News

Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Lista miniștrilor PSD și PNL, fără UDMR

La Cotroceni au avut loc marţi consultări pentru numirea noului premier, iar după ora 14 preşedintele Klaus Iohannis l-a însărcinat pe Marcel Ciolacu să formeze noul guvern.
13.06.2023 | 21:24
Klaus Iohannis la desemnat premier pe Marcel Ciolacu Lista ministrilor PSD si PNL fara UDMR
Marcel Ciolacu a fost desemnat de Klaus Iohannis în funcţia de premier Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
13-06-2023
18:39

PSD și PNL au prezentat lista miniștrilor din Cabinetul Ciolacu, fără UDMR

Marți seara, liderii Coaliției au purtat negocieri pentru noul Guvern Ciolacu. Conducerile PNL și PSD și-au anunțat ministerele. În același timp, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că negocierile cu PNL pentru ministerele din Executiv au eșuat, nereușind să ajungă la un consens.

Până la clarificarea finală a poziției UDMR, o variantă oficială a noului Guvern Ciolacu va fi depusă la Parlament. Apoi, audierile miniștrilor propuși vor avea loc miercuri, în comisiile speciale parlamentare.

Iată cum arată Guvernul Marcel Ciolacu, fără UDMR:

  • Prim-ministru: Marcel Ciolacu (PSD)
  • Vicepremier: Marian Neacșu (PSD)
  • Vicepremier și ministrul al afacerilor interne: Cătălin Predoiu (PNL)

Miniștrii PSD:

  • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: Sorin Grindeanu
  • Ministerul Muncii și Solidarității Sociale: Marius Budăi
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: Adrian Câciu
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Radu Oprea
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Florin Barbu
  • Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
  • Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: Gabriela Firea
  • Ministerul Apărării Naţionale: Angel Tîlvăr
  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Ivan Bogdan-Gruia

Miniștrii PNL:

  • Ministerul Finanțelor: Marcel Boloș
  • Ministru de Interne: Cătălin Predoiu
  • Ministerul Justiției: Alina Gorghiu
  • Ministerul de Externe: Luminița Odobescu
  • Ministerul Dezvoltării: Adrian Veștea
  • Ministerul Mediului: Mircea Fechet
  • Ministerul Educației: Ligia Deca
  • Ministerul Culturii: Raluca Turcan
  • Ministerul Energiei: Sebastian Burduja
13-06-2023
15:46

Reprezentanții UDMR: „Noi am fost flexibili”

Reprezentanții UDMR au anunțat, marți seara,  că formațiunea politică va ieși de la guvernare în cazul în care nu va primi ministerele Mediului și Energiei. Aceștia punctează că au decis deja să renunțe la Ministerul Dezvoltării.

Liderul UDMR Csoma Botond a declarat că sunt „împinși în afara guvernării” și că reprezentanții partidului său sunt „flexibili”, însă Partidul Național Liberal nu vrea să cedeze, potrivit acestuia.

„Noi am fost flexibili, am decis să continuăm și fără Ministerul Dezvoltării. Dar PNL a anunțat că nu cedează. Dar nu înțelegem ce să cedeze PNL, că ambele ministere conduse până acum de UDMR – Dezvoltarea și Mediul, sunt acum la PNL. Am spus să rămânem măcar cu un minister pe care l-am condus. Acceptăm ministerele Energiei și Mediului. Dacă Mediu nu se poate, cu părere de rău nu putem participa la guvernare”, a transmis Csoma Botond.

13-06-2023
14:47

Contre în coaliție la formarea Guvernului: UDMR ar fi acceptat Mediul și Energia, PNL nu renunță la Mediu

Continuă tensiunile în coaliție în legătură cu structura viitorului Guvern Ciolacu. În aceste ore se duc negocieri dure între PNL-PSD și UDMR pentru portofoliile pe care formațiunea lui Kelemen Hunor le primește în Cabinet.

Cele mai noi informații spun că Marcel Ciolacu i-a oferit liderului UDMR Ministerul Energiei, în schimbul Dezvoltării pe care UDMR o va ceda liberalilor, și păstrarea ministerului Mediului. Se pare că PNL vrea și ministerul Mediului.

