Rotativa guvernamentală reprezintă mai mult decât înlocuirea lui Nicolae Ciucă cu Marcel Ciolacu în funcția de premier și rocada între PNL și PSD pe anumite portofolii. Este totodată și ocazia unei remanieri, prin care miniștri care nu au performat sau nu au o imagine publică foarte bună să fie înlocuiți cu figuri noi prin care principalele partide de la putere să compenseze erodarea determinată de actul guvernării.
Adrian Veștea este favoritul pentru ocuparea funcției de ministru al Dezvoltării și Administrației, funcție care ar fi fost exclus să i se acorde în urmă cu un an și jumătate. Deși puțin cunoscut la nivel național, Veștea este foarte influent în județul Brașov. În 2004, el a fost ales ca primar al orașului Râșnov, obținând noi mandate în 2008 și 2012. În pofida faptului că a gospodărit un oraș de mici dimensiuni, succesele sale ca edil i-au determinat pe liberali să-l nominalizeze pentru postul de președinte al CJ Brașov, el obținând această funcție în urma alegerilor locale din 2016.
Adrian Veștea a fost reconfirmat în funcție în 2020 și a fost unul dintre principalii susținători ai lui Ludovic Orban la tensionatul Congres al PNL din septembrie 2021. În ciuda nemulțumirii față de rezultatul alegerilor interne, Veștea a rămas în partid, mai ales că demisia sa ar fi echivalat cu pierderea funcției de președinte al CJ. În timp, relația sa cu actuala conducere a devenit mai bună. Ca președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNJCR), el a reprezentat interesele aleșilor locali ai PNL cu conducerea centrală, iar numirea lui la un minister care gestionează tocmai fonduri destinate cu precădere primăriilor este expresia puterii pe care o au primarii și președinții CJ-urilor în PNL.
Mircea Fechet are șanse mari să devină ministru al Mediului în guvernul Ciolacu, de data aceasta pentru o perioadă mai lungă decât mandatul anterior, de numai o lună. Fechet și-a început activitatea profesională în instituții publice din județul de obârșie, Bacău. Prima funcție deținută la nivel național a fost cea de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) în mai 2012 – martie 2014. În 2019 a fost auditor public extern pentru Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi a României.
După instalarea guvernului Orban, a fost numit secretar de stat în Ministerul Mediului în decembrie 2019, pentru ca în noiembrie 2020 să devină ministru plin, după demisia lui Costel Alexe ca urmare a alegerii acestuia ca președinte al CJ Iași. Însă Fechet a ocupat funcția doar o lună, întrucât portofoliul său a fost alocat UDMR în următorul guvern, condus de Florin Cîțu. Însă Fechet a obținut un mandat de deputat la alegerile parlamentare din decembrie 2020. La congresul PNL din 2021 Fechet a fost ales vicepreședinte al partidului pe domeniul Mediu, Ape și Silvicultură.
Luminița Odobescu, propunerea pentru Ministerul Afacerilor Externe, a făcut studii economice la ASE București, însă apoi a urmat o carieră în diplomație, ocupând inițial mai multe funcții la Reprezentanța României la Uniunea Europeană. În perioada februarie-noiembrie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul MAE și apoi consilier de stat pentru afaceri europene și politică externă în cadrul Cancelariei Primului Ministru (8 noiembrie 2012 – 1 august 2015).
Apoi a fost numită șefa Reprezentanței României la UE, post pe care deținut până în noiembrie 2021, când președintele Klaus Iohannis a cooptat-o în echipa sa prin desemnarea într-un post de consilier prezidențial și șefă a Departamentului pentru Afaceri Europene. Deși desemnată la propunerea PNL, Odobescu nu are afiliere politică, deținând funcții importante în domeniul diplomației, indiferent de partidul care s-a aflat la putere.
Bogdan Mateescu este o altă persoană apolitică pe care liberalii o susțin în noul guvern, pentru șefia Ministerului Justiției. Mateescu este judecător din 2007, inițial în București, apoi în Râmnicu-Vâlcea. În perioada 2013-2017 a fost președinte al Judecătoriei Râmnicu-Vâlcea, pentru ca apoi să devină membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Odată ajuns în CSM, Mateescu a fost unul dintre criticii activității Inspecției Judiciare, el cerând, împreună cu alți membri ai Consiliului, demisia șefului IJ, Lucian Netejoru. Ulterior, Mateescu a fost printre membrii CSM care au votat pentru excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, decizia infirmat apoi de către instanțe.
