News

Cine l-a racolat pe Traian Băsescu pentru a colabora cu Securitatea

18.05.2021 | 08:39
Cine la racolat pe Traian Basescu pentru a colabora cu Securitatea
ADVERTISEMENT

Au ieșit la iveală noi informații cu privire la colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea. Cine l-a racolat pe fostul președinte.

În „Registrul cu persoanele din rîndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate” apare și numele fostului șef al statului. Documentele dovedesc că acesta a fost colaborator al Securității.

ADVERTISEMENT

Potrivit actelor prezentate în emisiunea 100% de la Realitatea Plus, Traian Băsescu a fost racolat în toamna anului 1978. Locotenentul major de Securitate Mihai Avramides (Avramidis) a fost cel care ar fi făcut-o.

Cine l-a racolat pe Traian Băsescu pentru a colabora cu Securitatea

Fostul președinte era folosit drept sursă în portul Constanța. Radu Cristescu, depudat PSD, a explicat că dovezile vorbesc de la sine.

ADVERTISEMENT

„A luat-o de jos Băsescu. A fost informator prima dată, a fost racolat. Lucrurile au ieșit la suprafață cu toate că i s-a garantat că nu mai există absolut nimic și că totul a fost distrus și ați văzut că după ce nu a mai fost președinte, pe un raft pa CNSAS (n.r. Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității) s-a găsit o hârtie,” a spus Radu Cristescu.

„Că nu s-au găsit mai multe. S-a găsit o hârtie care era lipsă la un dosar de rețea și uite așa am aflat. Toată lumea știa treaba asta, dar nu existau dovezi. Este clar,” a subliniat acesta.

ADVERTISEMENT

„Este scrisul lui, dar și acum, după atâția an,i încă se bucură probabil de o anumită susținere pentru că apelul va fi judecat peste un an, adică în noiembrie. Lui, mi se pare că la sfârșitul anului i s-a dat decizia de colaborare cu Securitatea și Înalta Curte sau Curtea de Apel, nu știu unde se judecă, a zis în noiembrie vom vedea,” a adăugat.

Potrivit deputatului PSD, sistemul creat de fostul președinte funcționează și în momentul de față: „acest sistem pe care îl vedem acum, acest sistem care lucrează în continuare a fost creat tocmai de Traian Băsescu.(…)”

ADVERTISEMENT

„Dar ceea ce este grav este că acest sistem, creat de Băsescu, funcționează în continuare. Dar, atenție, e creat de Băsescu, sau de alde Avramides (n.r. Mihai Avramides, locotenentul major de Securitate, care l-ar fi folosit pe Traian Băsescu drept sursă) și de alții care l-au păstorit și l-au folosit și l-au orientat către cea mai mare funcție în stat? (…),” a adăugat.

Cristescu compară comunismul cu sistemul afișat de USR: „îl aveți pe Băsescu, care reprezintă securismul pe care noi l-am trăit. Pentru că și eu am o vârstă și am trăit în acest stat comunist. Și aveți noul sistem securist, reprezentat de USR la cel mai înalt nivel.”

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securității de judecătorii de la Curtea de Apel București, în anul 2019. Potrivit hotărârii pronunțate, principalul document care îl încriminează este o notă informativă completată și semnată olograf.

Respectiva notă a fost datată la 5 mai 1975, iar Băsescu anunța intenția unui coleg de facultate de a nu se întoarce în țară. Fostul președinte a atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar începerea procesului a fost programată la 5 noiembrie 2021.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Capcana de la semafor. Rămâi pe loc fără permis
Capcana de la semafor. Rămâi pe loc fără permis
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută....
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută. Românii, prinși între negocierile pentru funcții și excentricitatea moștenită de acasă
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc...
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el