News

Război în Israel. Încă 11 ostatici vor fi eliberați luni. Hamas dorește prelungirea armistițiului cu IDF

Război în Israel. Luni, în ultima zi a armistițiului, încă 11 ostatici ar urma să fie eliberați de Hamas. Teroriștii doresc prelungirea înțelegerii privind încetarea focului.
27.11.2023 | 11:09
Razboi in Israel Inca 11 ostatici vor fi eliberati luni Hamas doreste prelungirea armistitiului cu IDF
Război în Israel. Încă 11 ostatici ar trebui să fie eliberați luni. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Război în Israel. Luni, 27 noiembrie, în a patra și ultima zi de armistițiu Hamas – Armata israeliană (IDF), încă 11 ostatici ar urma să fie eliberați din Fâșia Gaza, la schimb cu prizonieri palestinieni.

Război în Israel. Încă 11 ostatici ar trebui să fie eliberați luni

La primele ore ale dimineții acestei zile, Israelul a primit lista ultimilor 11 ostatici care urmează să fie eliberați în ultima zi de armistițiu. De 52 de zile, cei răpiți se află în mâinile teroriștilor din Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT

În ultimele trei zile, Hamas a eliberat 39 de persoane, conform unui acord temporar de încetare a focului, potrivit căruia 50 de ostatici vor fi eliberați în patru zile în schimbul a 150 de prizonieri palestinieni. Acordul poate fi prelungit cu o zi pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați, notează Times of Israel.

Operațiunea de luni pare a întâmpina mici probleme. Astfel, Israelul și Hamas și-au exprimat îngrijorarea cu privire la listele de ostatici și prizonieri care urmează să fie eliberați astăzi, a declarat pentru Reuters un oficial informat pe această temă.

ADVERTISEMENT

În paralel, mediatorii din Qatar lucrează cu ambele părți pentru a rezolva problemele și a evita întârzierile, a spus oficialul. ”Există o mică problemă cu listele de astăzi. Oficialii din Qatar sunt angrenați în discuții cu ambele părți pentru a rezolva problema”, a spus oficialul.

În ultimele trei zile, Israelul a transmis numele femeilor și adolescenților palestinieni pe care i-ar elibera din închisoare, iar Hamas a transmis numele ostaticilor civili israelieni pe care i-ar elibera cu cel puțin 12 ore înainte de eliberarea lor.

ADVERTISEMENT

Hamas dorește prelungirea armistițiului, care se încheie luni

Duminică seara, gruparea Hamas a anunțat că doreşte să prelungească acordul de încetare a focului de patru zile convenit cu Israelul, în speranţa de a asigura eliberarea altor prizonieri palestinieni din închisorile israeliene în schimbul ostaticilor.

Până în acest moment, nu a existat un răspuns imediat din partea oficialilor israelieni la apelul Hamas de duminică seara de a “prelungi armistiţiul după încheierea perioadei de patru zile”.

ADVERTISEMENT

Amintim că încetarea focului între Israel şi Hamas, intermediată de Qatar, care a dus la eliberarea unui al treilea grup de ostatici duminică, a fost programată iniţial să dureze patru zile şi a intrat în vigoare vineri dimineaţă. Săptămâna trecută, toate părţile şi-au exprimat disponibilitatea de a prelungi pauza dacă alţi ostatici ar urma să fie eliberaţi în schimbul prizonierilor.

Pe 7 octombrie 2023, Hamas a răpit aproximativ 240 de persoane în timpul atacului asupra Israelului. Oficialii de la Tel Aviv cred că aproximativ 180 de ostatici se află în continuare în mâinile luptătorilor Hamas.

ADVERTISEMENT
Tags: