Life

Clientul unui restaurant din Mamaia s-a trezit cu bacșiș obligatoriu pe nota de plată. Cât a achitat pentru o consumație de 134 de lei

Un turist a luat masa la un restaurant din Mamaia, dar la final a văzut pe nota de plată trecut și un bacșiș obligatoriu.
24.08.2023 | 19:17
Clientul unui restaurant din Mamaia sa trezit cu bacsis obligatoriu pe nota de plata Cat a achitat pentru o consumatie de 134 de lei
Clientul unui restaurant din Mamaia a trebuit să achite un bacșiș obligatoriu. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Un turist care a mers să se relaxeze la finalul lunii august în Mamaia a avut parte de o surpriză neplăcută după ce a luat masa la un restaurant din zonă. A făcut consumație de 134 de lei, dar a plătit și un bacșiș obligatoriu.

Cât bacșiș obligatoriu a plătit un turist din Mamaia pentru o consumație de 134 de lei

Profitând de faptul că sezonul estival este pe final, mulți români își petrec ultimele zile din august pe litoral. Este și cazul unui turist care a mers în vacanță la Mamaia și care a avut parte de o surpriză nu foarte plăcută.

ADVERTISEMENT

A ales un restaurant cu prețuri accesibile din zonă și a comandat două porții de noodles cu creveți și două beri. Consumația era de 134 de lei, dar în momentul în care turistul a primit nota de plată, a observat că are de achitat și un bacșiș obligatoriu, conform cancan.ro. 

„Taxa de servire”, așa cum este trecut pe bon faptul că i-a fost adusă clientului la masă comanda, a fost nu mai puțin de 13,40 de lei. În mod firesc, localurile au, de fapt, obligația de a trece la finalul notei de plată, suma pe care clienții o lăsa bacșiș.

ADVERTISEMENT

Ce spune legea bacșișului

Procentul care poate fi alocat pentru tips este, de obicei, de 10%, 15% sau 20%, în funcție de cât de mulțumită a fost persoana care a beneficiat de servicii. Amintim că de la data de 1 ianuarie 2023, bacșișul se impozitează.

„Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.

ADVERTISEMENT

Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat”, spune Legea 376/2022.

Legea bacșișului impune restaurantelor, barurilor și altor tipuri de localuri fiscalizarea tipsului, statul român primind 10% din valoarea totală. Prin urmare, până pe data de 25 a lunii următoare, patronii sunt obligați să depună o declarație prin care anunță ce bacșiș au primit angajații lor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ei trebuie să completeze și formularul 205, care visează suma adunată pe întregul an. Acesta poate fi depus până în ultima zi a lunii februarie a anului următor. La momentul promulgării, mulți angajați ai domeniului HoReCa au fost nemulțumiți de lege.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”