News

Cine sunt cei doi consilieri controversaţi care şi-au păstrat scaunele indiferent de regim! I-au sfătuit pe Dăncilă, Orban şi Cîţu!

12.04.2021 | 15:36
Cine sunt cei doi consilieri controversati care siau pastrat scaunele indiferent de regim Iau sfatuit pe Dancila Orban si Citu
ADVERTISEMENT

FANATIK îţi prezintă cine sunt cei doi consilieri controversați care au rămas în Guvern, indiferent de regim. Aceştia sunt foști parlamentari și au sfătuit trei prim-miniștri, deși au avut probleme grave cu legea.

Au avut probleme cu legea, dar nu s-au lăsat! Au rezistat în echipele de consilieri a trei premieri diferiți! Ambiția și sprijinul de care se bucură i-au plasat lângă Viorica Dăncilă, Ludovic Orban și Florin Cîțu, chiar dacă fosta lideră a PSD era de stânga, iar ultimii doi premieri de dreapta. Cu toate că sunt consilieri onorifici sau de stat este clar că funcțiile le conferă suficientă influență pentru că altfel nu și-ar dori un post în executiv.

ADVERTISEMENT

Componența echipei de consilieri a primului ministru, Florin Cîțu, a fost până de curând ținută la secret. Fără prea multe explicații în acest sens, deși consilierii de stat sunt remunerați din bani publici. La presiunea venită dinspre mass media, cei de la Palatul Victoria au catadicsit totuși să dezvăluie cine îi influențează deciziile premierului. Așa a ieșit la suprafață plasarea fostei deputate PNL, supranumită ”prințesa cartofilor”, Mara Mareș, grație afacerilor cu respectivele legume, derulate de influentul său tată, de la parlament la guvern.

Deloc surprinzătoare nu este nici păstrarea la masa decizională a controversatului Andi Manciu, cel care nu are licență, deși fișa postului de consilier de stat o cere. Probabil că atipice pentru orice state cu democrații consolidate ar părea și menținerea în funcții, indiferent de coloratura politică a cabinetelor, a unor consilieri cu sensibilități accentuate la litera și spiritul legii precum Remus Borza și Laszlo Borbely.

ADVERTISEMENT

De la ministru s-a mulțumit să fie… consilier

Consilierul de stat în Departamentul pentru Dezvoltarea Durabilă, Laszlo Borbely, a fost ales deputat începând din 1990 și până în 2016. Cu alte cuvinte, acesta a deținut șase mandate în Camera Inferioară a Parlamentului, toate din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR). Mai mult, Laszlo Borbely a fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor în două guverne, respectiv în Cabinetul Boc II( 23 decembrie 2009 – 5 aprilie 2012) și în cel condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Însă, la data de 5 februarie 2015, Direcția Națională Anticorupție a cerut procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să sesizeze Camera Deputaților în vederea începerii urmăririi penale a lui Laszlo Borbely. Udemeristul era învinuit de 3 infracțiuni de trafic de influență. Conform DNA, în calitatea sa de Ministru al Mediului și Pădurilor, Borbely ar fi intervenit asupra unor funcționari din subordine pentru susținerea intereselor private ale unor societăți comerciale. În schimbul acestor intervenții, consilierul de stat de azi ar fi primit diferite sume de bani și alte foloase necuvenite. În martie 2015, Parlamentul a votat împotriva deschiderii unei anchete de corupție.

ADVERTISEMENT

După acest moment, UDMR nu l-a mai trecut pe listele sale pentru alegerile parlamentare din 2016. În schimb, fostul ministru al Mediului nu s-a putut abține să stea departe de clădirea guvernului, în care lucrează nestingherit și în prezent.

Consilierul Borza, competent, dar condamnat cu suspendare

Lazslo Borbely nu este singurul demnitar care a fost certat cu legea în trecut. În structura cancelariei premierului Cîțu figurează și Remus Borza tot pe o funcție de consilier. În cazul său doar onorific. Cu câteva zile înainte de Revelionul dintre anii 2019-2020, la vremea respectivă încă deputat afiliat PSD, Remus Borza era numit consilier onorific al premierului Ludovic Orban. Numai că Borza a fost consilier onorific și al fostului prim-ministru Viorica Dăncilă. Dăncilă l-a numit pe Remus Borza în luna iunie a anului 2019 în funcția de consilier onorific pe probleme economice, însă l-a demis după numai o săptămână în urma unor declarații controversate privind concedierile necesare în aparatul bugetar.

ADVERTISEMENT

Remus Borza a fost deputat de Braşov între 2016-2020, ales pe listele ALDE. Ulterior, a demisionat din ALDE și a activat o vreme ca deputat independent. Apoi, a înființat platforma Forța Națională, care a fost preluată și transformată în partid de exclușii din ALDE. Din 3 iunie 2019, Remus Borza a activat în grupul parlamentar al PSD, fără adeziune, până la finalul mandatului său. Cu toate acestea, Borza s-a numărat printre cei cinci deputații afiliați PSD care au votat învestirea Guvernului Ludovic Orban. Cel mai probabil în semn de prețuire pentru cel care a trădat PSD, Oban l-a luat cu el în executiv pe Borza, cerându-i lui Cîțu să îl păstreze în funcție și azi.

Pe 16 februarie 2015, administratorul judiciar al Hidroelectrica de la aceea vreme, Remus Borza, era condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 1 an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese în 34 de cazuri. Borza și partenera sa de afaceri au fost trimiși în judecată în octombrie 2013 de către procurorii Parchetului Curții de Apel București. Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, în care Remus Borza este partener, a angajat în numele societății casele de avocatură Borza & Asociații și Piperea&Asociații pentru 74 de procese pe care compania le avea cu creditorii. Pentru onorarii a fost alocat un buget total de 220.000 euro.

 

ADVERTISEMENT