News

Văduva lui Aleksei Navalnîi, prima reacție după moartea activistului. Vladimir Putin, arătat cu degetul

Văduva lui Aleksei Navalnîi, Iulia, a postat primul mesaj după moartea soțului în închisoare. Vladimir Putin și regimul de la Moscova sunt arătați cu degetul.
19.02.2024 | 07:09
Vaduva lui Aleksei Navalnii prima reactie dupa moartea activistului Vladimir Putin aratat cu degetul
Văduva lui Aleksei Navalnîi, prima reacție după moartea activistului. Vladimir Putin, arătat cu degetul
ADVERTISEMENT

Femeia se afla la Conferința de securitate de la Munchen în momentul în care a primit vestea morții soțului său. A postat în acel moment o poză alături de Aleksei cu mesajul ”Te iubesc”, însă a urmat și o declarație oficială. Activistul rus, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a murit într-un penitenciar din Siberia, unde se afla de multă vreme.

Văduva lui Aleksei Navalnîi, prima reacție după moartea activistului

Se cunosc puține detalii despre moartea lui Aleksei , însă oficialii penitenciarului spun că bărbatul în vârstă e 47 de ani a murit în timp ce se plimba în colonia penală ”Lupul polar” din Arctica, unde avea de ispășit o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Fosta sa soție a apărut, la câteva ore de la ”accident” în fața unor diplomați la Conferința de Securitate de la Munchen.

ADVERTISEMENT

Femeia a declarat că s-a gândit bine dacă să iasă pe scenă sau să plece acasă pentru a-și susține copiii Daria și Zahar, însă e convinsă că Aleksei și-ar fi dorit ca aceasta să dea dovadă de curaj. Conform Reuters, Iulia Navalnaia a declarat, printre altele, că își dorește ca ”Putin, întregul său anturaj, prietenii lui Putin, guvernul său să ştie că vor purta responsabilitatea” pentru tot ce au făcut.

Între timp, cum era de așteptat, Joe Biden și alți lideri occidentali l-au acuzat pe Vladimir Putin că este responsabil de moartea lui Aleksei Navalnîi. Oficialii din Marea Britanie au mers și mai departe și au declarat că vor exista ”consecințe” pentru Kremlin. În replică, regimul de la Moscova a declarat că această reacție este ”inacceptabilă și absolut furibundă”.

ADVERTISEMENT

Din punctul de vedere al rușilor, Aleksei Navalnîi și susținătorii săi sunt considerați extremiști cu legături directe de CIA, agenție de informații din SUA care ar încerca să destabilizeze Rusia. Cât despre Iulia Navalnaia, aceasta va participa la Consiliul pentru Afaceri Externe al UE, la câteva zile după ce s-a întâlnit cu Sviatlana Ţihauskaia, lider al opoziției din Belarus.

Iulia Navalnaia a fost mereu alături de soțul său Aleksei Navalnîi

Iulia Navalnaia a fost mereu alături de soțul său, chiar și după ce acesta a fost condamnat la închisoare și nu a încetat niciodată să spere că poporul rus se va răscula. Născută la Moscova, Iulia a urmat cursurile Universității Plehanov. Și-a întâlnit viitorul soț în 1998, în timp ce se aflau în vacanță în Turcia.

ADVERTISEMENT

“Nu m-am căsătorit cu un avocat promiţător sau cu un lider al opoziţiei: M-am căsătorit cu un tânăr pe nume Aleksei “, declara Iulia. Spre deosebire de soțul Aleksei , care a preferat să se întoarcă la Moscova, cu riscul de a fi arestat și condamnat, Iulia Navalnaia a trăit multă vreme în afara Rusiei.

Chiar și așa, cei doi au ținut mereu legătura, în special pe rețelele de socializare. De exemplu, ultimul mesaj postat de Navalnîi pe Telegram, înainte de a muri, a fost un mesaj de Ziua Îndrăgostiților pentru Iulia. “Iubito, tu şi cu mine avem totul ca într-un cântec: oraşe între noi, lumini de decolare de pe aerodromuri, viscole albastre şi mii de kilometri. Dar simt că eşti acolo în fiecare secundă şi te iubesc din ce în ce mai mult”, scria Aleksei .

ADVERTISEMENT

Fostul activist, devenit celebru în Occident după ce a fost otrăvit, cel mai probabil de regimul de la Kiev, a preferat să se întoarcă în Rusia pentru a lupta cu Vladimir Putin, cu riscul de a fi arestat. Aleksei Nalvanîi nu a încetat niciodată să spere că poporul rus se va răscula și va lupta pentru un alt tip de regim, însă realitatea l-a contrazis.

”Nu există mistere sau scheme. Este foarte simplu. Am țara mea și convingerile mele. Și nu vreau să renunț nici la țara mea, nici la convingerile mele. Și nu le pot trăda pe niciuna dintre ele. Dacă convingerile tale valorează ceva, trebuie să fii dispus să le aperi. Și, dacă este necesar, să faci unele sacrificii”, declara Aleksei Navalnîi înainte să fie arestat acum mai mulți ani.

ADVERTISEMENT
Tags: