Sport

Claudia Bobocea, în lacrimi după prima medalie europeană indoor a atletismului românesc în ultimii 8 ani. Gabriel Bitan, și el pe podium

Claudia Bobocea a obținut argintul în proba de 1.500 de metri de la Europenele indoor desfășurate la Istanbul, prima medalie continentală a atletismului din 2015 încoace.
05.03.2023 | 13:34
Claudia Bobocea in lacrimi dupa prima medalie europeana indoor a atletismului romanesc in ultimii 8 ani Gabriel Bitan si el pe podium
Claudia Bobocea a obținut argintul în proba de 1.500 de metri de la Europenele indoor desfășurate la Istanbul, prima medalie continentală a atletismului din 2015 încoace. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ultimele medalii continentale pentru atletismul românesc datau din 2015, când Marian Oprea (triplusalt) şi Florentina Iuşco (lungime) obțineau ”bronzul”. La Europenele indoor de la Istanbul, Claudia Bobocea a pus capăt perioadei de ”secetă”, reușind să obțină medalia de argint în proba de 1.500 de metri.

Claudia Bobocea, prima medalie europeană indoor la 1.500 de metri după 18 ani. “Medalia nu e întâmplătoare”, spune Maricica Puică

În urmă cu o săptămână, la Birmingham World Indoor Tour Final, Claudia Bobocea obținea un timp de 2:35.35 în proba de 1.000 de metri. Un nou record național, depășind performanța Doinei Melinte, 2: 36.91.

ADVERTISEMENT

Rezultatul i-a dat încredere în forțele sale. Iar, sâmbătă, la Europenele indoor de la Istanbul, competiție care se va încheia astăzi, a izbutit să obțină medalia de argint în proba de 1.500 de metri. De precizat că este prima medalie indoor în această probă după 18 ani, după ”dubla” reușită în 2005 de Elena Iagăr și Corina Dumbrăvean.

Românca a terminat cursa în 4: 03.76, cel mai bun timp al carierei, și a fost depășită doar de britanica Laura Muir (4:03.40), care și-a adjudecat al treilea titlu continental. ”Bronzul” i-a revenit polonezei Sofia Ennaoui (4:04.06).

ADVERTISEMENT

La finalul cursei în Claudia Bobocea a izbucnit în lacrimi de bucurie. ”A fost o cursă grea. S-a schimbat un pic sistemul, nu mai sunt doar nouă concurente, ci 12. Mi-aș fi dorit să fie o medalie de aur, din păcate nu s-a putut.

E un pas important pentru mine acest argint, de la Europene. Mi-am dat seama că pot încă de acum o săptămână, de la Birmingham, unde a fost practic același podium.

ADVERTISEMENT

Urmează refacerea! Ne așteaptă un an greu. Așa va fi pentru toți sportivii care intenționează să se califice la Olimpiadă. Vom avea multe competiții în care sper să fiu acolo sus”, a spus Claudia Bobocea pentru ProSport.

”O sportivă talentată, cu potențial”

Fosta campioană olimpică Maricica Puică spune despre Bobocea că are potențialul de a obține rezultate de prestigiu. Și i-a oferit un sfat menit să-i crească performanțele: ”E important că această fată a reușit să obțină medalia de argint la Campionatele Europene într-o probă dragă sufletului meu.

ADVERTISEMENT

Mă bucur mult! Spre asta trebuie să ne îndreptăm, spre ideea de a obține medalii, de a avea cât mai mulți atleți la Jocurile Olimpice!

Pe Bobocea o cunosc, am stat de vorbă cu ea și cu antrenorul ei. Mi se pare o sportivă talentată, cu potențial. Medalia nu e întâmplătoare. Am văzut-o cum aleargă…

Are o alergare ușoară, balansul brațelor este așa cum trebuie…singura chestiune pe care ar trebui să o corecteze e legată de pașii pe care trebuie să-i facă pe pista de tartan.

În sensul că trebuie să fie mai mărunți fiindcă atunci când alergi cu pași mari, tartanul te dă un pic în spate, dar astea sunt deja chestiuni de finețe pe care, cu siguranță, antrenorul său le va corecta”, a spus Maricica Puică..

Gabriel Bitan a obținut bronzul la săritura în lungime

Medalia obținută de Bobocea a fost dublată, astăzi, de Gabriel Bitan. Sportivul legitimat la CSM Onești a câştigat medalia de bronz în proba de săritură în lungime.

Bitan, care fusese al treilea şi în calificări (8,03 m), a obţinut medalia cu o performanţă de 8 metri, reușită la a cincea încercare! A fost devansat în clasamentul final de grecul Miltiadis Tentoglou, campionul olimpic en titre, cu 8.30 m, şi de suedezul Thobias Montler, cel mai bun din calificări, cu 8.19 m.

ADVERTISEMENT