Înainte de a intra în BPN, Nicolae Ciucă a declarat că ”a rămas stabilit ca PNL să ofere un minister pentru UDMR, Energia. Al doilea e oferit de PSD”. Întrebat dacă PNL e de acord să cedeze UDMR ministerele Energiei și Mediului, Ciucă a spus: ”nu a fost această variantă pe masă. Dacă doresc, pot să ia și Sănătatea (portofoliu aflat acum la PSD)”.

 

13-06-2023
11:12

Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe liderul PSD Marcel Ciolacu, cel care vrea ca noul său Guvern să conducă România pe culmile gloriei.  ”Acest model până acuma a funcționat foarte bine și va funcționa și în continuare. Am avut în prima parte ca prim ministru pe Nicolae Ciucă, care a condus un Guvern format din miniștri desemnați de partidele din coaliție.

România a trecut prin mai multe crize, însă România a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică și toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic nu a venit de la sine.

Faptul că astăzi ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de implicare și seriozitate la nivelul coaliției de guvernare. Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate.

Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci, și au fost rezolvate. În aceste condiții, după consultările pe care le-am avut astăzi cred că nu este nicio surpriză, dar, acum desemnez pentru poziția de prim ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care-l invit să formeze un guvern al coaliției și să continue munca dedicată, serioasă, eficientă și eficace a coaliției. Vă doresc mult succes în negocierile pentru formarea Guvernului și vă aștept pentru depunerea jurământului”, i-a transmis Iohannis lui Ciolacu.

La rândul său, liderul PSD i-a transmis un mesaj președintelui Klaus Iohannis, dar și partenerului de coaliție Nicolae Ciucă. ”Aș dori să vă transmit la mulți ani. Aș dori să-i mulțumesc domnului președinte al PNL, domnului Nicolae Ciucă, pentru gestul de onoare pe care l-a făcut și aș dori să-i mulțumesc din postura de român. România a trecut într-o altă etapă. Dacă guvernul Ciucă a fost despre stabilizarea democrației, îmi doresc ca acest guvern să fie despre reforme”, a declarat Ciolacu.

13-06-2023
10:06

Reprezentanții UDMR, primiți la Cotroceni de Klaus Iohannis

Consultările care au loc, în cursul zilei de marți, la Cotroceni continuă la această oră cu UDMR. Președintele Klaus Iohannis i-a primit pe reprezentanții formațiunii politice după întâlnirea pe care a avut-o cu PSD și PNL.

Având în vedere că discuțiile cu liberalii și social-democrații s-au desfășurat înainte, este posibil ca UDMR să fie exclus din coaliția de guvernare, așa cum s-a vehiculat anterior.

Liderul statului i-a primit pe Kelemen Hunor, președintele UDMR, dar și pe Cseke Attila şi Tanczos Barna. Ulterior, Klaus Iohannis se va consulta și cu reprezentanții partidelor USR și AUR. Se așteaptă ca astăzi să fie desemnat candidatul la funcția de premier.

13-06-2023
09:08

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, primiți de Klaus Iohannis

Klaus Iohannis i-a primit la Cotroceni chiar de ziua sa pe liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă respectiv Marcel Ciolacu. Așa cum era prevăzut, UDMR nu va participa la aceste discuții, liderii acestui partid fiind așteptați după ora 12:30.

Este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să-l nominalizeze pe Marcel Ciolacu drept premier, astfel că țara va intra într-o nouă eră, până la alegerile din 2024. La aceste discuții participă și liderul deputaților minorităților naționale, Varujan Pambuccian.

“Suntem în situaţia pe care am planificat-o încă de acum un an şi jumătate de rotaţie la nivelul premierului şi cred că este extrem de important să observăm că ceea ce s-a început şi s-a discutat ca o soluţie pentru stabilitatea României continuă în parametrii planificaţi şi de aceea suntem acum aici ca să continuăm”, a declarat Iohannis.

13-06-2023
08:06

Nicolae Ciucă este noul preşedinte al Senatului

Nicolae Ciucă a fost votat marţi pentru funcţia de preşedinte al Senatului, cu 88 de voturi pentru şi 16 împotrivă.

“Doresc să vă mulțumesc pentru votul dvs. de încredere și să vă asigur că vom continua să desfășurăm activitatea pentru realizarea obiectivelor coaliției și sprijinirea activităților guvernamentale”, a spus fostul premier, la finalul votului.

Candidata propusă de USR, Anca Dragu, a obţinut 16 voturi “pentru” şi 88 împotrivă.

Interesant, PNL și PSD au fost invitate împreună la consultări, fără UDMR, partid care ar putea să sară din schemă de această dată la alcătuirea noului Guvern. Cert e că președintele Klaus Iohannis a invitat partidele la consultări, iar toată lumea așteaptă ca Iohannis să-l desemneze pe Ciolacu drept premier.

Consultări la Cotroceni pentru numirea noului premier

Conform programului oficial al consultărilor, Klaus Iohannis se va întâlni la 12:00 cu reprezentanții PNL, PSD și cei ai minorităților naționale. Liderii UDMR au fost chemați ulterior, separat de partidele care formează coaliția de guvernare, deși UDMR ar face parte din această categorie.

ADVERTISEMENT

De la ora 13:00, Klaus Iohannis se va vedea cu reprezentanți ai USR, iar de la 13.30 cu reprezentanți AUR. E de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să anunțe viitorul premier spre finele zilei, cel mai probabil fiind vorba de actualul lider al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu.

Tot marți, 13 iunie, fostul premier Nicolae Ciucă ar urma să fie votat președinte al Senatului. Important de reținut, de la ora 16:00 vor exista ședințe importante în PNL și PSD, menite să definitiveze lista miniștrilor, după runde de negocieri care au desemnat portofoliile atribuite fiecărei formațiuni politice.

ADVERTISEMENT

Potrivit surselor News.ro, PNL ar urma să trimită trei femei în Guvern, mai exact Ligia Deca, care rămâne ministru al educației, Raluca Turcan, nou ministru al culturii și Nicoleta Pauliuc, care ar urma să preia MAI sau Apărarea. Dacă totul decurge conform planului, noul Guvern va fi votat joi de către Parlament.

Nicolae Ciucă a transmis un ultim mesaj oficial în momentul în care și-a depus mandatul, anunțând că are încredere că viitorul Guvern va fi la fel de responsabil precum cel pe care l-a condus în ultimii ani. ”În urmă cu două săptămâni, am decis amânarea depunerii mandatului de prim-ministru, pentru că poziția responsabilă era să gestionăm cu prioritate criza din educație și să oferim cadrelor didactice soluțiile corecte pentru lipsa de resurse de care suferă de ani de zile. Dialogând și colaborând, am reușit să găsim acele măsuri care să acopere nevoile dascălilor, fără să destabilizăm bugetul.

ADVERTISEMENT

Astăzi, când acest conflict de muncă a fost încheiat și ne-am asigurat că parcursul educațional va continua, consider că sunt îndeplinite condițiile pentru a-mi depune mandatul de prim-ministru, respectându-ne astfel angajamentele din coaliție și cele luate în fața românilor. Voi rămâne la fel de prezent ca și până acum la masa dialogului cu toate segmentele societății care au nevoie de sprijin. PNL rămâne forța care poate sprijini România să facă un salt de dezvoltare istoric.

Mi-am început mandatul în situația de a rezolva o criză majoră legată de pandemie, am continuat cu gestiunea altor crize precum războiul de la graniță, venirea refugiaților în țara noastră, gestionarea crizei energetice și a efectelor celei economice globale și îl închei cu soluționarea crizei din educație. În acest an și jumătate, am luat toate măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea României și progresul economic.

ADVERTISEMENT

Am încredere că această rocadă la care ne-am angajat în coaliția de guvernare se va realiza rapid și că va însemna continuarea bunei guvernări și a unificării societății. Nu trebuie să uităm nicio clipă că, în pofida dificultăților din această perioadă, România are obligația să-și continue dezvoltarea și să meargă înainte. Doar așa putem avea familii cu venituri decente, comunități unite și o țară puternică. Le mulțumesc tuturor celor cu care am colaborat în această perioadă și îi asigur că voi continua să le fiu un partener onest și pe care se pot baza”, a transmis Nicolae Ciucă, lider al PNL.

ADVERTISEMENT