Life

Localitatea în care se află cea mai mare moschee din România. A fost construită la porunca lui Carol I

În ce zonă găsim cea mai mare moschee din România. S-a construit la porunca fostului rege al țării, Carol I. Ce și-a dorit acesta?
10.01.2024 | 08:16
Localitatea in care se afla cea mai mare moschee din Romania A fost construita la porunca lui Carol I
Cât a durat construcția moscheei. Sursa foto: Fine Society, facebook, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Arhitectura veche din România este încărcată de multă istorie. Ne impresionează atât prin frumusețe, dar și prin motivele care au stat la baza ridicării anumitor clădiri, care astăzi sunt obiective turistice de anvergură. Una dintre ele este cea mai mare moschee din țară. În ce localitate o găsim? A fost construită la porunca regelui Carol I.

Localitatea din România unde se află cea mai mare moschee din țară, ridicată la porunca lui Carol I

Trei ani au durat lucrările pentru construcția lăcașului de cult musulman, iar pe 31 mai 1913 a fost inaugurat în fața unui puhoi de lume, din toate categoriile sociale. De la eveniment nu putea să lipsească cel care a fost primul rege al României, Carol I, însoțit de soția sa, Regina Elisabeta.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la momentul inaugurării, unică și în Europa nemusulmană a acelor vremuri, au asistat și reprezentanți ai Imperiului Otoman, precum ministrul Imperiului Otoman la București, împreună cu un trimis special al sultanului Mehmed al V-lea.

Gestul fostului monarh l-a făcut să fie cel mai iubit dintre românii care conviețuiau cu turcii otomani. Moscheea se află în Constanța, cel mai vizitat oraș din regiunea Dobrogei, iar dacă vă întrebați de ce a poruncit Carol I ridicarea lăcașului musulman, demersul său a fost mai degrabă unul de solidaritate.

ADVERTISEMENT

Ne amintim că până în anul 1878, Dobrogea aparținea Imperiului Otoman, iar după războiul ruso-turc, început în 1877, Constanța și Tulcea și-au declarat independența, fiind apoi sub administrație românească. De altfel, regele Carol I acceptase Dobrogea în schimbul sudului Basarabiei (județele Ismail, Cahul și Bolgrad) și s-a pus în fața unei reale provocări.

Nu a luat decizia schimbului de unul singur, ci s-a consultat cu tatăl său, Karl Anton Hohenzollern-Sigmaringen, care i-a explicat avantajele unei țări cu ieșire la Marea Neagră și cu cele trei brațe de vărsare ale Dunării: Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe.

ADVERTISEMENT

De ce a poruncit Carol I construcția moscheei din Constanța

În momentul când Dobrogea obținea independența, Carol I a asigurat comunitatea musulmană din regiune că nu va fi discriminată, ci egală în drepturi cu românii. Ca o garantare a spuselor sale, Carol I s-a gândit să le construiască turcilor o moschee, iar locul ales a fost Constanța.

”Locuitori musulmani -vorbea domnitorul către noii lui supuşi- dreptatea României nu cunoaşte deosebire de neam şi de religie! Credinţa voastră, familia voastră vor fi apărate deopotrivă ca şi ale creştinilor! Afacerile religiei şi familiei vor fi pentru voi încredinţate apărării către muftii şi judecătorilor aleşi din neamul şi religia voastră! Salutaţi, dar, cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertăţii, drapelul dreptăţii şi păcii!”, spunea Carol I în 1878.

ADVERTISEMENT

Lucrările pentru moscheea din Constanța au început pe 24 iunie 1910, fiind nevoie de demolarea Geamiei Mahmudie. Au rămas în istorie și vorbele trimisului lui Mehmed al V-lea, care ar fi declarat emoționat către Carol I, în 1913:

”De unde pretutindeni se dărâmă moschei, aici în ţara Majestăţii Voastre se ridică noi lăcaşuri sfinte pentru noi. Fericiţi sunt turcii care pot trăi sub egida Majestăţii Voastre! Kral Kamii (moscheea regală, n.r) ” , a rostit trimisul special al sultanului.

ADVERTISEMENT