News

Legea bacșișului. Cât lăsăm ospătarului, cum se impozitează banii. Atenție la amenzi

Schimbări importante în modul în care vom comanda produse în restaurante și baruri, după intrarea în vigoare a legii bacșișului.
08.01.2023 | 09:44
Legea bacsisului Cat lasam ospatarului cum se impoziteaza banii Atentie la amenzi
Restaurantele sunt obligate să emită bon fiscal în care să evidențieze bacșișul, după modelul adoptat deja de unele țări europene / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De la 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare noua lege a bacșișului, care prevede fiscalizarea tuturor sumelor încasate în plus de ospătari și chelneri. Legea aduce cu ea modificări importante în modul de comportament al clienților și proprietarilor de localuri.

Bacșișul trebuie trecut de client pe nota de plată

Astfel, legea prevede un bacșiș maxim de 15% din valoarea comenzii. Clientul are libertatea de a alege valoarea bacșișului dar și să decidă dacă lasă sau nu ceva în plus. De asemenea, clientul alege dacă plătește bacșișul cash sau cu cardul.

ADVERTISEMENT

Restaurantul poate propune valoarea bacșișului, însă în situația în care clientul nu este de acord cu ea, unitatea va trebui să emită un alt bon fiscal.

De asemenea, restaurantul va emite obligatoriu o notă de plată înaintea bonului fiscal. Nota de plată va conține o rubrică pe care clientul o va completa cu suma oferită drept bacșiș. Excepție fac livrările la domiciliu, pentru care bacșișul nu va fi impozitat.

ADVERTISEMENT

Cum se impozitează bacșișul

Impozitarea bacșișului se va face prin reținerea la sursă a 10% din valoarea acestuia, înainte ca societatea să-l distribuie angajatului, iar această valoare se achită la bugetul de stat. Legea prevede că sumele respective nu pot fi asimilate veniturilor salariale, arată RTV.

Aplicarea greșită sau neaplicacrea normelor legii atrage sancțiuni contravenționale care pornesc de la 2.000 de lei și pot ajunge la 4.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Legea bacșișului produce nemulțumiri

Noua lege a bacșișului nu a fost primită cu prea mult entuziasm de reprezentanții domeniului HoReCa.

Ospătarii spun că vor fi nevoiți să meargă la clienți și să-i întrebe cât doresc să le lase bacșiș, în vreme ce angajatorii se plâng că vor trebui să mărească salariile.

ADVERTISEMENT

Barmanii și ospătarii obișnuiau, până acum, să accepte să lucreze pe salarii mici tocmai pentru că știau că se aleg cu bani suplimentari din bacșiș.

Pe de altă parte specialiștii cred că există clienți care vor fi de acord să plătească tips suplimentar, peste valoarea agreată și trecută în bonul fiscal.

ADVERTISEMENT