetăţenii ruşi afectaţi” de atac.

Individul, și alte state Europene au transmis condoleanțe familiilor victimelor și au condamnat atacul. Printre ele: Franța, Austria, Marea Britanie, Elveția, Grecia, Slovenia, Slovacia, Republica Moldova.

22-03-2024
20:29

Dmitri Medvedev, fostul președinte rus, amenință: ”Rusia îi va ucide pe liderii ucraineni dacă au legătură cu atacul de la Moscova”

În urmă cu puțin timp a venit o reacție și de la Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei şi actualul număr doi în Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse.

Acesta a ameninţat, după atacul de la sala de concerte din Moscova, că ”Rusia îi va ucide pe liderii ucraineni dacă au legătură cu atacul de la Moscova”, transmite Barrons.

Dacă se stabilește că aceştia sunt terorişti ai regimului de la Kiev, este imposibil să se facă altfel cu ei şi cu inspiratorii lor ideologici. Toţi aceştia trebuie găsiţi şi distruşi fără milă ca terorişti, inclusiv oficialii statului care au comis o asemenea atrocitate. Moarte pentru moarte”, spune Medvedev.

22-03-2024
20:19

Vladimir Putin, informat despre atacul armat. Liderul de la Kremlin, la curent cu intervenția forțelor de securitate

Vladimir Putin primește actualizări regulate despre atacul armat de sala de concerte Crocus de lângă Moscova, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Sky News.

Peskov a mai spus că președintele rus a dat toate instrucțiunile necesare în legătură cu incidentul. Moscova a mai anunțat, vineri seara, că va solicita o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu atacul terorist din Capitală.

22-03-2024
19:39

Ucraina anunță că nu este implicată în atacul armat din Moscova

Într-un mesaj postat pe rețeaua X, consilierul șefului biroului lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, susține că Ucraina nu este implicată în atacul armat care a avut loc la Moscova.

Anterior, și SUA, printr-un comunicat al Casei Albe, a precizat că nu deține nicio informație care să indice o implicare ucraineană în situația extrem de gravă din Rusia.

22-03-2024
19:20

FSB evacuează oamenii din sala de concerte. Atacatorii, baricadați în zonă

Publicația Russia Today (RT) scrie că, în aceste momente, la Crocus City Hall, are loc o evacuare a oamenilor rămași blocați la interior de către FSB (serviciul secret al Federației Ruse).

Se pare că atacatorii, care sunt liberi, sunt baricadați și ei într-o incintă din sala de concerte unde a avut loc masacrul. Presa rusă vorbește de 5 indivizi care au deschis focul. RIA Novosti notează că acoperișul sălii de concerte este în curs de prăbușire. 

22-03-2024
18:51

Ministerul rus de Externe: ”Întreaga comunitate internațională trebuie să condamne atacul terorist din Moscova”

În urma masacrului de la sala de concerte din Moscova, Ministerul rus de Externe a transmis un mesaj. Forul de la Kremlinul spune că ”întreaga comunitate mondială trebuie să condamne atacul terorist din sala Crocus”.

Sergey Sobyanin, primarul capitalei ruse, a decis să anuleze toate evenimentele sportive, culturale și alte evenimente publice de la Moscova în acest weekend. 

Între timp, incendiul de la Crocus City Hall pare să se intensifice. La ora 21.30, o a doua explozie puternică a fost raportată în sala de evenimente unde a avut loc atacul terorist. 

22-03-2024
18:28

Bilanțul victimelor atacului din Moscova, conform presei locale: 40 de morți și peste 100 de răniți

Informațiile care vin în acest moment din presa rusă anunță un bilanț cutremurător al victimelor atacului armat din Moscova. Se pare că au murit 40 de oameni și alți peste 100 au fost răniți. La fața locului au fost trimise 70 de ambulanțe.

Un jurnalist de la The Moscow Times a afirmat că o ”grenadă sau o bombă incendiară” a fost aruncată după ce împușcăturile au izbucnit vineri seara. Acest lucru ar fi la originea incendiului izbucnit la sala de concerte.

Panică la Moscova, vineri seară, acolo unde un atac armat s-a soldat cu mai mulți morți și răniți. Indivizi mascați cu deschis focul cu mitraliere într-o sală de concerte.

Atac armat în Moscova, soldat cu morți și răniți. Indivizi mascați au deschis focul la o sală de concerte

Din primele informații oferite de presa rusă, aflăm că acest atac armat s-a petrecut înaintea unui concert. Acesta avea loc în apropiere de Moscova, în localitatea Krasnogorsk.

ADVERTISEMENT

Conform agenției TASS, persoane necunoscute au deschis focul la sala de concerte Crocus City Hall. Oamenii sunt evacuați după incidentul armat din această seară.

Pe site-urile de socializare apar imagini cu clădirea unde s-a petrecut atacul. Aceasta este în flăcări. Publicația locală Kommersant.ru scrie că împușcăturile ar fi provenit de la o mitralieră.

ADVERTISEMENT

La originea atacului ar fi persoane în echipament de camuflaj. Un clip postat pe X (fostul Twitter) prezintă primele momente ale atacului. Se pot observa cei trei indivizi care pur și simplu trag în toate persoanele apărute în cale.

Autoritățile încă nu au avut nicio reacție. Se pare că numărul de victime este unul destul de mare. Pe platforma X au apărut mesaje care indică 20 de morți și zeci de răniți. Alte informații spun că cel puțin 100 de oameni încă sunt blocați în zona sălii de concerte.

ADVERTISEMENT

În sala de concerte unde a avut loc atacul – Crocus City Hall – urma să aibă loc un concert al grupului Picnic. Reprezentantul formației, Dmitri Chernyshevsky, a avut o reacție în presa rusă.

Nu suntem în Crocus, am fost scoși de acolo. Ni s-a spus că niște oameni cu mitraliere au început să tragă. Nu am detalii, doar oameni care au spus ceva. Acum este un mare incendiu la Crocus. Eu personal l-am văzut, pot confirma. Acoperișul lui Crocus este în flăcări. Eram în sala de schimb când a început totul”.

ADVERTISEMENT

Primarul Capitalei ruse, Serghei Sobianin, spune că echipele de la serviciile de urgență vor acorda asistență tuturor celor răniți în urma tragediei petrecute la sala Crocus.

ADVERTISEMENT