News

Bacșișul se impozitează de la 1 ianuarie 2023. Ce vor fi nevoiți să facă clienții în restaurante

Impozitarea bacșișului e oficială și va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2023, această decizie afectând atât clientul, cât și chelnerul.
28.12.2022 | 15:24
Bacsisul se impoziteaza de la 1 ianuarie 2023 Ce vor fi nevoiti sa faca clientii in restaurante
Bacșiș impozitabil de la 1 ianuarie 2023. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Impozitarea bacșișului a fost publicată în Monitorul Oficial sub numele de Legea 376/2022, aplicabilă de la 1 ianuarie 2023. Legea va fi aplicabilă tuturor restaurantelor, barurilor și altor activități de servire a băuturilor.

Impozitul va fi impozitat de la 1 ianuarie 2023

Hotnews a prezentat o analiză a consultantului fiscal Adrian Bența, cel care a încercat să le explice românilor cum se va schimba de la 1 ianuarie 2023 experiența unei mese în oraș.

ADVERTISEMENT

Prin definiție, prin bașciș se înțelege ”orice sumă acordată voluntar de client în plus față de contravaloarea bunurilor și serviciilor achiziționate”. Potrivit legii, bacșișul va fi între 0 și 15% din valoarea consumației.

Legiuitorul a prezumat că valoarea bacșișului este între 0% și 15% din valoarea consumației, iar ca procedură, înainte de emiterea bonului fiscal, se va înmâna clientului o notă de plată, iar clientul decide valoarea bacșișului, fie sub formă de procent, fie în sumă fixă”, transmite Bența.

ADVERTISEMENT

Așadar, clientul va fi întrebat dacă vrea să lase bacșiș și cât vrea să lase, iscându-se o situație probabil bizară pentru toată lumea. După acest pas va fi emis un bon fiscal pe care va fi trecută valoarea bacșișului.

”Dacă clientul solicită o factură pentru bunurile/serviciile achiziționate și s-a achitat o sumă sub formă de bacșiș, atunci se va menționa distinct în factură valoarea bacșișului”, mai explică expertul.

ADVERTISEMENT

Bacșișul este considerat în mod exclusiv o sumă cuvenită salariaților, din categoria ”veniturilor din alte surse”. Acest venit va fi impozitat cu 10% și trebuie declarat pe data de 25 a lunii următoare, prin declarația formular 100, iar anual până în ultima zi a lunii februarie a anului următor, completând declarația formular 205, privind ”venitul și impozitul realizat de persoanele fizice”. Așadar, chelnerii vor plăti 10% impozit statului român pentru bacșișul obținut, dacă acesta e declarat.

”Dacă bacșișul este achitat de un alt operator economic, cum ar fi de exemplu o masă organizată de Revelion decontată de o societate plătitoare de impozit pe profit, ce achită suplimentar și un bacșiș, pentru bacșiș legea a prevăzut că tratamentul fiscal este de a fi considerată cheltuială de protocol, desigur în condițiile de deducere din Codul fiscal”, mai transmite expertul.

ADVERTISEMENT

Important de reținut, de această lege nu sunt afectate frizeriile sau saloanele de înfrumusețare, sau alte locuri unde românii ar putea lăsa bacșiș. Excepție de la regulă fac și livrările la domiciliu, unde nu e obligatorie mențiunea bacșișului în bonul fiscal.

Românii inventivi s-au gândit deja, în semn de protest față de această lege, că vor putea lăsa bacșiș în continuare fără să-l declare. Acest lucru i-ar pune în dificultate pe angajații restaurantului, care ar trebui în cazul unui control ANAF să explice de unde au acei bani.

În trecut, la ultima tentativă de a impozita bacșișul, s-au născut multe situații ridicole în care oamenii își ascundeau banii de inspectorii ANAF, pentru a nu-i declara. Așadar, rămâne de văzut cum va aborda societatea civilă și domeniul HORECA această impozitare a bacșișului, care ar putea da naștere unei piețe negre a bacșișurilor.

ADVERTISEMENT