News

Clădirea monument istoric din România de care s-a ales praful. Dintr-o bijuterie arhitecturală apreciată a ajuns în paragină

Clădirea monument istoric din România aflată în paragină. Nu a mai fost renovată din 1953. „Vom pierde acest edificiu de cult”
28.01.2024 | 13:16
Cladirea monument istoric din Romania de care sa ales praful Dintro bijuterie arhitecturala apreciata a ajuns in paragina
Clădirea monument istoric din România de care s-a ales praful. colaj Fanatik/ Foto Facebook/ captură Observator
ADVERTISEMENT

Clădirea monument istoric din România de care s-a ales praful. Unul dintre cele mai impresionante edificii din țară se află în paragină, fiind fiind vizibil afectat de trecerea timpului. Nu a fost reabilitat de aproape 70 de ani.

Un cunoscut monument istoric din România se află în paragină

Inaugurată la 31 mai 1913, Moscheea Carol I din Constanţa, cea mai mare din țară, arată acum ca o ruină. Musulmanii continuă să vină la lăcașul de cult, însă sunt dezamăgiți de felul în care a ajuns să arate clădirea.

ADVERTISEMENT

Situația a fost semnalată inclusiv de muftiul Cultului Musulman din România. Iusuf Muurat se teme că moscheea „se va pierde” din cauza stării de degradare în care a ajuns și solicită implicarea autorităților locale.

„Vă spun cu părere de rău, vom pierde acest edificiu de cult dacă îl lăsăm. Pentru că în fiecare an se avansează starea de degradare”, a declarat muftiul Cultului Musulman din țară, potrivit Observator.

ADVERTISEMENT

La imaginea dezolantă au contribuit și furtunile care au avut loc din ultimele luni. Iusuf Muurat spune că vremea rea din luna decembrie a anului trecut a afectat cupola, geamul acesteia fiind spart.

Localnicii amintesc că edificiul nu a fost reabilitat de aproximativ 70 de ani, din perioada comunismului. „În 1953-1954 a fost renovată ultima dată, de regimul precedent. Acum, au trecut atâţia ani, trebuie să găsim sponsori pentru proiectare” spune un localnic.

ADVERTISEMENT

„Transmit un semnal de alarmă S.O.S moscheea Carol”

Moscheea Carol I nu se află pe lista de priorități din municipiul Constanța. Reprezentanții Cultului Musulman din România spun că trebuie să fie găsite soluții pentru a fi renovată cât mai repede.

Oamenii spun că autoritățile locale au precizat că se vor ocupa de restaurarea lăcașului de cult, însă după ce vor fi reabilitate, mai întâi, bisericile creștine. „Consider că este datoria noastră să o salvăm, iar eu la ora actuală, prin intermediul dumneavoastră transmit un semnal de alarmă S.O.S moscheea Carol”, a adăugat Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România, pentru sursa menționată.

ADVERTISEMENT

Lucrările de construcție a clădirii au început în anul 1910, la solicitarea Regelui Carol I. Din acest motiv, moscheea îi poartă numele. După trei ani, la 31 mai 1913, lăcașul de cult musulman a fost inaugurat.

 

ADVERTISEMENT