News

City Insurance, sancţiuni drastice de la ASF: amenzi de 11 milioane de lei, conducere preluată de Fondul de Garantare

City Insurance a primit sancţiuni drastice de la ASF: amenzi cu o valoare totală de 11 milioane de lei, conducerea a fost preluată de Fondul de Garantare.
04.06.2021 | 15:03
City Insurance sanctiuni drastice de la ASF amenzi de 11 milioane de lei conducere preluata de Fondul de Garantare
ADVERTISEMENT

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a efectuat mai multe acţiuni de control la sediul Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A (on-site) şi controale permanente (off-site). În perioada 2019-2021, compania a fost clasificată în categoria 4 – supraveghere intensă.

În urma acestor controale au fost aplicate sancțiuni usturătoare atât societății, cât și conducerii acesteia. De asemenea, au fost luate măsuri pentru remedierea situației.

ADVERTISEMENT

City Insurance, sancţiuni drastice de la ASF: amenzi de 11 milioane de lei, conducere preluată de Fondul de Garantare

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis sancţionarea membrilor Directoratului Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. Aceștia au primit o amendă usturătoare și li s-a retras și aprobarea acordată de A.S.F.

Renato Szilagyi – Preşedinte Directorat, Buzerea Barbu Mircea – Vicepreşedinte al Directoratului și Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis – membru al Directoratului au primit fiecare câte o amendă de 1.000.000 lei. De asemenea, aprobarea acordată de ASF le-a fost retrasă.

ADVERTISEMENT

Nici membrii Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. nu au scăpat de sancțiuni. Browne Woodthorpe Robert – Preşedinte al Consiliului de Supraveghere,  Rossler Max Walter – Vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere, Pascale Cristian – membru al Consiliului de Supraveghere, Arampova Aelita – membru al Consiliului de Supraveghere și Papanikolaou Epameinondas – membru al Consiliului de Supraveghere au avut parte de aceleași măsuri ca cele de mai sus.

ASF mai anunță că s-a decis „suspendarea drepturilor de vot aferente acţiunilor deţinute de acţionarul Vivendi Internaţional S.R.L.” și „sancţionarea Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. cu amendă în cuantum de 2.930.766 lei şi stabilirea în sarcina acesteia a obligaţiei de a transmite Autorităţii de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanţare şi redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerinţele de capital.”

ADVERTISEMENT

În plus,  Fondul de Garantare a Asiguraţilor a fost desemnat să înlocuiască pentru o perioadă de patru luni conducerea societății. Autoritatea de Supraveghere Financiară, menționează că această perioadă poate fi prelungită.

City Insurance, pe pierdere în 2020

City Insurance este liderul pieței aiguratorilor din țara noastră. În anul precedent, compania a înregistrat o pierdere de 23,7 milioane lei, transmite Ziarul Financiar.

ADVERTISEMENT

În 2020, volumul subscrierilor a ajuns la 2,3 miliarde lei, înregistrând o creștere 21,2% față de anul 2019. Despăgubirile plătite de societate anul trecut au fost de 1,41 miliarde de lei, cu 21% mai mult decât în anul 2019.

Despăgubirile privind poliţele RCA, dar și numite probleme privind capacitatea de plată a companiei, sugerate de service-urile auto, au adus asiguratorul în vizorul ASF, în ultimii ani. Acesta a fost obligat în instanță să-și majoreze capitalul cu 16,5 milioane de euro.

În acest context, grupul Vivendi International a hotărât să vândă City Insurance către investitorul olandez I3CP. Acesta gestionează peste 15 miliarde de euro și activează în asigurări, reasigurări, asset management şi fintech-uri.

ADVERTISEMENT