News

Cine sunt rivalii lui Vladimir Putin rămași în viață după moartea lui Aleksei Navalnîi. Majoritatea sunt după gratii sau în exil

Vladimir Putin așteaptă noile alegeri după 24 de ani în care a condus Rusia cu o mână de fier, perioadă în care opozanții săi nu au reușit să se facă auziți.
19.02.2024 | 10:53
Cine sunt rivalii lui Vladimir Putin rămași în viață după moartea lui Aleksei Navalnîi. Majoritatea sunt după gratii sau în exil. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Asta, pentru că majoritatea au fost reduși la tăcere prin diferite metode, ajungâng în închisoare sau în exil. Conform Le Figaro, cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin a fost Aleksei Navalnîi, decedat în urmă cu câteva zile într-o închisoare din Siberia. Cu toate acestea, lista opozanților lui Putin conține câteva nume cel puțin interesante.

Cine sunt rivalii lui Vladimir Putin rămași în viață după moartea lui Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru ”extremism”, însă opozantul a considerat mereu că este victima unor ordine venite de la cel mai înalt nivel de la Kremlin. De altfel, avocatul fusese otrăvit în 2020 cu Noviciok, însă după ce s-a recuperat în Germania a preferat să se întoarcă în Rusia, în 2021, în speranța că va trezi poporul rus și îl va determina să se revolte. Nu a fost cazul.

ADVERTISEMENT

Totuși, cine sunt rivalii lui Vladimir Putin rămași în viață? Unul dintre ei ar fi Vladimir Kara-Murza, încarcerat pentru ”înaltă trădare”. Adversarul în vârstă de 42 de ani al lui Putin a fost, de asemenea, acuzat de ”răspândire de informații false” despre armata rusă. A primit o pedeapsă de 25 de ani de închisoare într-o colonie penală din Siberia.

Vladimir Kara-Murza are trei copii și a fost arestat în primăvara anului 2022, imediat după ce s-a întors în Rusia. Bărbatul susține că a fost victima a două tentative de otrăvire, în 2015 și 2017, pe care le atribuie regimului de la Moscova. Vladimir Kara-Murza ar suferi de patologie neuromusculară și polineuropatie și a primit în 2022 premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului.

ADVERTISEMENT

Totodată fost jurnalist, Vladimir Kara-Murza este cetățean britanic și vicepreședinte al partidului liberal de opoziție Parnas. Este un fost apropiat al fostului vicepremier Boris Nemțov, decedat în 2015 și vicepreședinte al ONG-ului Open Russia, fondat în 2001 de oligarhul aflat în exil Mihail Hodorovski , un aprig contestatar al lui Vladimir Putin.

Ilia Iașin și Mihail Hodorovski, pe lista de rivali ai lui Vladimir Putin

Ilia Iașin este un alt adversar al lui Putin, încarcat pentru că a criticat ofensiva rusă pe Youtube. Bărbatul a primit opt ani și jumătate de închisoare. Iașin criticase modul în care au fost uciși civilii în Bucha, Ucraina, în primele zile ale războiului. Opozantul politic are 40 de ani și a fost urmărit penal în temeiul ”legii privind știrile false”.

ADVERTISEMENT

Un alt opozant al regimului de la Moscova e Oleg Orlov, considerat ”agent străin”. În vârstă de 70 de ani, Orlov este cercetat pentru că a criticat dur invazia rusă din Ucraina, astfel că riscă 5 ani de închisoare. Oleg Orlov este confondator al ONG-ului rus Memorial, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022.

Pe această listă apare și numele lui Mihail Hodorovski, fost oligarh rus, ajuns acum în exil. Miliardarul în vârstă de 60 de ani era cândva cel mai bogat om din țară în momentul în care își făcuse averea din petrol. A fost arestat în 2003 și acuzat de evaziune fiscală și deturnare de bunuri, fiind condamnat la 14 ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Evgheni Roizman și Garry Kasparov, critici vehemenți ai regimului lui Putin

A fost eliberat după 10 ani, după o decizie a lui Vladimir Putin, moment în care a fugit la Londra. Autoritățile din Rusia îl caută din nou, fiind acuzat de “organizarea de crimă şi tentativă de crimă împotriva a două sau mai multe persoane” . Bărbatul conduce Open Russia, o fundație umanitară care construiește școli pentru orfanii de război.

Evgheni Roizman este un alt opozant al lui Vladimir Putin, un caz fericit s-ar putea spune pentru că a reușit să fugă de închisoare. Fostul primar al orașului Ekaterinburg, în vârstă de 61 de ani, a fost condamnat la 14 zile de închisoare pentru că a distribuit pe internet un videoclip cu logo-ul Fundației Anticorupție a lui Aleksei Navalnîi, organizație considerată ”extremistă”.

A fost, de asemenea, judecat pentru că a discreditat armata rusă într-un videoclip postat pe YouTube, în care critica în termeni duri războiul din Ucraina. A primit o amendă de aproximativ 3.000 de euro în acel moment. Probabil cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin aflat în exil e Garry Kasparov, fostul mare campion la șah. “Nu poţi să negociezi cu cancerul. Ca un cancer, Putin şi elitele sale trebuie extirpate”, declara Kasparov în Senatul american în 2015, după asasinarea opozantului Boris Nemțov. Kasparov trăiește acum în exil.

ADVERTISEMENT