Raluca Turcan revine la Palatul Victoria după o pauză de aproximativ un an și jumătate, de această dată ca ministru al Culturii. De profesie economist, Turcan a devenit deja unul dintre veteranii politicii românești. A intrat în echipa de comunicare a PNL la începutul anilor 2000, când partidul era condus de Theodor Stolojan, pentru ca în 2004 să obțină primul mandat de deputat, la numai 2008. În urma sciziunii PNL a aripii conduse de Theodor Stolojan și Valeriu Stoica, Turcan a ajuns membru al PDL.
Deși mandatul de deputat i-a fost reînnoit de fiecare dată și a devenit șefă a organizației județene Sibiu, Turcan a rămas în linia a doua a liderilor PDL și apoi PNL până după alegerile parlamentare din 2016. Eșecul usturător al partidului a determinat-o pe Alina Gorghiu să demisioneze de la conducerea PNL, iar Turcan a devenit președinte interimar întrucât organizația ei avusese cel mai bun scor. În această calitate, ea a trebuit să gestioneze finalizarea fuziunii între PNL și PDL și să organizeze Congresul la care Ludovic Orban a devenit președinte.
Deși relația dintre Orban și Turcan a fost glacială mulți ani, primul a desemnat-o pe Raluca Turcan ca vicepremier în guvernele pe care le-a condus. În guvernul Cîțu, ea a ocupat funcția de ministru al Muncii. Deși l-a susținut pe Cîțu la Congres, Turcan a refuzat intrarea în guvernul comun al PNL cu PSD, pentru a reveni în guvernul Ciolacu. În primii ani ai activității sale parlamentare, Raluca Turcan s-a specializat pe domeniul educației, însă nici acum nu a primit acest portofoliu, fiind desemnată ca ministru al Culturii.
Și în rândul noilor miniștri ai PSD regăsim un fost ministru care se reîntoarce la Palatul Victoria. Este vorba de Ștefan-Radu Oprea, susținut pentru portofoliul Economiei și Turismului. Prima funcție politică obținută a fost aceea de prefect de Prahova în 2009, pentru ca în 2012 să devină senator, funcție pe care o ocupă și astăzi. În guvernul Dăncilă a fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
A devenit un lider de prima linie al PSD odată cu preluarea șefiei partidului de către Marcel Ciolacu. Odată cu noul lider, Oprea a devenit purtător de cuvânt al PSD și apoi lider al grupului senatorilor social-democrați. Odată cu ocuparea acestor funcții, Oprea a devenit unul dintre principalii vectori de imagine ai PSD.
Înlocuitorul lui Petre Daea la Ministerul Agriculturii ar putea fi deputatul Florin Barbu. De profesie, Barbu este economist obținând chiar și titlul de doctor. Până în 2014 a ocupat mai multe funcții în cadrul Primăriei Slatina pentru ca apoi să devină director la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (2014-2020). Din 2020 este deputat de Olt În Camera Deputaților ocupă funcția de președinte al Comisiei de agricultură, din decembrie 2021.
Bogdan-Gruia Ivan ar putea deveni cel mai tânăr membru al guvernului Ciolacu, dacă deputatul de 32 de ani va fi desemnat ministru la portofoliul Digitalizării. Ivan are studii de Științe Politice și Administrative la Cluj, iar în momentul de față este doctorand în Sociologie la Universitatea București. A fost ales membru al Camerei Deputaților în 2020, unde activează ca vicepreședinte al C0misiei pentru tehnologia informației.
Ivan provine dintr-o filială puternică a PSD, cea din Bistrița-Năsăud, condusă de președintele CJ, Emil-Radu Moldovan. De altfel, actualul deputat este un protejat al acestuia, Ivan devenind consilier al său la numai 21 de ani și purtător de cuvânt al CJ Bistrița-Năsăud.