News

Cine l-a racolat pe Traian Băsescu pentru a colabora cu Securitatea

18.05.2021 | 08:39
Cine l-a racolat pe Traian Băsescu pentru a colabora cu Securitatea
Cine l-a racolat pe Traian Băsescu pentru a colabora cu SecuritateaSursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
ADVERTISEMENT

Au ieșit la iveală noi informații cu privire la colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea. Cine l-a racolat pe fostul președinte.

În „Registrul cu persoanele din rîndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate” apare și numele fostului șef al statului. Documentele dovedesc că acesta a fost colaborator al Securității.

Potrivit actelor prezentate în emisiunea 100% de la Realitatea Plus, Traian Băsescu a fost racolat în toamna anului 1978. Locotenentul major de Securitate Mihai Avramides (Avramidis) a fost cel care ar fi făcut-o.

ADVERTISEMENT

Cine l-a racolat pe Traian Băsescu pentru a colabora cu Securitatea

Fostul președinte era folosit drept sursă în portul Constanța. Radu Cristescu, depudat PSD, a explicat că dovezile vorbesc de la sine.

„A luat-o de jos Băsescu. A fost informator prima dată, a fost racolat. Lucrurile au ieșit la suprafață cu toate că i s-a garantat că nu mai există absolut nimic și că totul a fost distrus și ați văzut că după ce nu a mai fost președinte, pe un raft pa CNSAS (n.r. Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității) s-a găsit o hârtie,” a spus Radu Cristescu.

ADVERTISEMENT

„Că nu s-au găsit mai multe. S-a găsit o hârtie care era lipsă la un dosar de rețea și uite așa am aflat. Toată lumea știa treaba asta, dar nu existau dovezi. Este clar,” a subliniat acesta.

„Este scrisul lui, dar și acum, după atâția an,i încă se bucură probabil de o anumită susținere pentru că apelul va fi judecat peste un an, adică în noiembrie. Lui, mi se pare că la sfârșitul anului i s-a dat decizia de colaborare cu Securitatea și Înalta Curte sau Curtea de Apel, nu știu unde se judecă, a zis în noiembrie vom vedea,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Potrivit deputatului PSD, sistemul creat de fostul președinte funcționează și în momentul de față: „acest sistem pe care îl vedem acum, acest sistem care lucrează în continuare a fost creat tocmai de Traian Băsescu.(…)”

„Dar ceea ce este grav este că acest sistem, creat de Băsescu, funcționează în continuare. Dar, atenție, e creat de Băsescu, sau de alde Avramides (n.r. Mihai Avramides, locotenentul major de Securitate, care l-ar fi folosit pe Traian Băsescu drept sursă) și de alții care l-au păstorit și l-au folosit și l-au orientat către cea mai mare funcție în stat? (…),” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Cristescu compară comunismul cu sistemul afișat de USR: „îl aveți pe Băsescu, care reprezintă securismul pe care noi l-am trăit. Pentru că și eu am o vârstă și am trăit în acest stat comunist. Și aveți noul sistem securist, reprezentat de USR la cel mai înalt nivel.”

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securității de judecătorii de la Curtea de Apel București, în anul 2019. Potrivit hotărârii pronunțate, principalul document care îl încriminează este o notă informativă completată și semnată olograf.

ADVERTISEMENT

Respectiva notă a fost datată la 5 mai 1975, iar Băsescu anunța intenția unui coleg de facultate de a nu se întoarce în țară. Fostul președinte a atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar începerea procesului a fost programată la 5 noiembrie 2021.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri