News

ISIS, un nou mesaj după atacul din Rusia: ”Război normal între Statul Islamic și țările anti-islam”

ISIS a difuzat sâmbătă o fotografie care, susține gruparea teroristă, îi înfățișează pe cei patru luptători care au fost în spatele atacului armat.
23.03.2024 | 22:37
ISIS un nou mesaj dupa atacul din Rusia Razboi normal intre Statul Islamic si tarile antiislam
ISIS a transmis un nou mesaj după atacul terorist de la Moscova Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

ISIS a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar există indicii că Rusia urmărește să lege atacul de Ucraina, în ciuda mesajelor categorice ale oficialilor ucraineni conform cărora Kievul nu are nimic de-a face cu acest atac.

ISIS, un nou mesaj după atacul din Rusia

Autoritățile ruse au declarat sâmbătă că au arestat 11 persoane, inclusiv pe cei patru bărbați care au deschis focul, în legătură cu atacul terorist.

ADVERTISEMENT

Gruparea Stat Islamic a emis o declarație suplimentară în care oferă mai multe detalii despre atacul de aseară asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, despre care gruparea a afirmat anterior că se află în spatele acestuia.

Noile detalii – publicate prin intermediul conturilor grupului ISIS de pe aplicația de mesagerie Telegram – spun că patru atacatori au fost implicați în atacul mortal și includ o fotografie care pretinde că îi arată pe cei patru atacatori, toți mascați.

ADVERTISEMENT

Actualizarea provine de la postul de știri al grupului Amaq, care a fost, de asemenea, sursa revendicării inițiale. Niciuna dintre cele două declarații ale Amaq nu a indicat care dintre ramurile regionale ale ISIS a fost responsabilă pentru atac.

În ceea ce privește motivul, Amaq spune că “atacul vine în contextul războiului normal în curs de desfășurare între Statul Islamic și țările [anti-islam]”, scrie BBC.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al grupării teroriste afirmă că atacul a fost comis de “luptători” care erau înarmați cu “mitraliere, un pistol, cuțite și bombe incendiare” și că atacul a fost precedat de o misiune de recunoaștere “concertată”.

Rusia nu a comentat încă aceste afirmații, dar SUA au declarat că este credibil faptul că gruparea Stat Islamic ar putea fi în spatele atacului.

ADVERTISEMENT

Patru suspecți nu ar fi cetățeni ruși

Guvernul rus afirmă că cei patru suspecți arestați în urma atacurilor de vineri nu sunt cetățeni ruși. “Toți sunt cetățeni străini”, afirmă Ministerul de Interne într-un comunicat.

Identitatea atacatorilor nu a fost anunțată, dar rapoarte neconfirmate au menționat cetățeni din Tadjikistan, iar deputatul rus Alexander Khinshtein a declarat că în mașina de fugă au fost găsite pașapoarte din această țară. Ministerul de Externe din Tadjikistan a negat anterior implicarea cetățenilor săi în atac.

ADVERTISEMENT