News

Cine sunt cei șase lideri ai grupării Hamas pe care Israelul vrea să-i ucidă. Netanyahu: „Vom continua până la îndeplinirea obiectivelor”

Principalii șase lideri ai Hamas pe care Israelul vrea să-i elimine. Pe urmele lor Netanyahu a trimis unități ale Mossad și Shin Bet
04.12.2023 | 15:48
Cine sunt cei sase lideri ai gruparii Hamas pe care Israelul vrea sai ucida Netanyahu Vom continua pana la indeplinirea obiectivelor
Benjamin Netanyahu și-a trimis serviciile speciele pe urmele liderilor Hamas / Foto: Facebook, Hepta
ADVERTISEMENT

La opt săptămâni de la atacul din 7 octombrie și în condițiile în care luptele dintre Israel și Hamas au fost reluate, vineri, statul evreu este hotărât să elimine principalii lideri ai grupării teroriste. Războiul Israelului împotriva grupării teroriste Hamas în Fâșia Gaza va continua până când „toate obiectivele sale vor fi atinse”, a subliniat, sâmbătă, premierul israelian Benyamin Netanyahu.

Vânătoare totală împotriva Hamas

„Nu putem atinge aceste obiective fără a continua operațiunile terestre” care „au fost esențiale pentru obținerea rezultatelor de până acum”, a adăugat Netanyahu în timpul primei sale conferințe de presă după armistițiul de o săptămână între Israel și Hamas și reluarea operațiunilor militare israeliene în Fâșia Gaza. „Armata israeliană continuă să își extindă operațiunea terestră împotriva Hamas în întreaga Fâșie Gaza. Armata operează oriunde există bastioanele Hamas”, a declarat duminică seara, principalul purtător de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

ADVERTISEMENT

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că a lovit „peste 400 de ținte” în Fâșia Gaza. Guvernul Hamas a raportat 240 de morți în 24 de ore în enclava palestiniană. În urma atacului din 7 octombrie, despre care statul evreu susține că a ucis 1.200 de persoane și a dus la represalii mortale împotriva palestinienilor din Gaza, liderii israelieni și-au declarat în mod repetat intenția de a-i elimina pe liderii Hamas. În ajunul începerii armistițiului, premierul Benyamin Netanyahu a declarat într-o conferință de presă că a dat instrucțiuni Mossadului să îi vizeze pe liderii mișcării palestiniene „oriunde s-ar afla”.

Operațiunea „Nili”

Încă din 22 octombrie, presa israeliană susținea că statul evreu a pus la punct o operațiune specială pentru eliminarea membrilor Hamas implicați în atacul din 7 octombrie. Nume de cod al acestei opețiuni est „ Nili”, acronimul expresiei biblice „Domnul lui Israel nu va minți”. Potrivit lui Ahron Bregman, un politolog israelian de la King’s College din Londra, operațiunea este condusă de „o unitate comună a Shin Bet și Mossad”, adică serviciile de securitate internă și de informații externe.

ADVERTISEMENT

Mai mulți comandanți ai mișcării palestiniene au fost deja uciși. Ayman Nofal, unul dintre liderii brigăzilor Al-Qassam, aripa armată a Hamas, a fost ucis într-un atac israelian în centrul Fâșiei Gaza. Dar și Ibrahim Biari, prezentat ca fiind unul dintre responsabilii atacului din 7 octombrie, ucis în bombardamentul asupra taberei de refugiați Jabalya din Gaza. Și, mai recent, Ahmed Ghandur, comandantul brigăzii din nordul Gaza, Ayman Siam, șeful rețelei Hamas de lansare de rachete, Wael Rajab și Raafat Salman, ale căror decese au fost confirmate de mișcarea islamistă.

În ceea ce privește eliminarea liderilor Hamas, totul depinde de locul unde se află aceștia, spune Wassim Nasr, jurnalist specialist în mișcările jihadiste. „Să elimini liderii Hamas în timpul unei operațiuni militare în Fâșia Gaza sau chiar în Liban este un lucru, să o faci în Qatar sau într-o țară terță este cu totul altceva. Consecințele diplomatice nu sunt deloc aceleași”, spune el, scrie RFI.

ADVERTISEMENT

Potrivit ziarului israelian Yedioth Ahronoth, citat de agenția de presă turcă Anadolu, șase lideri ai mișcării palestiniene „se află în vizorul Israelului”. Trei dintre ei se află în interiorul Fâșiei Gaza, iar ceilalți trei în afara acesteia.

Cei prezenți în Fâșia Gaza- Mohammed Deif, inamicul public numărul 1 al Israelului

Mohammed deif a fost cel care a anunțat începerea operațiunii „Potopul al-Aqsa”, lansată împotriva Israelului la 7 octombrie. Născut în 1965 în tabăra de refugiați Khan Younis sub numele de Mohammed Diab al-Masri, Mohammed Deif este liderul brigăzilor Ezzedin al-Qassam, aripa armată a Hamas.

ADVERTISEMENT

Deif este considerat a fi inginerul tunelurilor construite sub Fâșia Gaza, care permit luptătorilor Hamas să intre în Israel, și unul dintre promotorii producției de rachete la scară industrială. Israelul îl acuză, de asemenea, că a pus la cale o serie de atacuri kamikaze împotriva civililor israelieni în anii 1990 și din nou între 2000 și 2006.

Pisica cu nouă vieți

Vânat timp de peste 20 de ani de serviciile israeliene, Mohammed Deif a scăpat de multiple tentative de asasinat. Soția și fiica sa au murit într-una dintre ele în 2014. Aceste tentative l-au costat un ochi, o mână și un picior. Ca urmare, el a câștigat porecla „pisica cu nouă vieți”.

Yahya Sinwar, șeful Hamas în Gaza

Acesta este considerat creierul din spatele atacului din 7 octombrie. Armata israeliană îl vede ca fiind „chipul răului”. Născut tot în 1962 în tabăra Khan Younis, Yahya Sinwar a fondat în 1988 Majd, serviciul de securitate internă al Hamas. El este responsabil în special de depistarea informatorilor. Cruzimea sa i-a adus porecla de „Măcelarul din Khan Younis”.

A fost arestat pentru prima dată de Israel în 1982, la vârsta de 19 ani, apoi din nou în 1985 și din nou în 1988, pentru uciderea a 12 palestinieni. A fost apoi condamnat la patru pedepse cu închisoarea pe viață. În cele din urmă, a fost eliberat în 2011, în cadrul unui schimb de prizonieri menit să îl elibereze pe soldatul Gilat Shalit, care se afla în mâinile Hamas. Patru ani mai târziu, numele său a fost adăugat pe lista SUA a „teroriștilor internaționali”.

În 2017, a devenit șeful biroului politic al Hamas din Gaza. A renunțat la retorica sa belicoasă împotriva Israelului,  Yahya Sinwar susține că vrea să dezvolte economic enclava palestiniană. De la atacul din 7 octombrie, el s-ar fi refugiat în rețeaua de tuneluri construite sub Fâșia Gaza.

Marwan Issa, omul din umbră

El este una dintre principalele ținte ale armatei israeliene. Comandant adjunct al brigăzilor al-Qassam, Issa este mâna dreaptă a lui Mohammed Deif. În vârstă de 59 de ani, s-a remarcat în anii 1980 ca jucător de baschet, potrivit BBC. A fost arestat de forțele israeliene în timpul primei Intifade din 1987 pentru că s-a alăturat rândurilor Hamas. A rămas în detenție timp de cinci ani. De asemenea, a fost subiectul mai multor tentative de asasinat: în 2006, în timpul unei întâlniri cu Mohammed Deif, apoi în 2014 și 2021.

Cei din afara Fâșiei Gaza- Ismail Haniyeh, liderul politic

Haniyeh este cel mai înalt reprezentant al Hamas. Născut în 1963 în tabăra de refugiați Chati din Gaza, în 1997 a devenit șeful de cabinet al șeicului Ahmed Yassin, fondatorul Hamas. În 2006, a devenit prim-ministru al unui guvern de uniune al Autorității Palestiniene, înainte de a fi demis în anul următor de președintele Mahmoud Abbas. Respingând această decizie, a prezidat guvernul Hamas din Fâșia Gaza din 2007 până în 2014.

Trei ani mai târziu, a fost ales șef al biroului politic al mișcării palestiniene, cu sediul în Qatar. De la exilul său voluntar în 2019, el a trăit între Doha și Turcia. El este negociatorul șef al Hamas în cadrul discuțiilor intermediate de Qatar care au dus la un armistițiu de o săptămână, între 24 noiembrie și 1 decembrie.

Khaled Mechaal, figura tutelară

Născut în Cisiordania în 1956, Khaled Mechaal a emigrat împreună cu familia sa în Kuweit, unde a absolvit studiile primare și secundare, înainte de a se muta în Iordania. Khaled Mechaal este considerat unul dintre membrii fondatori ai Hamas și a fost membru al biroului politic al organizației încă de la crearea acesteia. El l-a prezidat din 1996 până în 2017, când a fost înlocuit de Ismail Haniyeh.

În 1997, Mossad a încercat să-l asasineze prin otrăvire. Operațiunea a dus la arestarea a doi agenți israelieni. Doi ani mai târziu, a fost expulzat din Iordania și s-a refugiat în Siria. A fost propulsat în fruntea Hamas în 2004, după asasinarea de către Israel a șeicului Yassin și a succesorului său, Abdelaziz al-Rantissi.

A părăsit Siria pentru Qatar în 2012. În același an, a vizitat Gaza pentru prima dată, pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Hamas. Aflat în continuare în Qatar, el este responsabil de activitățile mișcării islamiste în străinătate din 2021.

Saleh al-Arouri, numărul 2 al Hamas

Este vicepreședinte al biroului politic al Hamas din 2017. Responsabil de activitățile militare ale mișcării palestiniene în Cisiordania, unde s-a născut în 1966, Saleh al-Arouri are un preț pe capul său oferit de Departamentului de Stat al SUA. Încarcerat timp de 15 ani în închisorile israeliene, el a fost expulzat. Potrivit ziarului israelian Yedioth Ahronoth, el a făcut parte din echipa care a negociat eliberarea lui Gilad Shalit.

ADVERTISEMENT
Tags: